ΙΑΛ: «Η ελληνική γραμματεία στην πρώιμη τυπογραφία»

idr laskaridi proimi typografia 2024Σας περιμένουμε στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη για οργανωμένες ξεναγήσεις στην έκθεση επιλεγμένων αρχετύπων από τις συλλογές του Ιδρύματος, με τίτλο “Η ελληνική γραμματεία στην πρώιμη τυπογραφία”.

Η έκθεση παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά παραδείγματα ελληνικών πρωτότυπων εκδόσεων και λατινικών μεταφράσεων, τυπωμένα από το 1470 έως το 1500, καλύπτοντας ένα μεγάλο θεματικό και χρονολογικό εύρος: από την πρώτη έκδοση των ομηρικών επών έως συγγραφείς του ύστερου Βυζαντίου.

Κεντρική θέση κατέχουν ιστορικές πρώτες εκδόσεις και χαρακτηριστικά παραδείγματα των τεχνικών και καλλιτεχνικών εξελίξεων της τυπογραφικής τέχνης των πρωτοπόρων τυπογράφων Άλδου Μανούτιου, Ζαχαρία Καλλιέργη, Λορέντζο ντι Αλόπα, Έρχαρτ Ράντολτ και των συνεργατών τους. Παράλληλα, τα βιβλία αυτά αναδεικνύονται ως ιστορικά και συλλεκτικά αντικείμενα χάρη στα στοιχεία που απέκτησαν στη μακρόχρονη ζωή τους μετά το τυπογραφείο, όπως οι πολυτελείς βιβλιοδεσίες και η χειρόγραφη διακόσμηση.

Οργανωμένες ξεναγήσεις: Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024, Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024, Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ – ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας