Alexander von Humboldt: “Ταξίδι στις ισημερινές περιοχές της νέας ηπείρου”

von humboldt lefteris roussosΚυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “Στοχαστής” το βιβλίο του Alexander von Humboldt σε μετάφραση του Λευτέρη Ρούσσου, απόφοιτου του 1969.

Η παρούσα έκδοση του μνημειώδους έργου του Αλεξάντερ φον Χούμπολντ, συμπίπτει με την συμπλήρωση 40 ετών από την κυκλοφορία του πρώτου βιβλίου της σειράς “Ταξίδια – Ανακαλύψεις”. Η επικέντρωση του ενδιαφέροντός μας στην έκδοση του έργου του, παντελώς αγνώστου στην Ελλάδα, έχει ως υπόβαθρο την πεποίθησή μας ότι ο Χούμπολντ αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση που συμπυκνώνει τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου τύπου ανθρώπου που έβγαινε από την Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό και που τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα ξεπερνούν το επίπεδο της ιστορίας και γεωγραφίας και καλύπτουν και πεδία των φυσικών, θετικών και άλλων επιστημών.

Ο Χούμπολντ ως ένας από τους εκπροσώπους του διάσημου κύκλου της Βαϊμάρης, είναι ο χαρακτηριστικός τύπος ανθρώπου, που συνδύαζε την ευρυμάθεια με την επιστημονική διάθεση, την οξεία παρατηρητικότητα με την ικανότητα να συνδυάζει την λεπτομέρεια, το επιμέρους με το γενικό, την αξεδίψαστη και αδηφάγα διάθεσή του να πληροφορηθεί και να μάθει για όλους τους τομείς του επιστητού και πάνω απ’ όλα, να προβληματίζεται και να ερευνά ό,τι δεν συμφωνούσε ή ταίριαζε με τις μέχρι τότε σχηματισμένες πεποιθήσεις του.

Οι ρηξικέλευθες απόψεις του για την δουλεία, όπου, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά: “Φεύγοντας από την Αμερική, διατήρησα την ίδια απέχθεια κατά της δουλείας που είχα διαμορφώσει για αυτήν στην Ευρώπη.”, είναι το ίδιο αποφασιστικές όταν μιλάει για την Επανάσταση του 1821, τονίζοντας: “Θα μπορούσα να προσθέσω τις σφαγές της Χίου, των Ψαρών και του Μεσολογγίου, έργα βαρβάρων της ανατολικής Ευρώπης που οι πολιτισμένοι λαοί της δύσης και του βορρά δεν θεώρησαν ότι θα έπρεπε να αποτρέψουν.”.

Ο Χούμπολντ, μεταξύ του 1799 και του 1804, θα πραγματοποιήσει ένα μακρύ οδοιπορικό στην Λατινική Αμερική. Στην προσωπική του αυτή οδύσσεια θα διασχίσει χιλιάδες χιλιόμετρα άγριας γης, θα παρατηρήσει βροχή μετεώρων, θα εντοπίσει για πρώτη φορά το πτηνό Γκουατσάρο, θα έρθει σε επαφή με αυτόχθονες ινδιάνικες φυλές και με επικίνδυνα ηλεκτροφόρα χέλια, θα σκαρφαλώσει στις παγωμένες κορυφογραμμές των Κορδιλλιέρων, θα έρθει αντιμέτωπος με το μεγαλείο των ηφαιστείων Πιτσίντσα και Τσιμποράσο σε υψόμετρο 5.878 μέτρων, θα ερευνήσει τις πηγές του απέραντου Αμαζονίου… Η περιγραφή του ταξιδιού του γράφτηκε και δημοσιοποιήθηκε σ’ ένα μνημειώδες σύνολο, χιλιάδων σελίδων, σε περίοδο πάνω από είκοσι ετών, μέρος του οποίου αποτελεί και η παρούσα έκδοση.

Ένα βιβλίο-ποταμός, απλωμένο πάνω στις απέραντες εκτάσεις και τα πελώρια ποτάμια της ανεξάντλητης σε φυσικό πλούτο και ομορφιά Λατινικής Αμερικής, μια ταξιδιωτική, ιστορική και επιστημονική κατάθεση που δεν αφορά μόνο τους ρέκτες της ιστορίας των ανακαλύψεων ή της εξέλιξης των ιδεών, αλλά και κάθε φιλίστορα αναγνώστη που θέλει ουσιαστικά να διευρύνει τις γνώσεις του στο μεγάλο οδοιπορικό πάνω στον πλανήτη γη. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περισσότερα…

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας