Σωτήρης Τσόγκας (69)

tsongas sotΟ Σωτήρης Τσόγκας γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1951 στο Θησείο. Αποφοίτησε από τη Σχολή το 1969 και από την Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών το 1973. Παρακολούθησε μαθήματα Νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Θεατρικά Σεμινάρια (σκηνοθεσίας – φωνητικής – λειτουργικής αναπνοής) στο Tübingen.

Ως ηθοποιός ερμήνευσε από το 1972 έως το 1982 βασικούς ρόλους σε δεκάδες έργα του κλασσικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, καθώς και στις Τραγωδίες : «Αντιγόνη» Σοφοκλέους (Φύλακας) και «Εκάβη» Ευριπίδου (Ταλθύβιος) στο Ηρώδειο και σε άλλα αρχαία Θέατρα ανά την Ελλάδα και Κύπρο.

Το 1984 ξεκίνησε ως ιδρυτικό μέλος το Θεάτρο Οδού Ερμού-Πρόβα και την περίοδο 1991-98, στο Δημοτικό Θέατρο Ζωγράφου σκηνοθέτησε τα έργα: “Βικτόρ ή τα παιδιά στην εξουσία” του Ρ. Βιτράκ, “Ό κ. Μπήντερμαν και οι εμπρηστές” του Μαξ Φρίς, “Η σπασμένη στάμνα” του Κλάϊστ, “Αντιγόνη” του Ανούϊγ κ.α. Πλήρης κατάλογος της δραστηριότητάς του είναι στην ιστοσελίδα του θεάτρου “Πρόβα”. Μεταφράσεις, διηγήματα, ποιήματα και άρθρα του για το Θέατρο και την Ελληνική Γλώσσα έχουν δημοσιευθεί σε Λογοτεχνικά Περιοδικά και κυκλοφορούν σε βιβλία.

Έχει τιμηθεί με το Α’ Πανελλήνιο Βραβείο Ποιήσεως της Ε.Ν.Ε.Λ. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε.) ως εκπρόσωπος του Σ.Ε.Η από το 1984 έως το 1988. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (Ε.Ε.Σ.), και διδάσκει από το 1987 έως Υποκριτική, Αγωγή Λόγου και Αναπνοή σε κεντρικά και περιφερειακά σεμινάρια των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, σε Δραματικές Σχολές, σε σχολές δημοσιογραφίας κ.α. και αρθρογραφεί τακτικά στο sotiristsongas.blogspot.gr

“Το τέρας και εγώ”

Σωτήρης Τσόγκας: “Η Κάθαρση”…

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας