Αντώνιος Φιξ (1899-1962)

fix antonios 1962 anaggelia thanatou efim eleftheriaΟ Αντώνιος Φιξ γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν γιος του Καρόλου Φιξ, βιομηχάνου και γόνου της οικογένειας Φιξ. Ασχολήθηκε με την οικογενειακή επιχείρηση μπύρας Φιξ. Μετά όμως τον θάνατο του αδερφού του, Ιωάννη, ο έλεγχος της εταιρείας πέρασε στα χέρια του ανηψιού του, Καρόλου Φιξ, με αποτέλεσμα ο ίδιος να αποχωρήσει στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και να δημιουργήσει εργοστάσιο παγοποιίας και αποθήκες ψυγείων στην οδό Πέτρου Ράλλη. Το 1961 κυκλοφόρησε την μπύρα “Άλφα” (πιθανόν το “άλφα” να είναι εμπνευσμένο από το μικρό όνομα του ιδιοκτήτη).

Στις εκλογές του 1932 εξελέγη βουλευτής με το Κόμμα Φιλελευθέρων.

Απεβίωσε από συγκοπή καρδιάς το 1962 και κηδεύτηκε από το ναό του Αγίου Διονυσίου των Καθολικών. Ήταν παντρεμένος και είχε παιδιά (- το απόκομμα από την Εφημερίδα “Ελευθερία” της 21.1.1962, σελ.12).

Στο βιβλίο του J.G.Hansen αναφέρονται τα ονόματα δύο μικρών παιδιών που σχετίζονται με την οικογένεια Φιξ: η Elise Fix και ο/η A.Fix (δεν πρόκειται για τον Αντώνιο Φιξ, διότι γεννήθηκε λίγα χρόνια αργότερα) που αναφέρονται ως δύο από τα 11 παιδιά που πρωτοενεγράφησαν στην νεοϊδρυθείσα Γερμανική, στην οδό Σκουφά το 1896. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Ιωάννης Φιξ (1874;-1922) είχε εγκατασταθεί στο Κολωνάκι (τότε τόπος εξοχής) και όταν πέθανε άφησε κληρονόμο της επιχείρησης τον Κάρολο Φιξ, του οποίου τα παιδιά, Ελίζε και Α. (Άννα;), εγγράφονται στην Σχολή, ενώ δεν είναι γνωστό αν και ο Γιάννης, άλλος γιός πήγε στην Γερμανική.

Επίσης, επειδή έχουν χαθεί τα μαθητολόγια της Σχολής από το 1897 έως το 1926, δεν μπορεί να αναφερθεί το ποιά παιδιά της οικογένειας Φιξ φοίτησαν στην Σχολή, θεωρείται όμως βέβαιο ότι και άλλα μέλη της οικογένειας κάθισαν στα θρανία της Αραχώβης.

Από την εφημερίδα το ΒΗΜΑ της 11.11.2012:

Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ο Αντώνης Φιξ δημιούργησε εργοστάσιο παγοποιίας και αποθήκες ψυγείων στην οδό Πέτρου Ράλλη. Και λίγο αργότερα άρχισε να συζητεί με τον εφοπλιστή Αντώνη Χανδρή τη δημιουργία νέας ζυθοποιίας. Αυτό κατέστη δυνατόν μόλις το 1961 και έτσι κυκλοφόρησε η μπίρα Αλφα –εμπορικό σήμα που κατέχει σήμερα η Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Τότε ξεκίνησε ο «πόλεμος» με τον Κάρολο. Δεν κράτησε όμως πολύ, διότι το 1962 ο Αντώνης Φιξ πέθανε. Η εταιρεία πέρασε στον όμιλο Μποδοσάκη και σύντομα στα χέρια του ανιψιού του, Καρόλου.

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας