Όσοι από εμάς φοίτησαν στην Γερμανική Σχολή, είχαμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε ένα αρκετά χρήσιμο εφόδιο στη ζωή μας. Τη δυνατότητα να μπορούμε να σταθούμε σε δύο πόδια, σε δύο αρκετά διαφορετικούς πολιτισμούς μεταξύ τους, κάτι που μετέπειτα μας διευκόλυνε το άνοιγμα και σε πολλούς περισσότερους αργότερα. Αρκετοί από εμάς απέκτησαν με αυτόν τον τρόπο την δυνατότητα να βλέπουν και να κατανοούν με αυτήν την διαφοροποιημένη οπτική γωνία καλύτερα τα πράγματα σε διάφορες καταστάσεις στην ζωή μας.
Έτσι και εγώ ο ίδιος, διαθέτοντας αυτό το χρήσιμο εφόδιο, εργαζόμενος σε πολλές χώρες, κατάφερα να προσθέσω αρκετές ακόμα οπτικές γωνίες στον αντιληπτικό μου ορίζοντα, όπως αυτή των Αραβικών, Σκανδιναβικών, Αγγλοσαξονικών, και άλλων Ευρωπαϊκών, Ασιατικών χωρών, της Ρωσίας, Ιαπωνίας, κλπ.
Πεποίθηση μου είναι ότι, ύστερα από αυτή την επαφή μου με διαφορετικούς πολιτισμούς του πλανήτη μας, κανείς δεν προόδευσε εν αλαζονεία. Τουναντίον, διδάσκεται κανείς από τα λάθη του και κατόπιν προχωρά μπροστά. Πειραματιζόμενος, ακολουθώντας νέα μονοπάτια, αφήνοντας την πεπατημένη “comfortzone” πίσω του, κρατώντας μόνο τα χρήσιμα και πρακτικά από αυτήν. Έτσι, το βιβλίο αυτό στέκεται στα κακώς κείμενα, στα λάθη, στις λύσεις και τις δυνατότητες που παρουσιάζονται μπροστά μας, αναλύοντας τις ιστορικές καταβολές, τα αίτια, τα «γιατί?».
Αναλύει την τρέχουσα κοινωνική και πολιτική κατάσταση καθώς και τις προοπτικές στην Ευρώπη βασιζόμενος πάντα σε επιστημονικά, πολιτιστικά και ιστορικά ευρήματα, καθώς και στις προσωπικές μου εμπειρίες. Με τον τρόπο αυτό, προσφέρει σαφήνεια σε ένα επίκαιρο και συχνό ερώτημα, αυτό της ταυτότητας μας: “Γιατί αυτή η χώρα σκέφτεται και ενεργεί διαφορετικά από εμάς; Αφορά επιλογή ή ιστορική κληρονομιά?”. Επιπλέον, εξετάζει ιστορικά ερωτήματα από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, όπως για παράδειγμα: “Πώς δημιουργήθηκαν η Αναγέννηση και ο Διαφωτισμός στην Ευρώπη; Ποιοι παράγοντες και ποιοι άνθρωποι επηρέασαν αυτή τη χρονική στιγμή καμπής στην Ευρωπαϊκή ιστορία; Γιατί αυτό συνέβη στην Ιταλία/Ευρώπη τον 15ο αιώνα και όχι νωρίτερα, αργότερα ή σε άλλη ήπειρο;”
Σταύρος Αργυριάδης: “Σε Αναζήτηση Ταυτότητας”