Όλγα Κολιάτσου (78) (1960-2024)

Η Όλγα Κολιάτσου γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα και μετά την αποφοίτησή της από την Γερμανική Σχολή Αθηνών το 1978, σπούδασε Γερμανική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ήταν γόνος δημοσιογραφικής οικογένειας καθώς ο πατέρας της, Ιωάννης Κολιάτσος, μέλος, επίσης, της ΕΣΗΕΑ, διετέλεσε αρχισυντάκτης στο ΑΠΕ και στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Ξεκίνησε την δημοσιογραφική της σταδιοδρομία το 1982 στην εφημερίδα «Εμπρός», κάνοντας μεταφράσεις από γερμανικά έντυπα. Στη συνέχεια εργάστηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα», στο «ΑΠΕ», στα περιοδικά «Ένα», «Μία», «Τέταρτο» και στην εφημερίδα «Καθημερινή», ενώ από το 1991 έως το 2011 και το κλείσιμο της εφημερίδας εργάστηκε στο μεταφραστικό τμήμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024 απεβίωσε σε ηλικία 64 ετών και η κηδεία της έγινε στις 1.4.2024 στο Κοιμητητηριο Χολαργού

Από την αναφορά του Αντώνη Κ.Κολιάτσου:

…η Όλγα Κολιάτσου είχε Αρτινή καταγωγή και συγκεκριμένα ήταν με γενεαλογικές ρίζες από το Βουργαρέλι. Ο πατέρας της Γιάννης Κολιάτσος, ήταν γιος, του βουργαρελιώτη δημοσιογράφου Χρήστου Κολιάτσου [σ. σ, υπήρξε επί σειρά ετών (1935-1955) ένα από τα βασικά στελέχη της «Καθημερινής», της οποίας μαζί με τον Ακαδημαϊκό Σπ. Μελά ήταν απεσταλμένοι της εφημερίδας στο μέτωπο των επιχειρήσεων στον πόλεμο του 40. Ενώ λίγο αργότερα ο ίδιος ιστοριογράφησε τα γεγονότα του πολέμου στο βιβλίο του «Σελίδες Δόξης»].

…αλλά για την προσωπικότητα της Όλγας μίλησε στον υπογράφοντα με πολύ κολακευτικά λόγια και ο αείμνηστος Σεραφείμ Φυντανίδης:

– η Όλγα, αυτό το κορίτσι είναι πραγματικό διαμάντι… Ξέρετε δεν είναι μόνο ένας εξαιρετικός άνθρωπός και μια άριστη δημοσιογράφος αλλά έχει σε ύψιστο βαθμό τα προτερήματα της συνέπειας, της ευθύνης και της εργατικότητας… Εκτός των άλλων κατέχει σε βάθος τη γερμανική γλώσσα και ως μεταφράστρια είναι άριστη. Μπορώ να σας πω ότι οι μεταφράσεις της από τον γερμανικό τύπο, ήταν πάντα άψογες. Ενώ ειδικότερα, τα μεταφρασμένα αποσπάσματα από τα περιοδικά: «Σπήγκελ» και «Στέρν», που καταχωρούνταν στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», είχαν ξεχωριστό ενδιαφέρον για έναν μεγάλο αριθμό αναγνωστών της εφημερίδας.»

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας