Ο Βασίλης Κουκαλάνι σκηνοθετεί

Ο Βασίλης Κουκαλάνι μετάφρασε και σκηνοθετεί τα έργα του Volker Ludwig “Μιά γιορτή στου Νουριάν” και “Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης” του Volker Ludwig στο Θέατρο Πορεία.

Ο Βασίλης Κουκαλάνι μετάφρασε και σκηνοθετεί τα έργα του Volker Ludwig “Μιά γιορτή στου Νουριάν” και “Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης” του Volker Ludwig στο Θέατρο Πορεία.

Οργανωμένες παραστάσεις για σχολεία καθημερινές στις 10:00. Τιμή εισιτηρίου 6 ευρώ.

Υπεύθυνη:  Υρώ Μιχαλακάκου,  τηλέφωνο επικοινωνίας:  215 5503656,   κινητό: 6978 06 86 99

Θέατρο Πορεία, Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69 – Πλατεία Βικτωρίας

Τηλ:  210-8210991 & 210-8210082www.poreiatheatre.com

«Τζέλα,  Λέλα,  Κόρνας και ο Κλεομένης»

του Volker Ludwig

 

Η Τζέλα, η Λέλα και ο Κόρνας ζούνε στην οδό Σκουπιδοπόλεως. Οι τρεις τους αποτελούν μία μικρή παρέα, που μέσα σ ένα καταθλιπτικό κι αφιλόξενο για παιδιά αστικό περιβάλλον, δεν σταματούν να επινοούν συνεχώς παιχνίδια γεμάτα φαντασία και κέφι! Ο Κλεομένης είναι το καινούργιο παιδί της γειτονίας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ιστορίας  εξελίσσεται από έναν αυταρχικό και κακομαθημένο «κομπλεξάκια» που παίζει μόνο με το ηλεκτρονικό του παιχνίδι, στον κολλητό της παρέας!  Αναζητώντας όλοι τους έναν χώρο για να παίζουν  πιο ελεύθερα -μια παιδική χαρά- και να ξεφύγουν από την γκρίνια των ενηλίκων της γειτονιάς που συνεχώς τους φωνάζουν να μην κάνουν φασαρία, ανακαλύπτουν ένα εγκαταλελειμμένο,προς κατεδάφιση σπίτι και το διαλέγουν για να γίνει ο δικός τους παιχνιδότοπος. Εκεί τους ”τσακώνουν”  δύο αστυνομικοί και τους μεταφέρουν στο αστυνομικό τμήμα. Αντί όμως να δώσουν τα ονόματά τους, μπερδεύουν τόσο πολύ τα όργανα της τάξης (χρησιμοποιώντας πονηριά,  αλληλεγγύη κι εξαίσια παιδική «διαλεκτική») ώστε στο τέλος οι αστυνομικοί αμφισβητούν την πράξη τους κι εν τέλει συνδέονται μαζί τους στο αίτημα να τους δοθεί από τον Δήμο ένα «μέγαρο του παιχνιδιού». Η ιστορία μας κλείνει με τους συμμετέχοντες να συμφιλιώνονται και να γράφουν από κοινού ένα γράμμα στον Δήμο ζητώντας να τους  παραχωρηθεί το σπίτι γεμάτο μ ένα σωρό ευφάνταστα παιχνίδια!

 

Η παιδική σκηνή του θεάτρου Πορεία έχοντας την εμπειρία της παράστασης «Μια Γιορτή στου Νουριάν» και βλέποντας την αποδοχή και τον ενθουσιασμό του κοινού κάθε ηλικίας, διατηρεί την πίστη της σε αυτό το χειραφετημένο είδος παιδικού και νεανικού θεάτρου κοινωνικού προβληματισμού. Μετά τη συζήτηση που ανοίξαμε σε σχέση με την πολιτισμική συμφιλίωση, τις προκαταλήψεις και την παιδεία, έρχεται να προστεθεί μέσω της κωμωδίας «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης» του Volker Ludwig, το θέμα της αλληλοϋποστήριξης μεταξύ των παιδιών, της απελευθέρωσης της φαντασίας, του δικαιώματος στο παιχνίδι και της παρότρυνσης στη συνδημιουργία.

Στο «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης» τα παιδιά θα διασκεδάσουν με την καρδιά τους, με τις πονηριές και τα παθήματα των ηρώων και ταυτιζόμενα μαζί τους θα νιώσουν φεύγοντας την θεμελιώδη αξία της αλληλεγγύης στην δύσκολη καθημερινότητά τους.

 

Εξάλλου … Ένας ίσον κανένας!

 

Την παράσταση σκηνοθετεί η Λίλλυ Μελεμέ και ο Βασίλης Κουκαλάνι, ο οποίος έχει επίσης μεταφράσει και διασκευάσει το έργο από τα γερμανικά και καταπιάνεται για δεύτερη φορά – μετά το «Μια Γιορτή στου Νουριάν» – με έργο του Volker Ludwig, με τον οποίο τον συνδέει και στενή φιλία. Την πρωτότυπη μουσική υπογράφει ο συνθέτης και τραγουδιστής Φοίβος Δεληβοριάς. Παίζουν: Πολυξένη Ακλίδη, Γιώργος Δάμπασης, Βασίλης Κουκαλάνι, Ηρώ Μπέζου, Πέτρος Σπυρόπουλος, Μιχάλης Τιτόπουλος.

Η παράσταση θα παίζεται σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με το «Μια γιορτή στου Νουριάν».

Γνωρίστε την παράσταση «Μια γιορτή στου Νουριάν», που αγάπησαν μικροί και μεγάλοι.

 

Το 1973, ήταν το πρώτο παιδικό έργο που μιλούσε για τη σύγκρουση μεταξύ ντόπιων και αλλοδαπών, για φόβους, προκαταλήψεις, αλλά και για τη δυνατότητα καταπολέμησής τους με ζεστή καρδιά, χιούμορ και κοινό νου. Τότε οι Γερμανοί πραγματικά ένιωθαν πως απειλούνται από  Έλληνες, Τούρκους και Ιταλούς μετανάστες, σήμερα όμως μπορούμε και γελάμε όλοι  με αυτά.   Σήμερα οι Έλληνες απ’ την πλευρά τους αισθάνονται να απειλούνται αυτοί από τους πρόσφυγες και έχουν πάρει  το ρόλο των Γερμανών σ’ αυτό το έργο.

                           Η σελίδα μας στο internet είναι:

       Video της παράστασης μπορείτε να παρακολουθήσετε εδω:

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας