Μανταλίνα Ψωμά: έκθεση ζωγραφικής

Η Μανταλίνα Ψωμά, απόφοιτος του 1985, εκθέτει στη γκαλερί Heinz-Martin Weigand στην έκθεση με τίτλο «eerily quiet», από 15 Φεβρουαρίου έως 26 Απριλίου 2014.

Δανειζόμαστε από το πρόγραμμα της έκθεσης:

Η Μ. Ψωμά επηρεασμένη από συγχρόνους της όπως ο Richter, ο Hockney και ο Hopper, αλλά κυρίως από παλαιότερους ζωγράφους, από τον van Eyck και τον Vermeer έως τον Velázquez και τον Degas, καταγράφει μέσα από την ζωγραφική της τον “ενδιάμεσο χρόνο”, ενσταντανέ που συχνά προκαλούν στον θεατή την αίσθηση της οικειότητας. Έργα ρεαλιστικά που παραπέμπουν σε φωτογραφίες και κινηματογραφικά stills.

Μια επιλογή στον τρόπο έκφρασης καθαρά συνειδητή από την ζωγράφο, η οποία συλλέγει τα μοτίβα της μέσα από την καθημερινή υπερπροσφορά των εικόνων στα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Το ψηφιακό αρχείο της περιλαμβάνει φωτογραφίες από τη φύση, από εσωτερικούς χώρους, οικογενειακά άλμπουμ, κινηματογραφικές ταινίες και περιοδικά – το ουσιαστικό έργο της, ωστόσο, συνίσταται στη μεταφορά αυτών των στοιχείων στον καμβά.

Οι πίνακες της Μ. Ψωμά μπορεί ως μεμονωμένες εικόνες να φαντάζουν αποστασιοποιημένες από την επική τους φόρμα, μεταφέρουν, εντούτοις, Έργα-τμήματα μιας σειράς γεγονότων που όμως δεν μας επιτρέπουν να τα αποκαλύψουμε, παρά μόνο να τα προαισθανθούμε ή να τα φανταστούμε.

Στοιχείο ιδιαίτερα αισθητό στη σειρά “The Removal”, μέσα από την οποία προκαλείται η εντύπωση μιας συνεκτικής πλοκής. Μεμονωμένη ακολουθία εικόνων που δεν είναι παρά έναυσμα για σκέψη. Εναπόκειται στον θεατή να πάντα στον θεατή μια αίσθηση αφήγησης. τις συνθέσει σε μια δική του ιστορία.

Στην έκθεση “eerily quiet” κυριαρχούν τρία έργα, μεγάλων διαστάσεων, στα οποία απεικονίζονται μικρά κορίτσια και νεαρές κοπέλες. Πορτρέτα λεπτοδουλεμένα, τα οποία εκ πρώτης όψεως χαρακτηρίζονται από μια σχεδόν παιδική αφέλεια. Πίσω, όμως, από την όμορφη επιφάνεια και την φαινομενική γαλήνη, κρύβουν κάτι βαθιά ανησυχητικό, δημιουργώντας μια φορτισμένη ατμόσφαιρα μέσα στον περιβάλλοντα χώρο. Το διεισδυτικό, απροκάλυπτα παρατηρητικό βλέμμα των απεικονιζόμενων μορφών με το

οποίο παρακολουθούν τον θεατή, σε συνδυασμό με την εξωτερική τους ηρεμία, είναι κυρίως αυτό που προκαλεί την αίσθηση μιας σκοτεινής απειλής.

Το ερώτημα του εννοιολογικού πλαισίου μέσα στο οποίο βρίσκονται οι φιγούρες προκύπτει αναπόφευκτα.

Η Μανταλίνα Ψωμά δίνει στα έργα της μορφή στην υπαρξιακή διάσταση και σε ακραίες συναισθηματικές και ψυχικές καταστάσεις, των οποίων το Μια ακροβασία μεταξύ πραγματικού και φανταστικού, οικείου και ξένου, περιεχόμενο μένει, παρά ταύτα, μετέωρο. μεταξύ αταραξίας και αναστάτωσης.

Heinz-Martin Weigand

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στον ιστότοπο της γκαλερί :http://weigand.info/de/kuenstler/mantalina-psoma.html

Heinz-Martin Weigand | Charlottenstr. 3 | 10969 Berlin | Germany

| +49.30.25922736 | www.galerie-weigand.de

Επικοινωνία :

Δείτε τη συνέντευξή της και μερικά από τα έργα της στο Athens Voice.

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας