Επιτηρητές σε απόγνωση

psalidopoulos michalis 3Οι Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις και ο ΙΑΝΟS παρουσίασαν την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου το βιβλίο: Επιτηρητές σε απόγνωση: Αμερικανοί σύμβουλοι στην Ελλάδα, 1947-53 Από τον Paul A. Porter στον Edward A. Tenenbaum του Μιχάλη Ψαλιδόπουλου, απόφοιτου του 1968.

Μια ανατομία της Ελληνικής οικονομίας του 1947-53, όπως την είδαν οι τότε «επιτηρητές» της, που θυμίζει πολλαπλά το δύσβατο σήμερα. Παρουσίασαν, σχολίασαν και συζήτησαν:

Κώστας Κωστής καθηγητής Παν/μίου Αθηνών

Στέφανος Μάνος τ.υπουργός

Γιώργος Σταθάκης καθηγητής Παν/μιου Κρήτης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Νικος Θεοχαράκης αν. καθηγητής Παν/μίου Αθηνών

ενώ συντόνισε ο δημοσιογράφος Αντώνης Δ. Παπαγιαννίδης

Το 2006, κυκλοφόρησε από τις Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις το ημερολόγιο του Paul Porter – απεσταλμένου του Προέδρου Τρούμαν το 1947 στην Ελλάδα. Το «Ζητείται ένα θαύμα για την Ελλάδα» διαβάστηκε πολύ, παρατηρήθηκε ακόμη περισσότερο για όσα έδειξε για την λειτουργία της Ελληνικής οικονομίας, αλλά και για την σχέση της πολιτικής σκηνής καθώς και της Διοίκησης, με τους συμβούλους της εποχής.

Στο βιβλίο ετούτο, που πάλι επιμελήθηκε ο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος ο οποίος και οδηγεί την μελέτη με εκτενή εισαγωγή του, βρίσκει κανείς συγκεντρωμένες εκθέσεις και αναφορές 6 Αμερικανών συμβούλων – Maynard, Gillmor, Wyman, Alderfer, Coppock και Tenenbaum – που βλέπουν και περιγράφουν με ιδιαίτερο τρόπο τα αδιέξοδα της εποχής 1947-53. Πρόκειται κυριολεκτικά για «Επιτηρητές σε απόγνωση» , οι οποίοι αρχικά θεωρούν ότι η αποστολή βελτίωσης και εν συνεχεία απογείωσης της Ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί παρά να είναι πετυχημένη, αργότερα όμως οι προσδοκίες τους προσγειώνονται. Η κριτική των συμβούλων-επιτηρητών προς το Ελληνικό πολιτικό σύστημα και την Διοίκηση, από συγκαλυμμένη και ήπια γίνεται ανοικτή και αυστηρή. Εκεί, δε, όπου υπήρχε αίσθημα ανωτερότητας και βεβαιότητας για το αποτέλεσμα, μπαίνει στην μέση απόγνωση και παραίτηση.

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας