Νάτα Μελά – Αναφτερούγισμα

Η Νάτα Μελά σχεδίασε το «Αναφτερούγισμα», το ΤΥΧΕΡΟ του 2014 για το Μέγαρο Μουσικής, ένα κόσμημα διπλής όψεως, που παρουσίασε ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής, συνεχίζοντας την παράδοση που έχει «χτιστεί» εδώ και αρκετά, πλέον, χρόνια.

antiferougisma2014

Την μπροστινή όψη του ΤΥΧΕΡΟΥ της νέας χρονιάς κοσμούν δύο αντικριστά περιστέρια με ανοιγμένες τις φτερούγες και μία ελληνική κρεμμύδα της τύχης, που σχεδίασε ειδικά για τους Φίλους της Μουσικής η σπουδαία γλύπτρια Ναταλία Μελά. Την πίσω όψη του ΤΥΧΕΡΟΥ κοσμεί ένα αγέρωχο καράβι με κατάρτι, που σχίζει σταθερά τα κύματα, ενώ ένας ούριος άνεμος φουσκώνει τ΄ανοιχτά πανιά για μακρινά ταξίδια. Παράλληλα, υπάρχει η υπογραφή: Ναταλία Μελά εποίει…

Με την ευκαιρία της παρουσίασης του ΤΥΧΕΡΟΥ 2014, και προκειμένου να τιμήσει την καλλιτέχνιδα η οποία εφέτος γιορτάζει τα 90 της χρόνια, ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής διοργάνωσε μια μικρή έκθεση γλυπτών της, στην είσοδο της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης “Λίλιαν Βουδούρη” η οποία θα διαρκέσει ως τις 29 Νοεμβρίου (είσοδος ελεύθερη). Τα 14 αυτά έργα, 14 πολύχρωμα και ζωηρά «Κοκόρια», από χαρτί και διάφορα μέταλλα, είναι αντιπροσωπευτικά της παλαιότερης αλλά και νεότερης παραγωγής της.

«Σκέφτηκα πως αυτή την στιγμή οι καρδιές μας χρειάζονται, και πρέπει, να αναφτερουγίσουν!» σημειώνει χαρακτηριστικά η Ναταλία Μελά αναφερόμενη στο «Αναφτερούγισμα». Και συνεχίζει: «Εσκάλισα σε γύψο ανάγλυφα τα περιστέρια και την κρεμμύδα κι έδωσα το σχέδιο στον χαράκτη κύριο Γουρζή να το χαράξει στο μέταλλο. Ο λόγος που επέλεξα τα περιστέρια και την κρεμμύδα είναι προφανής: σύμβολα και τα δύο της ειρήνης, ευδαιμονίας και καλής τύχης. Στην άλλη όψη του νομίσματος έφτιαξα ένα καράβι».

Το Τυχερό 2014 κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων σε ασήμι 925ο (τιμή 50 ευρώ) , ασήμι-χρυσό (τιμή 180 ευρώ) καθώς και σε 100 αριθμημένα χρυσά κοσμήματα 18Κ (τιμή 700 ευρώ). Για να διαφυλαχθεί η συλλεκτική του αξία, το εκμαγείο (μήτρα) θα καταστραφεί.

Το ΤΥΧΕΡΟ θα πωλείται στα Ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (10.00-18.00), στο κατάστημα του Μεγάρου ΜSHOP και στον χώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής.

Θα διατίθεται επίσης στο Μουσείο Μπενάκη, στο Ιδρυμα Μ. Κακογιάννης, στα Βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Τα ΤΥΧΕΡΑ είναι διαθέσιμα και ηλεκτρονικά στο www-e-shopsfm.gr όπου εκτίθενται και άλλα αντικείμενα του Συλλόγου, όπως βιβλία, προγράμματα, δισκογραφικές εκδόσεις, αφίσες, μεταξοτυπίες, μαντίλια.

Τα έσοδα από την πώληση των ΤΥΧΕΡΩΝ διατίθενται για το εκπαιδευτικό έργο του Συλλόγου.

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας