“Η αναχώρηση” Ν.Θέμελης 2 Ιουνίου

ΝΙΚΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ

Η αναχώρηση

Το ύστατο βιβλίο του Νίκου Θέμελη.

Η Ελλάδα της επανάστασης και του σήμερα.

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας προσκαλούν

στην παρουσίαση του ύστατου βιβλίου

του Νίκου Θέμελη

Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ

τη Δευτέρα, 2 Ιουνίου 2014, στις 8 μ.μ.,

στο Polis Art Café

(Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα).

Για το βιβλίο και τον Νίκο Θέμελη θα μιλήσουν

ο Βασίλης Βουτσάκης, Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου,

η συγγραφέας Άλκη Ζέη,

η κριτικός λογοτεχνίας Ελισάβετ Κοτζιά,

η επιμελήτρια του συγγραφέα Ελένη Μπούρα

και ο δημοσιογράφος Παύλος Παπαδόπουλος.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

1823-1825. Στις δύσκολες στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης. Ο Λάζαρος Χατζημιχαήλ, στο τσιφλίκι του που δέσποζε στον κάμπο του Ναυπλίου, και ο Μισέλ Ντε Κριγιόν, φιλέλληνας, γιατρός, ταλαντεύονται ανάμεσα στα διλήμματα και στις αλλαγές της εποχής τους.

2009. Αθήνα, σε άλλες δύσκολες εποχές. Ο Λάζαρος Χατζημιχαήλ, απόγονος του πρώτου, ανώτερος δικαστικός, τη μέρα που συνταξιοδοτείται αναλογίζεται τη ζωή του. Θα τολμήσει και την αναχώρησή του;

«Είναι η παρακαταθήκη του Θέμελη, είναι αυτά που ήθελε να διαβάσουμε όσοι τον γνωρίσαμε, και όσοι τον γνώρισαν μόνο μέσα από τα βιβλία του, όταν ο ίδιος δεν θα ήταν πια εδώ. Σημειώνει με αυτό το νέο βιβλίο μία ακόμη νίκη επί του χρόνου, μια νίκη που θα προστεθεί σε όσες κέρδισε με το έργο του, με τις αναζητήσεις του και με τις ανατροπές του στην πολιτική και στον πολιτισμό, με το πνεύμα του, με όσα έλεγε, όσα εννοούσε και όσα πρόσφερε, επιτυγχάνοντας έτσι τον σταθερό στόχο του, να ζήσει δυο ζωές μέσα σε μία».

Παύλος Παπαδόπουλος, BHΜΑgazino

Διαβάστε ΕΔΩ κριτικές που γράφτηκαν για το βιβλίο στον Τύπο.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Νίκος Θέμελης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και μετά το στρατιωτικό του συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία. Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1998. Εξέδωσε τα μυθιστορήματα: Η αναζήτηση (1998), Η ανατροπή (2000), Η αναλαμπή (2003), Για μια συντροφιά ανάμεσά μας (2005), Μια ζωή δυο ζωές (2007), Οι αλήθειες των άλλων (2008). Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ το φθινόπωρο του 2010 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του Η συμφωνία των ονείρων. Το 2001 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος και με το αντίστοιχο του περιοδικού Διαβάζω για την Ανατροπή. Πέθανε στις 20 Αυγούστου του 2011.

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας