Πλάτων Μ. Παντελούρης (37) (1919-1972)

pantelouris platonΟ Πλάτων Παντελούρης γεννήθηκε το 1919. Πρωτοεμφανίζεται στα Μαθητολόγια της Αραχώβης το έτος 1932-33 στην Β’  Γυμνασίου και παραμένει έως τη αποφοίτησή του το έτος 1936-37 στην ΣΤ’  Γυμνασίου.

Ως νεαρός φοιτητής της Φυσικομαθηματικής στην Αθήνα εντάχθηκε στην ΕΟΝ και κατά τον ελληνοιταλικό πόλεμο διέσχισε το μέτωπο και έφθασε με την ομάδα του μέχρι το Αργυρόκαστρο προκειμένου να προσφέρουν βοήθεια στον άμαχο ελληνικό πληθυσμό της Β. Ηπείρου.

Την περίοδο της κατοχής εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ και μετείχε στην αντίσταση. Όπως αναφέρει η σειρά ντοκυμαντέρ της ΕΡΤ1 « Το χρονικό της εθνικής αντίστασης» (που προβλήθηκε στις 24/11/1987), ο Πλάτων ήταν επικεφαλής της «πρώτης πράξης αντίστασης» στην Αθήνα. Την ημέρα της εισόδου των κατοχικών στρατευμάτων στην πρωτεύουσα, τοποθέτησε με την ομάδα του καρφιά στα λάστιχα των αυτοκινήτων μηχανοκίνητης ομάδας Γερμανών που είχε στρατοπεδεύσει στο 26ο Δημοτικό Σχολείο στη Φωκίωνος Νέγρη στην Κυψέλη.

Ένα χρόνο αργότερα, διέφυγε στο Κάιρο και μέχρι το τέλος του πολέμου εργάστηκε σε βρετανικά στρατόπεδα Ελλήνων προσφύγων στην Κένυα, και την Τανζανία. Αρχές του 1946 επέστρεψε στην Ελλάδα και μετείχε ως διερμηνέας στην Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ που ερευνούσε τις καταγγελίες για διώξεις ανθρώπων της αριστεράς. Με το αιτιολογικό ότι επηρέασε την επιτροπή υπέρ της αριστεράς, η ελληνική κυβέρνηση τον απέλασε το 1948 «ως ανεπιθύμητο αλλοδαπό» (ο Πλάτων είχε βρετανική υπηκοότητα λόγω του Κυπρίου πατέρα). Εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στη Μ. Βρετανία και σπούδασε ηλεκτρολόγος/μηχανολόγος με εξειδίκευση σε μεγάλα έργα υποδομών (μεταξύ των άλλων εργάστηκε στην κατασκευή του φράγματος του Ασουάν στην Αίγυπτο και στην ηλεκτροκίνηση μεγάλων ορυχείων στη Μ. Βρετανία).

Την περίοδο της δικτατορίας υπήρξε δραστήριο στέλεχος του ΠΑΜ και της αντιδικτατορικής επιτροπής Λονδίνου. Πέθανε το 1972 σε ηλικία 50 χρονών στο Λονδίνο χωρίς να του επιτραπεί, παρά τις συνεχείς αιτήσεις του, να επανέλθει στην Ελλάδα. Ο Πλάτων Παντελούρης είναι ετεροθαλής αδελφός του Παντελή Μ. Παντελούρη, ιδρυτή και πρώτου προέδρου του Συλλόγου Αποφοίτων μετά τον πόλεμο.

Το Χρονικό της Εθνικής Αντίστασης (ΕΡΤ): https://archive.ert.gr/8116/

(στο χρονικό σημείο του video 00.38.00 αναφέρεται ο Τάκης Μιχαηλίδης στον Πλάτωνα Παντελούρη, φοιτητή της Χημείας…)

Σύμφωνα με μαρτυρία του Παντελή Παντελούρη, ο Πλάτων γεννήθηκε την 1.3.1922, όμως αυτό δεν ταιριάζει ούτε με την αναγραφόμενη στα μαθητολόγια, ούτε στην εμφάνισή του στις διάφορες τάξεις, αφού αποφοιτά σε ηλικία 18 ετών το 1937.

pantelouris_platon_lixiarxiki_praxi

Πλάτων και Ευαγόρας Παντελούρης…

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας