“Πλατεία Ζακλίν ντε Ρομιγί”

Παρουσία του πρώην Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν έγιναν στις 16 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνια της «Πλατείας Ζακλίν ντε Ρομιγί», που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ηρακλειδών, Νηλέως, Αποστόλου Παύλου και Ακάμαντος, στο Θησείο, και που μέχρι τώρα ήταν γνωστή ως Πλατεία Θησείου. Την τελετή διοργάνωσαν ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Παρίσι και την πρόεδρο του, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, απόφοιτο μας του 1975, την πρόταση της οποίας να τιμηθεί η μεγάλη ελληνίστρια, υιοθέτησε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Την έναρξη της επίσημης τελετής έκανε η πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Παρίσι, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη και ακολούθησαν χαιρετισμοί, από τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, οποίος μίλησε και στα ελληνικά. Για την Ζακλίν ντε Ρομιγί, που πέθανε το 2010 σε ηλικία 97 ετών, μίλησαν η ομότιμη καθηγήτρια στην Ecole Normale Superieure, Monique Trede – Boulmer, μαθήτρια της Ζακλίν ντε Ρομιγί και ο Ακαδημαϊκός, Κωνσταντίνος. Ι.Δεσποτόπουλος.

Παρούσα η κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρος του Συλλόγου “ΕΛΠΙΔΑ”, παρών και ο Επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πατέρας της Αλεξάνδρας αλλά και η αδελφή της Ντόρα Μπακογιάννη, απόφοιτος επίσης της Σχολής.

Η Ζακλίν ντε Ρομιγί ήταν από τις πλέον εξέχουσες προσωπικότητες στο χώρο των αρχαιοελληνικών σπουδών του εικοστού αιώνα, ήταν η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στο Κολέζ ντε Φρανς (Collège de France) και η δεύτερη γυναίκα που ανακηρύχθηκε ισόβιο μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας (Académie Francaise). Είναι διάσημη για τις μελέτες της στην αρχαιοελληνική γραμματεία της κλασικής εποχής και ειδικά στον Θουκυδίδη, καθώς και για το εκτεταμένο έργο της σχετικά με την ιστορία, τη γλώσσα και τον πολιτισμό της Αρχαίας Ελλάδας.

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας