Άννα Φιλίνη: Ποιό είναι ετούτο το…

Την Τετάρτη 12 Ιουνίου εγκαινιάζεται στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη ατομική έκθεση ζωγραφικής της Άννας Φιλίνη που παρουσιάζει έργα της των τελευταίων δώδεκα χρόνων. Η έκθεση έχει τον ερωτηματικό τίτλο «Ποιό είναι τούτο το καράβι;» και ασχολείται με το αέναο και δύσκολο Ταξίδι προς την Ιθάκη.

anna filini karavi 2013Την Τετάρτη 12 Ιουνίου εγκαινιάζεται στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη ατομική έκθεση ζωγραφικής της Άννας Φιλίνη που παρουσιάζει έργα της των τελευταίων δώδεκα χρόνων. Η έκθεση έχει τον ερωτηματικό τίτλο «Ποιό είναι τούτο το καράβι;» και ασχολείται με το αέναο και δύσκολο Ταξίδι προς την Ιθάκη.Η θεματολογία του Ταξιδιού απασχολεί τη Φιλίνη ήδη από το 1992 όταν παρουσίασε τον κύκλο «Ζωγραφίζοντας τον Οδυσσέα».Συνέχισε με καινούργιους κύκλους έργων, κυρίως με το «Ταξίδι προς την Ιθάκη- αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Καβάφη» το 2005 και με το πρόσφατο «Ταξίδι προς την Ελευθερία»- μέσα σε μία φρίζα οκτώμισι μέτρων ζωγραφισμένου μουσαμά συνδέει την πρόσφατη ιστορία μετά το 1945 με την ποίηση του Ανδρέα Εμπειρίκου- που έδειξε το 2012 στο Ίδρυμα Κακογιάννη. Τον προβληματισμό αυτό συναντούμε όμως διαρκώς και στα άλλα έργα της, όπως το Αντιπολεμικό Μνημείο η ένα τρίπτυχο έργο απολογισμού 500 Χρόνων τέχνης που έγινε με αφορμή το γύρισμα της νέας χιλιετίας. Η αφήγηση και του δικού της βιωματικού Ταξιδιού σε συνδυασμό με την γενικότερη ιστορία αλλά και μαζί με την ιστορία της ποίησης και με την ιστορία της Τέχνης, την οδηγεί και στην παρουσίαση των «Μοναχικών Περιπτώσεων» του Άμλετ, του ζωγράφου Σεγκαντίνι και ενός Νέου Ταξιδευτή, όπου μέσα σε υπαρκτά τοπία η Άννα Φιλίνη μιλά σχετικά με την προδοσία, τον θάνατο, την ελπίδα και τον φόβο.

Η ζωγραφική της Άννας Φιλίνη εντάσσεται στον Μαγικό ρεαλισμό. Ποιο είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό αυτού του εικαστικού ρεύματος; Η παρείσφρηση στοιχείων που δεν έχουν καμία σχέση με τη γραμμικότητα του χρόνου. Αυτά τα στοιχεία εγκαθιδρύονται ως φυσικά και αυτονόητα, μέσα σε ένα, κατά τα άλλα, ρεαλιστικό περιβάλλον. Μέσα στο έργο της παρουσιάζει τη “μυστηριώδη και φανταστική ποιότητα της πραγματικότητας.” Ισχυρίζεται ότι η ζωγραφική θα μπορούσε να είναι ένα μέσο για να δημιουργήσει ή να διευρύνει τη συλλογική συνείδηση με ένα ταυτόχρονο “άνοιγμα στο μυθικό και το ιστορικό στοιχείο”, δημιουργώντας το δικό της σύμπαν των μορφών που κατοικούν αυτό το παρόν. Μέσα σε αυτό το σύμπαν, η παράδοση και οι αγώνες της αριστεράς είναι ισχυρά παρούσες.

Η έκθεση περιλαμβάνει μεγάλο μέρος των έργων της Άννας Φιλίνη των τελευταίων δώδεκα χρόνων, έργα με λάδι μεγάλων και μικρών διαστάσεων σε μουσαμά είτε ξύλο αλλά και πορτρέτα καθώς και ορισμένα σχέδια με μολύβια.

Η έκθεση θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα θα γίνουν εκδηλώσεις με προβολή ειδικού βίντεο, συζητήσεις και διαλέξεις.

εγκαίνια: Τετάρτη 1 2 Ιουνίου στις 20.00

διάρκεια μέχρι την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013,

είσοδος ελεύθερη.

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 10:00-15:00 και 18:00-21:00

Σάββατο-Κυριακή: 11:00-14:00

Δευτέρα κλειστά

Είσοδος ελεύθερη.

Διεύθυνση: Μαρίνου Αντύπα 18, 141 21, Ν. Ηράκλειο, Τηλ.: 210 2719744 info@pinakothiki.eu www.pinakothiki.eu

http://www.facebook.com/Πινακοθήκη Γρηγοριάδη

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας