Χρήστος Μπαλόγλου: “Ιστορία του Οικονομικού Βίο και των Οικονομικών Θεωριών”

baloglou christos istoria vakalopoulou 2023baloglou christos endiamesoi kosmoi vakalopoulosΜε τίτλο “Ιστορία του Οικονομικού Βίου και των Οικονομικών Θεωριών: διδασκαλία και έρευνα με αφορμή την ίδρυση της πρώτης έδρας στην Ελλάδα (1943)” συνέβαλε ο Χρήστος Μπαλόγλου στο έργο “Ενδιάμεσοι Κόσμοι“, που αποτελεί αφιέρωμα στον Ομότιμο Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ιστορικό, Κωνσταντίνο Απ. Βακαλόπουλο.

Το αφιέρωμα εξεδόθη το 2023 στην Θεσσαλονίκη από τον εκδοτικό οίκο Κ. & Μ. Σταμούλη (επιμέλεια: Ιφιγένεια Βαμβακίδου – Κωνσταντίνος Τσιούμης).

Ο Κωνσταντίνος Βακαλόπουλος, απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1951, γιος του επίσης ιστορικού και καθηγητή Απόστολου Βακαλόπουλου. Φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών) μέχρι το 1973 και στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ανωτάτων Διεθνών Σπουδών της Γενεύης (Institut universitaire de hautes études internationales) μέχρι το 1975.

Με αφορμή την ίδρυση της πρώτης έδρας στην Ελλάδα στην ΑΣΟΕΕ το 1943 (πριν από 80 έτη) ο Χρήστος Μπαλόγλου επιχειρεί να αναδείξει την συμβολή των πρώτων διδασκόντων του αντικειμένου στην ΑΣΟΕΕ σε δύο ενότητες, την 1η μέχρι το 1943, μέχρι την στιγμή της αποχώρησης του Αριστοτέλους Σίδερι το 1960 και την 2η, όπου το 1960 προβάλλεται για πρώτη φορά η ιδέα περί διαχωρισμού της Έδρας σε δύο αντικέιμενα: την Ιστορία του Οικονομικού Βίου και την Ιστορία των Οικονομικών και Κοινωνικών Θεωριών.

Στην ιστορική αυτή αναδρομή γίνονται αναφορές στους ιστορικούς σταθμούς όπως ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και η Συνθήκη των Σεβρών, που

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας