Πάνος Λασκαρίδης (65)

laskaridis panos 2Ο Πάνος Λασκαρίδης αποφοίτησε από τη Σχολή το 1965 και σπούδασε στη Γερμανία Μηχανολογος Μηχανικος στο ΤU Braunschweig και ακολούθως έκανε μεταπτυχιακά στο Λονδίνο παίρνοντας Master Ναυπηγικής. Νυμφεύθηκε την Μαριλένα Κουμπς και απέκτησε τέσσερα παιδιά.

Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Ελληνες εφοπλιστές, με πολυσχιδείς επαγγελματικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που εκτείνονται από την Κίνα και φθάνουν μέχρι και τα νησιά Φόκλαντ. Ίσως είναι ο μοναδικός Ελληνας που ασχολείται ταυτόχρονα με τόσα διαφορετικά πράγματα: Τη διακίνηση πετρελαίου, φυσικού αερίου, με την αλιεία και τη μεταφορά τους με πλοία – ψυγεία, με ναυπηγεία, με αεροπλάνα, με ξενοδοχεία, με καζίνα και τελευταία με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Ο πατέρας του Κωνσταντίνος (απόφοιτος και αυτός από την Γερμανική Σχολή), ο οποίος είχε σπούδασει προπολεμικά στη Γερμανία υδροβιολογία, ιχθυολογία και εφαρμοσμένη αλιεία ίδρυσε το 1993 στη μνήμη της συζύγου του την Βιβλιοθήκη «ΚΑΙΤΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ» και ο Πάνος, από κοινού με τη σύζυγό του, απεφάσισαν να συνεχίσουν την ήδη επιτυχημένη πορεία της και να διευρύνουν τις δραστηριότητές της, εγκατέστησαν το Ίδρυμα σε ιδιόκτητο αναπαλαιωμένο κτήριο στον Πειραιά, γενέτειρα πόλη της Καίτης Λασκαρίδη.

Την άνοιξη του 2007 συστάθηκε το κοινωφελές πολιτιστικό Ίδρυμα «Αικατερίνης Λασκαρίδη» με σκοπό την προαγωγή σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο του ελληνικού πολιτισμού γενικά και ιδιαίτερα των ελληνικών Γραμμάτων και της Ιστορικής και Ναυτικής Έρευνας, καθώς και η λειτουργία Βιβλιοθήκης με την επωνυμία «ΚΑΙΤΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ». Πρόεδρος του Ιδρύματος είναι ο Πάνος Λασκαρίδης, ενώ της Βιβλιοθήκης ήταν η Μαριλένα Λασκαρίδου μέχρι τον ξαφνικό και πρόωρο θάνατό της τον Αύγουστο του 2015. Σημειωτέον ότι το Ίδρυμα συνεχίζει μια πολιτιστική, μορφωτική και κοινωνική προσφορά που άρχισε στο Νέο Φάληρο το 1950 από την Αικ. Λασκαρίδη και τις αδελφές της και στεγάστηκε εκεί έως το έτος 2006. Στον Πειραιά στεγάζεται σε δύο νεοκλασικά κτήρια στην οδό Πραξιτέλους και στην Ακτή Μουτσοπούλου καθώς και σε ένα τρίτο μοντέρνο κτήριο στην οδό Κουντουριώτου 173. Το κτήριο της Ακτής Μουτσοπούλου είναι το πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο του Πειραιά, ένα από τα ιστορικότερα κτήρια της πόλης.

Ο Πάνος Λασκαρίδης, Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πειραιώς…

Δωρεά Πλοίου από τον Πάνο Λασκαρίδη…

Δωρεά οικογένειας Πάνου Λασκαρίδη στο Πολεμικό Ναυτικό…

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας