Γεώργιος Δημητράκος – Heinz Richter

Ο Γεώργιος Δημητράκος διετέλεσε Διευθυντής της Γερμανικής Σχολής από το 1956, που επαναλειτούργησε μετά τον Πόλεμο μέχρι το 1982 όταν συνταξιοδοτήθηκε. Υπήρξε καθηγητής πολλων από εμάς χωρίς να γνωρίζουμε τότε τον άνθρωπο. Αργότερα μάθαμε για την αντιστασιακή του δράση κατά τη διάρκεια του Πολέμου, και έκτοτε ψάχνουμε και βρίσκουμε ντοκουμέντα και αναφορές.

Όπως μας επεσήμανε ο Νικήτας Πατηνιώτης, απόφοιτος του 1966 και καθηγητής στο Πάντειο, ο Heinz Richter, ο οποίος εξέδωσε το 2009 το έργο του με τίτλο “Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ και οι συνέπειές της” αφιερώνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο (από την σελίδα 179 έως την σελίδα 282) στον παλαιό διευθυντή μας με υπότιτλο “Αντιστασιακός, Ανθρωπιστής, Ευρωπαίος).

richter heinzrichter periechomena

dimitrakos apologismos

Ό ίδιος ο Γεώργιος Δημητράκος κυκλοφόρησε το 1991, σχεδόν δηλαδή μία δεκαετία μετά την συνταξιοδότησή του, από τις εκδόσεις ΠΟΛΥΤΥΠΟ το έργο του “ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ και ΑΠΟΛΟΓΙΑ, από του φοβερού βήματος…” με αρχικό στόχο, όπως αναφέρει ο ίδιος, να καταγράψει με τη μορφή “χρονικού” τον απολογισμό της πλούσιας αντιστασιακής και αντιτρομοκρατικής δράσης του αλησμόνητου αδερφού του Σταύρου στην Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή της κατά την κατοχική και εμφυλιοπολεμική περίοδο των ετών 1941-1947.

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας