“Έφυγε” η Φραντζέσκα Λάνγκενφας – Βουδούρογλου

Την Δευτέρα 7.3.2024 απεβίωσε στο Μόναχο η Φραντζέσκα Λάνγκενφας – Βουδούρογλου, καθηγήτρια της Σχολής έως το 2005.

Δανειζόμαστε το μήνυμα της Αγγελικής Κανελλακοπούλου:

Αγαπητές και αγαπητοί απόφοιτοι και παλαιοί συνάδελφοι! Δυστυχώς σήμερα μάθαμε ότι στις 7 Μάρτη έφυγε από κοντά μας η Φραντζέσκα Λάνγκενφας- Βουδούρογλου.

Το 1983 εγκαταστάθηκε οικογενειακώς στην Ελλάδα και άρχισε να εργάζεται στην DSA. Δίδαξε φιλολογικά μαθήματα στο ελληνικό

Γυμνάσιο και Λύκειο, καθώς και ελληνικά ως ξένη και δεύτερη γλώσσα στο γερμανικό Δημοτικό και Γυμνάσιο. Με τη δικιά της προσπάθεια και επιμονή το μάθημα των Ελληνικών στο γερμανικό τμήμα αναβαθμίστηκε, αυξήθηκαν οι ώρες διδασκαλίας του και εγκρίθηκε να εξετάζεται προφορικά στο γερμανικό απολυτήριο.

Ήταν στον αρχικό πυρήνα που οργάνωσε οικολογικές ομάδες μαθητών με δραστηριότητες στον τομέα της ανακύκλωσης, της δενδροφύτευσης, εκδόσεις εντύπων και εξορμήσεις σε οικολογικά ενδιαφέρουσες περιοχές της Ελλάδας.

Το 1996 έγινε υποδιευθύντρια και από το 1998 διευθύντρια του ελληνικού Γυμνασίου. Ιδιαίτερα μερίμνησε για την αναζωπύρωση του θεσμού των μαθητικών ανταλλαγών με Γυμνάσια ανθρωπιστικών σπουδών της Γερμανίας και αργότερα με το Istanbul Lisesi της Κωνσταντινούπολης. Οι ανταλλαγές του Γυμνασίου ρίζωσαν και συνεχίζονται με στόχο πάντα τη γνωριμία του πολιτισμού και της ιστορίας της άλλης χώρας (επισκέψεις Μουσείων, μνημείων) αλλά και την εξοικείωση με τη καθημερινότητα και τη νοοτροπία του ξένου μαθητή και της οικογένειάς του.

Το 2005 συνταξιοδοτήθηκε και παρασημοφορήθηκε από τον Πρόεδρο της Ο.Δ. της Γερμανίας για τη συμβολή της στην ελληνογερμανική προσέγγιση.

Θα θυμόμαστε πάντα την έμφυτη ευγένεια και τη γλύκα της. Τα παιδιά της, η Μυρτώ και ο Μιχάλης, αποφοίτησαν από το γερμανικό τμήμα

του σχολείου μας, το 1995 και το 2000 αντίστοιχα.

Η Φραντζέσκα σήμαινε για μένα πολλά και είχαμε μια ιδιαίτερα στενή σχέση με σεβασμό και αγάπη εκατέρωθεν. Κοντά της θήτευσα ως υποδιευθύντρια του Γυμνασίου από το 1998 έως το 2005 οπότε και αφυπηρέτησε. Περνούσαμε πολύ χρόνο μαζί, παρέα και με την Mareile Wissmann (μητέρα του Παντελή και Βασίλη Βορέοπουλου), καθώς για αρκετά χρόνια ετοιμάζαμε οι τρεις μας διδακτικό υλικό για τα Ελληνικά στο γερμανικό τμήμα. Μικρασιατικής καταγωγής, το πατρικό της ήταν στη Νέα Ιωνία, το δεύτερο σπιτικό της ήταν

στο Μόναχο και η μεγάλη της αγάπη ήταν η Σίφνος.

Καλό ταξίδι, Φραντζεσκούλα…

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας