Αλεξάνδρα Μητσοτάκη (75d)

mitsotaki alexandra 2Η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη γεννήθηκε στην Αθήνα τον Απρίλιο του 1956 και είναι κόρη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ήρθε στη Σχολή το 1968, αλλά λόγω της χούντας, αναγκάστηκε, πριν ολοκληρώσει την α’ γυμνασίου να φύγει με την οικογένειά της από την Ελλάδα (μαζί βέβαια με τη Ντόρα την αδερφή της που πήγαινε τότε στην γ’). Το 1975, όταν η οικογένειά της επέστρεψε στην Αθήνα, επανήλθε και αποφοίτησε από το γερμανικό τμήμα.

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Νομικά στο Paris V (Université Paris Descartes) και πήρε Masters στο Αναπτυξιακό Δίκαιο. Εργάστηκε στον OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development), όπου ειδικεύτηκε στην καταπολέμηση της φτώχειας στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Το 1998 ίδρυσε την ActionAid Hellas, της οποίας έγινε και πρόεδρος το 2007, αφού πρακτικά αφιέρωνε όλο της τον χρόνο εθελοντικά στην οργάνωση, ενώ το 2003 έγινε μέλος του ΔΣ της ActionAid International, της οποίας βοήθησε να προετοιμάσει την πενταετή στρατηγική. Στην Ελλάδα, παρά την κρίση κατάφερε να μην διακόψει κανένα από τα προγράμματά για την καταπολέμηση της απόλυτης φτώχειας και το 2012 γιόρτασε τα 40 χρόνια της AAI στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων με μία “βιωματική” έκθεση με τίτλο “Μπες στη θέση μου”.

Το 2009 έγινεΠρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Παρίσι (CCHL) προβάλλοντας τον ελληνικό πολιτισμό στον γαλλόφωνο κόσμο.

Το 2014 συνειδητοποιώντας την σημασία της υποστήριξης του πληττόμενου πληθυσμού της Ελλάδας ίδρυσε σε συνεργασία με την Maria Nowak και την γαλλική ΜΚΟ Adie France, το πρώτο μικροπιστωτικό ίδρυμα της Ελλάδας, την Action Finance Initiative (AFI) και το 2019 απεχώρησε, έχοντας επιτύχει την αύξηση του μεγέθους του σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Από το 2016 είναι συνιδρυτής και πρόεδρος του World Human Forum.

Έχει παντρευτεί τον δικηγόρο Pascal Gourdain με τον οποίο έχει αποκτήσει τρία αγόρια και ένα κορίτσι.

wikipedia…

Η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη στην κυριακάτικη “Ελευθερία του τύπου”…

Η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη αποχωρεί από το ΔΣ της Actionaid Hellas…

BLOD Bodosaki Lectures on Demand…

Ορεινές Συμφωνίες…

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας