Έλληνες Ζωγράφοι 19ος-20ος αιώνας

ellines zografoi«[…]Υπάρχει σεβαστός αριθμός καλλιτεχνών που έχουν έργο άξιο ιδιαίτερης προσοχής, έργο γεμάτο αγάπη και πάθος, για το οποίο, στην εποχή τους, έχαιραν αναγνωρίσεως. Σήμερα, τόσο η έλλειψη, η στενότης χώρου στην Εθνική Στέγη, όσο και οι νεώτερες και νεώτατες κατευθύνσεις στην Τέχνη έχουν παραγκωνίσει αυτούς τους δημιουργούς, με αποτέλεσμα να’ ναι στη σκιά, αγνοημένοι, ώσπου κάποια στιγμή, κάποιος νεώτερος ιστορικός Τέχνης να ανασύρει κάποιον παραγνωρισμένο και να τον φέρει στο φως.

Και όμως, όλοι τούτοι οι καλλιτέχνες που εργάσθηκαν με αφοσίωση στην Τέχνη είναι εκείνοι που σχηματίζουν τη φυσιογνωμία της Τέχνης στη χώρα μας. Αυτοί οι λησμονημένοι, μαζί με τους εξέχοντες αστέρες. Δεν πρέπει να υποτιμάμε όσους έχουν κάνει και δώσει έργο που οικοδομεί το πνευματικό κεφάλαιό μας, φτάνει να έχουμε θέληση να τους βγάλουμε από την αφάνεια επιλέγοντας τα καλύτερα έργα τους. Όλοι μαζί οι καλλιτέχνες είναι ένα συμπαγές άθροισμα, σαν μια οροσειρά που φτάνει σε πυραμίδα με κάποιους Ολύμπους αλλά και με άλλες ψηλές κορυφές πλάι τους. […]».

To παραπάνω απόσπασμα εμπεριέχεται στον πρόλογο που έγραψε ο ζωγράφος και Ακαδημαϊκός Παναγιώτης Τέτσης για το βιβλίο «Έλληνες Ζωγράφοι: στο φως του χθες στη σκιά του σήμερα» («Greek Painters: exploring the light eluding the limelight»), μια δίγλωσση έκδοση (ελληνικά, αγγλικά) που στόχο έχει να προβάλει έργα αξιόλογων Ελλήνων ζωγράφων της περιόδου 1850-1950. Το 298 σελίδων βιβλίο θα παρουσιάσει την Τετάρτη 7 Μαΐου το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Παναγιώτη και Εφης Μιχελή στην αίθουσα ΜC2 (επίπεδο Ν. Σκαλκώτας) του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Για την έκδοση, εκτός από τον Παναγιώτη Τέτση θα μιλήσει επίσης η γλύπτρια Ναταλία Μελά (απόφοιτος του 1941), ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Άγγελος Δεληβορριάς, η ιστορικός της τέχνης Έφη Ανδρεάδη και οι συγγραφείς Μιχαήλ Δουλγερίδης και Αθηνά Ρηγάτου. Το λεύκωμα αφορά εικαστικούς που δεν έτυχαν ευρύτερης δημοσιότητας ή ίσως δεν την επεδίωξαν.

Παρουσιάζονται πάνω από 100 έργα 62 ζωγράφων, χωρισμένα σε τρεις κατηγορίες τοπίων: θαλασσογραφίες, σπίτια και οικισμούς, τοπιογραφίες. Δεν περιλαμβάνονται προσωπογραφίες και νεκρές φύσεις. Το σημαντικό έργο τους, διασκορπισμένο σε μικρές ή μεγαλύτερες ιδιωτικές συλλογές και στα «άδυτα» της Εθνικής Πινακοθήκης είναι πλέον δυσπρόσιτο στο κοινό, γι’ αυτό έχει νόημα η προβολή τους. Το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνονται εδώ πίνακες των κορυφαίων Ελλήνων ζωγράφων της περιόδου εκείνης, οφείλεται στο ότι το έργο τους είναι ήδη γνωστό και προβεβλημένο, καθώς έχει μελετηθεί και αξιολογηθεί ξανά και ξανά από κριτικούς της τέχνης. Το κόστος του βιβλίου είναι 45 ευρώ.

(αναδημοσίευση από την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας “Το Βήμα”)

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας