Εριφύλης Βενέρη: «Semaiostolistike – Σημαιοστολιστική»

veneri erifyli semaiostolistikeΤο COMOTIRIO, το ντουέτο της Εριφύλης Βενέρη και της Νάιρας Στεργίου, κλειδώνεται μέσα στη Σημαιοστολιστική. Το αποτέλεσμα είναι μια χαμελεοντική εξαφάνιση μέσα στον οπτικό καταιγισμό ενός χώρου που αποτελεί ανοικτό αρχείο της σύγχρονης κοινωνικής ζωής. Κεντρικό έργο της εγκατάστασης είναι το βίντεο Pektries/Mani Edition (2022), μια παραμυθιακή παρέμβαση στο Πύργο της νήσου Κρανάης, ένα ονειρικό pastiche που φέρνει κοντά την Ωραία Ελένη με την Ραπουντζέλ, τις αρχαίες πέκτριες που ξαίνουν το μαλλί με τη κοσμητική κομμωτική. Στο οπτικοακουστικό αυτό παραμύθι, το ντουέτο προβαίνει σε μια παράτυπη τελετουργία φορώντας κάπες σχεδιασμένες από τον Απόστολο Μητρόπουλο.

Πότε: Σάββατο, 1 Απριλίου 2023, 19.00 – 22.00 μ.μ.

Πού: Βιοτεχνία Σημαιών «Σημαιοστολιστική», Μάρνη 32, 10433 Αθήνα

Τρία λάβαρα, τυπωμένα από τη Σημαιοστολιστική, αναγγέλλουν την παρουσία του COMOTIRIO στο χώρο –τρία εμβλήματα του ανεπίσημου αυτού Τάγματος των Πεκτριών, τρείς ωδές στο Trash. Στον κόσμο του COMOTIRIO, αν το Kitsch ήταν μια απόπειρα προσομοίωσης του αστικού γούστου, μια άσκηση κοινωνικής ένταξης, το trash αποτελεί μια πιο στρατηγική διεκδίκηση της παρέκκλισης, μια πολιτική της λαγνείας. Το ελληνικό trash έχει τη δική του άγραφη ιστορία. Το COMOTIRIO είναι ένα εργαλείο μελέτης της διασταύρωσης του trash με το μαζικό, το λαϊκό, το έμφυλο, την υλικότητα. Όχι τυχαία, η οικειοποίηση του ενίοτε σεξιστικά μειωτικού όρου «κομμωτήριο» από το καλλιτεχνικό ντουέτο αποτελεί δραστική αποσαφήνιση (disambiguation). Στα τοποειδή εγχειρήματα του COMOTIRIO, η μόδα και η γραφιστική των δεκαετιών της κοινωνικής ανόδου συναντούν τον παροξυσμό της σύγχρονης τουριστικής βιομηχανίας, το lifestyle, τη μαζική τηλεοπτική κουλτούρα. Οι αφηγήσεις που προσφέρει το COMOTIRIO ανακαλύπτουν μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στο φιλόξενο και το αποτροπαϊκό.

Οι Βενέρη και Στεργίου επιλέγουν τόπους λαϊκής, διαταξικής συνάντησης. Η Σημαιοστολιστική είναι ένα τοπόσημο οριζόντιας αναπαραγωγής συμβόλων, εμβλημάτων, θυρεών, λογοτύπων, σημαιών. Οι υπηρεσίες της Σημαιοστολιστικής εκπροσωπούν ένα εύρος υλικών πρακτικών, από τη μεταξοτυπία και την υφαντική μέχρι την ψηφιακή εκτύπωση. Κρατικοί οργανισμοί, σωματεία, αθλητικοί σύλλογοι, πολιτιστικοί και εκκλησιαστικοί σύλλογοι, εταιρίες, καλλιτέχνες που επισκέπτονται την Ελλάδα για να συμμετάσχουν σε διεθνείς εκθέσεις καταφεύγουν στις υπηρεσίες της Σημαιοστολιστικής. Ο χώρος, εργαστήριο και πωλητήριο μαζί, είναι ένα ιδιότυπο fab lab της εγχώριας μεταψηφιακής συνθήκης.

veneri erifyli semaiostolistike

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας