Μανταλίνα Ψωμά (85)

psoma mantalinaΗ Μανταλίνα (Μαγδαληνή-Ελένη) Ψωμά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967 και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1985. Από το 1985 έως το 1992 σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνου, όπου το 1992 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές με τους Bergmann και Boemmels και παρέμεινε στο Βερολίνο μέχρι τα τέλη του 2000, ενώ άρχισε να εκθέτει τα έργα της σε ατομικές εκθέσεις αλλά παράλληλα συμμετέχει και σε ομαδικές στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γερμανία.

Το 2001 έκανε την πρώτη της ατομική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Ρεβέκκα Καμχή στην Αθήνα και το 2003 στην Γκαλερί Tint στην Θεσσαλονίκη και έκτοτε εκθέτει έργα της τακτικά σχεδόν κάθε διετία. Το 2014 εξέθεσε στο Βερολίνο στην Heinz-Martin Weigand Gallery με τίτλο Μανταλίνα Ψωμά „eerily quiet”.

Επηρεασμένη από συγχρόνους της όπως ο Richter, ο Hockney και ο Hopper, αλλά κυρίως από παλαιότερους ζωγράφους, από τον van Eyck και τον Vermeer έως τον Velázquez και τον Degas, καταγράφει μέσα από την ζωγραφική της τον “ενδιάμεσο χρόνο”, ενσταντανέ που συχνά προκαλούν στον θεατή την αίσθηση της οικειότητας. Έργα ρεαλιστικά που παραπέμπουν σε φωτογραφίες και κινηματογραφικά stills. Η δουλειά της έχει δημοσιευτεί στο βιβλίο Vitamin P, “New Perspectives in Painting”, Phaidon Press, που περιλαμβάνει 114 από τους σημαντικότερους σύγχρονους ζωγράφους διεθνώς.

Αφιέρωμα από την εκπομπή της ΕΡΤ…

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας