Άνοιξαν οι αιτήσεις για την πολιτική Ακαδημία του FES και του Eteron

Ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής

Ακαδημία για την Κοινωνική Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία

Η Ακαδημία για την Κοινωνική Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία αποτελεί κοινή πρωτοβουλία του γραφείου του Ιδρύματος Friedrich Ebert (FES) στην Αθήνα και του Eteron – Ινστιτούτου για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή.

Στόχος αυτής της νέας πολιτικής ακαδημίας είναι να εφοδιάσει νέες και νέους με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να τους ενθαρρύνει να συμμετέχουν ενεργά σε διάφορες εκφάνσεις της δημόσιας ζωής. Παράλληλα, επιδιώκει να διαμορφώσει ένα δυναμικό και ζωντανό περιβάλλον με επίκεντρο τη γνώση, την κριτική σκέψη, τον πολιτικό διάλογο και τη διαμόρφωση σχέσεων και δεσμών που θα διατηρηθούν και μετά την περάτωση των προγραμμάτων της. Η Ακαδημία έχει προοδευτικό, πολυσυλλεκτικό ιδεολογικό και πολιτικό προσανατολισμό και όχι κομματικό χαρακτήρα.

Ο κάθε ετήσιος κύκλος δράσεων απευθύνεται σε 20-25 νέες και νέους, οι οποίοι μέσα από την ιστορία, τη θεωρία αλλά και την πράξη καλούνται να γνωρίσουν την πολιτική και τις προοδευτικές αξίες καλύτερα. Αντικείμενο της Ακαδημίας είναι τα σύγχρονα πολιτικά ζητήματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι προοδευτικές δυνάμεις διεθνώς. Τα θέματα -πολιτικά, ιδεολογικά, οργανωτικά- που έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν, ή απασχολούν σήμερα, τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο θα προσεγγιστούν πλουραλιστικά αξιοποιώντας την πιο σύγχρονη πνευματική παραγωγή αλλά και ανθρώπους της πολιτικής δράσης. Η έμφαση θα δοθεί στην εκλογικά πιο ισχυρή δύναμη του προοδευτικού χώρου, τη σοσιαλδημοκρατία. Τα άλλα ρεύματα του χώρου, η ριζοσπαστική αριστερά και τμήμα της πολιτικής οικολογίας, θα αποτελέσουν επίσης αντικείμενο μελέτης.

Φέτος, ένας αρχικός κύκλος τεσσάρων σεμιναρίων θα προσφέρει τις βασικές γνώσεις και το υπόβαθρο για όσα θα επακολουθήσουν. Συνέχεια του πρώτου κύκλου θα αποτελέσει ένα διαδραστικό, ζωντανό και πιο «χαλαρό» τριήμερο εκτός αστικού κέντρου. Εργαστήρια, συζητήσεις με ειδικούς αλλά και με πολιτικούς και στελέχη της κοινωνίας πολιτών θα επιχειρήσουν να δώσουν απαντήσεις στις πιο καίριες προκλήσεις των καιρών μας. Σε μια τελική συνάντηση στην Αθήνα θα αξιολογηθεί από κοινού το πρόγραμμα, θα παρουσιαστούν από τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες τα παραδοτέα που θα έχουν αναλάβει σε συμφωνία με τους διδάσκοντες και τις διδάσκουσες και θα δοθούν οι βεβαιώσεις επιτυχούς συμμετοχής.

Οι δράσεις της Ακαδημίας σχεδιάζονται και πραγματοποιούνται με τη συμβολή του επιστημονικού συμβουλίου, μίας ομάδας διακεκριμένων ακαδημαϊκών με εξειδίκευση στα θέματα τα οποία επεξεργάζεται η Ακαδημία.

Σου κινήσαμε το ενδιαφέρον;

Είσαι 18 έως 30 ετών έχοντας ήδη κάποια κοινωνικοπολιτική δράση;

Θες να μάθεις και να εξελιχθείς, περνώντας όμορφα και γνωρίζοντας συνομηλίκους σου με παρόμοιες ανησυχίες;

Πιστεύεις κι εσύ στην αξία του διαλόγου, στη δύναμη της συλλογικής σκέψης και δράσης απέναντι στην κουλτούρα του ατομικισμού και της καχυποψίας;

Νιώθεις ότι χρειάζονται νέες ιδέες και δράσεις που θα αντιμετωπίσουν τις ολοένα και πιο ισχυρές φωνές της συντήρησης, της απαξίωσης της πολιτικής ή, ακόμη, του αυταρχισμού;

Τότε δεν έχεις παρά να υποβάλεις αίτηση για συμμετοχή στην Ακαδημία για την Κοινωνική Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία!

Τι πρέπει να κάνεις;

Να στείλεις ένα σύντομο βιογραφικό καθώς και ένα motivation letter έως 400 λέξεις, έως την Παρασκευή 3 Απριλίου στα emails info.athens@fes.de και info@eteron.org.

Οι δράσεις της Ακαδημίας για το τρέχον έτος θα λάβουν χώρα στις εξής ημερομηνίες, στις οποίες θα πρέπει να είσαι διαθέσιμη-ος:

Δια ζώσης συναντήσεις-διδασκαλίες: Τις Δευτέρες 20, 27 Απριλίου, 4 και 11 Μαΐου στις 18:00-20:30 στο Eteron στην Αθήνα. Κατ’ εξαίρεση μπορεί να δοθεί και η δυνατότητα διαδικτυακής συμμετοχής.

Χαλαρό εκπαιδευτικό τριήμερο (retreat) εκτός πόλης: 22-24 Μαΐου με δύο διανυκτερεύσεις.

Τελική συνάντηση: Φθινόπωρο (TBD)

Περισσότερες πληροφορίες για την Ακαδημία μπορείς να βρεις και στο concept note σε αυτό το λινκ http://bit.ly/3PvB2uO

Η συμμετοχή καθώς και τα λοιπά κόστη όσον αφορά στο τριήμερο (μετακίνηση, διαμονή, διατροφή) θα καλυφθούν από τους διοργανωτές με αφετηρία από την Αθήνα.

Η Ακαδημία προωθεί ενεργά τη συμπερίληψη και την ισόρροπη έμφυλη αντιπροσώπευση στην επιλογή των συμμετεχόντων

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του FES Αθήνας

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας