Ντοκιμαντέρ της Δήμητρας Κουζή σε αφιέρωμα του ERTFLIX

kouzi dimitra passage to europe ertflix6 βραβευμένα Ελληνικά Ντοκιμαντέρ από Γυναίκες Δημιουργούς στο ERTFLIX

Το ERTFLIX φιλοξενεί 6 διακεκριμένα και βραβευμένα ντοκιμαντέρ από Ελληνίδες Σκηνοθέτες, που με την μοναδική τους ματιά παρουσιάζουν πολύ διαφορετικά θέματα. Από την εργασία του σεξ μέχρι το προσφυγικό, ανθρωποκεντρικά αλλά και γενικής παρακολούθησης, με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο. Η ΕΡΤ στηρίζει τις Ελληνίδες Σκηνοθέτες που μέσα από τα ντοκιμαντέρ τους έχουν διαπρέψει στα Φεστιβάλ της Ελλάδας, αλλά και του κόσμου. Καλεσμένες μας οι Εύα Στεφανή, Δήμητρα Κουζή, Διονυσία Κοπανά, Κατερίνα Πατρώνη, Αγγελική Αριστομενοπούλου και η Δήμητρα Ζήρου.

«Passage to Europe» της Δήμητρας Κουζή

Εδώ και 30 χρόνια, ο Φώτης Ψυχάρης διδάσκει σε ένα δημοτικό σχολείο στην καρδιά της Αθήνας. Και οι 17 μαθητές του -Έλληνες και ξένοι- ονειρεύονται να φύγουν από την Ελλάδα όταν μεγαλώσουν, για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που δεν έχουν τη δική τους Λέσβο. Διαφορετικοί πολιτισμοί καταγωγής, έλλειψη κοινού γλωσσικού κώδικα, Ραμαζάνι, Bollywood, μαθήματα ζωής στην προετοιμασία για την παράσταση της αποφοίτησης από το δημοτικό, ελπίδες και φόβοι για το μέλλον, συναποτελούν την πραγματικότητα αυτής της ξεχωριστής τάξης που αποτελείται από 17 μαθητές από 8 διαφορετικές χώρες.

«Μέρες και Νύχτες της Δήμητρας Κ.» της Εύας Στεφανή

Η Δήμητρα είναι εργαζόμενη στο χώρο του σεξ και επί χρόνια πρόεδρος του σωματείου Ατόμων Εργαζόμενων στο Σεξ Ελλάδας. Αγαπάει τη δουλειά της και υπήρξε ιδιοκτήτρια σε ένα από τα παλαιότερα σπίτια της Αθήνας. Η ταινία σκιαγραφεί το πορτρέτο της Δήμητρας στη διάρκεια δώδεκα χρόνων. Ταυτόχρονα, η κάμερα καταγράφει όψεις της πόλης που αλλάζει, σημαδεμένη από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Γνωρίζοντας τη Δήμητρα ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα στερεότυπά μας για το σεξ, την γυναικεία επιθυμία, την ατομική ελευθερία, αλλά και τον τρόπο που μας αλλάζουν οι δοκιμασίες σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές.

«Το Ίχνος του Χρόνου» της Διονυσίας Κοπανά

Μια ταινία – ντοκιμαντέρ για τον χρόνο, τη μνήμη, τη νοσταλγία. Μια ταινία για τη γοητεία της Αρχαιολογίας και της ανασκαφής μέσα από το post mortem πορτρέτο του αρχαιολόγου Γιάννη Σακελλαράκη. Ένα ταξίδι που αναζητεί τον άνθρωπο που δεν είναι πια παρών, μέσα από το ίχνος που άφησε στους τόπους όπου βρέθηκε, στους ανθρώπους που γνώρισε. Μια κινηματογραφική ανασκαφή για να έρθει στο φως μια εικόνα μέσα από θραύσματα και ίχνη, όπως κάνει και η Αρχαιολογία.

«Ο Τέταρτος Χαρακτήρας» της Κατερίνας Πατρώνη

Ο κ. Παύλος διασχίζει την πόλη με το λεωφορείο και αναλογίζεται τη ζωή του και όσα θα άλλαζε. Η Τίνα περιπλανιέται στους δρόμους και αναστοχάζεται το τηλεφώνημα που της καθόρισε τη ζωή. Ο νεαρός Παύλος μαζεύει σκουπίδια και ψέλνει έχοντας βρει το νόημα της ζωής του στο Θεό. Μία πόλη που δέχεται τις ιστορίες των κατοίκων της και τις καθρεφτίζει στις όψεις της. Ένα ντοκιμαντέρ εξομολογήσεων για την απώλεια, την ενοχή, την πίστη και την αναζήτηση της λύτρωσης. Η ταινία παρατηρεί τις καθημερινές τελετουργίες των χαρακτήρων, ενώ ακούγονται οι ιστορίες τους που διαπλέκονται με τους ήχους της Αθήνας. Χωρίς σχολιασμό ή συνεντεύξεις, η κινηματογραφική σύνθεση συνυφαίνει τον εξωτερικό δημόσιο χώρο με τον εσωτερικό κόσμο των πρωταγωνιστών και φανερώνει την αμφίδρομη και ενεργητική σχέση τους.

«Μια Οικογενειακή Υπόθεση» της Αγγελικής Αριστομενοπούλου

Οι Ξυλούρηδες είναι η πιο γνωστή μουσική οικογένεια της Ελλάδας. Από τον θρυλικό Νίκο Ξυλούρη και τα αδέρφια του, τον φημισμένο λυράρη Ψαραντώνη και τον δεξιοτέχνη λαουτιέρη Ψαρογιάννη, μέχρι τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, τρεις γενιές μουσικών κρατούν ζωντανή τη μουσική παράδοση της οικογένειας και την μεταφέρουν σε χιλιάδες θαυμαστές ανά τον κόσμο. Με κεντρικούς χαρακτήρες τον Ψαρογιώργη (Γιώργη Ξυλούρη), τα τρία παιδιά του που σπουδάζουν στην Μελβούρνη, και τον πατέρα του, Ψαραντώνη, η ταινία ακολουθεί την οικογένεια μέσα από επαγγελματικές προκλήσεις και δύσκολες προσωπικές αποφάσεις, και καταγράφει τη ζωή τους για διάστημα δύο ετών.

«Στη Χώρα του Πάγου και της Φωτιάς» της Δήμητρας Ζήρου

Μια ταινία εμπνευσμένη από τη σύγχρονη ζωή των αυτοχθόνων κατοίκων της αρκτικής Νορβηγίας, των Σάμι. Δύο παράλληλες ιστορίες ξεδιπλώνουν σταδιακά την καθημερινή ζωή δύο πολύ διαφορετικών ανθρώπων: της 86χρονης Σάρα και του επτάχρονου Μίκα, οι οποίοι ζουν στην Guovdageaidnu, στη μέση της νορβηγικής αρκτικής τούνδρας.

Δείτε το αφιέρωμα…

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας