Δήμητρα Κουζή (89)

kouzi dimitra 1Η Δήμητρα Κουζή είναι Δημοσιογράφος-Επικοινωνιολόγος M.A. Γεννήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 1971 και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1989. Σπούδασε Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο LMU του Μονάχου και φωτογραφία στον Φωτογραφικό Κύκλο του Πλάτωνα Ριβέλλη. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ).

Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην ΕΡΤ (2001-Ιούνιος 2013). Στην ΕΡΤ είχε την ευθύνη για την αγορά ξένων ντοκιμαντέρ για το πρόγραμμα της ψηφιακής τηλεόρασης (κανάλια σινέ+ και πρίσμα+), και εκπροσωπούσε την ΕΡΤ στη μηναία κεντρική σύσκεψη προγράμματος του ARTE στο Στρασβούργο (2007- 2008). Πριν την κατάργηση της ΕΡΤ εργαζόταν στο πολιτιστικό δελτίο Σημείο ΑΡΤ. Επίσης, επιμελείτο και παρουσίαζε στον ΚΟΣΜΟΣ τη ραδιοφωνική εκπομπή DocStories για το ντοκιμαντέρ. Το 2004 παράλληλα με την ΕΡΤ, συμπαρουσίασε απευθείας από το ΟΑΚΑ την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων για το γερμανικό κανάλι ZDF.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος (2009-2016) και συνδιοργανώτρια του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ CineDoc. Τον Αύγουστο 2013 έγραψε και παρουσίασε στο γερμανικά το 24ωρο αφιέρωμα στην Ελλάδα του ARTE. Το ντοκιμαντέρ Little Land, διεθνής συμπαραγωγή ΑΝΕΜΟΝ, ΕΡΤ και ARTE, που επίσης προβλήθηκε στο 24ωρο αφιέρωμα βασίστηκε σε δική της ιδέα και έρευνα.

Από τον Νοέμβριο 2013 συνεργαζόταν ως free lance ανταποκρίτρια του γερμανικού προγράμματος της Deutsche Welle και Ν24 στην Ελλάδα, ενώ από τότε μέχρι σήμερα αρθρογραφεί στον ελληνικό και ξένο τύπο. Το 2015 παρακολούθησε το EURODOC (ένα exclusive πρόγραμμα και δίκτυο εκπαίδευσης για Ευρωπαίους παραγωγούς ντοκιμαντέρ). Έχει συνεργαστεί με φεστιβάλ όπως IDFA, Prix Europa, Vision du Reel, Institute of Documentary Film Prague, KineDok, και εκπαιδευστικά δίκτυα όπως το Balkan Documentary Centre, Rough Cut Boutique (στον τομέα της ανάπτυξης κοινού για ντοκιμαντέρ). Από το 2016 ίδρυσε το KinderDocs διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους στο Μουσείο Μπενάκη και το MOMus Μακεδονικό Μουσείο Σύχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη.

Στην ανάπτυξη κοινού (audience development) εργάστηκε (επιλογή):

• La Chana, σκην. Lucija Stojevic: Audience Developer για την πρεμιέρα στo φεστιβάλ ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ IDFA – όπου κέρδισε το IDFA Audience Award 2016

• Nowhere to Hide, σκην. Zaradasht Ahmed: Audience Developer f για την πρεμιέρα στην IDFA – όπου κέρδισε το βραβείο για το καλύτερο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους IDFA 2016

• Communion, σκην. Anna Zamecka: Communication strategist για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου EFA Awards – νικητής ως το καλύτερο ντοκιμαντέρ EFA Best Documentary 2017

Ως creative producer author ή και σκηνοθέτης, έχει εργαστεί για τα παρακάτω ντοκιμαντέρ:

1. Little Land 2013, 52ʹ, ERT/ARTE, σκην. Νίκος Νταγιαντάς, Original Idea and έρευνα

2. Athens Forward 2015, Alias Film und Sprachtransfer, Berlin, σκην. Elena Zervopoulou: Junior Producer (στο πλαίσιο του Eurodoc)

3. Longest Run 2014, ERT/GFC, Steffi Productions, σκην. Μαριάννα Οικονόμου, Creative Producer ανάπτυξη κοινού

4. People Gods and other Creatures 2014, σκην. Svetlana Strelnikova: Creative Producer για το development της ταινίας (producer DoppelPlus Ultra Hamburg)

5. Liebe mit Hindernissen Die Geschichte der Deutschen und Griechen 2019: Co-author, με τον Ingo Helm (ARTE/NDR ημερομηνία προβολής στο ARTE 10/3/2020)

6. Ταινία μικρού μήκους για την ανταλλαγή των μαθητών της ΓΣΑ με τους μαθητές στο Λύκειο Διστόμου στο κοινό μάθημα της ιστορίας του Β’ παγκοσμίου πολέμου, σε postproduction: Director

7. Good Morning Mr Fotis 2020, 70ʹ, ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, Παραγωγή και Σκηνοθεσία, πρεμιέρα Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2020.

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας