Βασίλης Μαυρίδης (46*) (1928-2021)

mavridis vassilis(*) αν δεν είχε υποχρεωθεί να φύγει από την Σχολή θα αποφοιτούσε το 1946.

Ο Βασίλης Μαυρίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928 και φοίτησε, όπως και ο αδελφός του Δαμιανός στη Γερμανική Σχολή, όπου αναγκάστηκε να διακόψει λόγω του Πολέμου το 1943. Πρωτοεμφανίζεται στα Μαθητολόγια της Αραχώβης το έτος 1938-39 στην 1η 8ταξίου (5η Δημοτικού) και παραμένει έως το έτος 1942-43 στην 5η 8ταξίου (Γ’ Γυμνασίου) και αν συνέχιζε θα αποφοιτούσε το 1946.

Σπούδασε στην Νοµική Σχολή του Πανεπιστηµίου Αθηνών και ολοκλήρωσε τις σπουδές του µε την διδακτορική διατριβή που εκπόνησε στο Πανεπιστήµιο της Κολωνίας. Στην περίοδο της Γερµανικής κατοχής οργανώθηκε στις αντιστασιακές οργανώσεις ΕΚ και ΕΣΑΣ, ενώ µετά την απελευθέρωση υπήρξε µέλος της ΠΟ∆Ν, της Σοσιαλιστικής Λέσχης και του Σοσιαλιστικού Κινήµατος για τις Ενωµένες Πολιτείες της Ευρώπης.

Από το 1958 άρχισε να δικηγορεί στην Αθήνα. Αµέσως µετά την κήρυξη της δικτατορίας των συνταγµαταρχών ίδρυσε, µαζί µε τον Σπύρο Νικολάου, το ∆ηµοκρατικό Εθνικό Κίνηµα Αντίστασης (∆ΕΚΑ). Για να αποφύγει την σύλληψη τον Οκτώβρη του 1967, φεύγει για την Γερµανία όπου εργάστηκε στην ελληνική εκποµπή της Deutsche Welle. Την ίδια περίοδο εξέδιδε στην Γερµανία το µηνιαίο δελτίο Griechische Dokumente und Informationen. Μετά την πτώση της δικτατορίας διετέλεσε σύµβουλος τύπου στην Ελληνική Πρεσβεία της Βόννης. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα συνέχισε τη δικηγορία, ενώ πολιτικά υπήρξε µέλος της ΚΕ του ΚΟ∆ΗΣΟ και στη συνέχεια της Ένωσης Κέντρου. ∆ιετέλεσε σύµβουλος στην Γενική Γραµµατεία Τύπου και στο Υπουργείο Συντονισµού.

Απεβίωσε στις 17 Φεβρουαρίου 2021.

https://greekarchivesinventory.gak.gr/index.php/syrm-9g2r-xe9k

Ο Βασίλης Μαυρίδης στην Σχολή…

Συνέντευξη του Βασίλη Μαυρίδη…

“120+1 Χρόνια”

Ο Βασίλης Μαυρίδης στην Griechenland Zeitung…

Ο Βασίλης Μαυρίδης με τον Γεώργιο Δημητράκο το 1982…

“‘Εφυγε” ο Βασίλης Μαυρίδης…

Deutsche Welle: Βασίλης Μαυρίδης (1928 – 2021)…

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας