Κατερίνα Μητραλέξη (74)

mitralexi katerinaΗ Κατερίνα Μητραλέξη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956 και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1974. Σπούδασε Γερμανική Φιλολογία, Κλασική Αρχαιολογία και Αρχαία Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Albert-Ludwigs του Freiburg i. Br. (Μ.Α. 1980, διδακτορικό 1983). Είναι Καθηγήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας). Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται η γερμανική λογοτεχνία του 18ου και του 19ου αιώνα (ιστορία και αισθητική θεωρία), ζητήματα πρόσληψης και διακειμενικότητας, οι ελληνογερμανικές λογοτεχνικές σχέσεις, η θεωρία λογοτεχνικών ειδών, η αφηγηματολογία.

Έχει δημοσιεύσει μεταξύ άλλων τις μονογραφίες: «Η πρόσληψη του Heinrich Heine στην Ελλάδα» (2012), «Antiker Mythos und moderne Subjektproblematik in Kleists Lustspiel „Amphitryon”», (2006), «Ανάμνηση, αφήγηση και επεξεργασία του μύθου στο διήγημα της Christa Wolf „Kassandra”» (1995), αλλά και πολλά άρθρα και μελέτες όπως «Ο Georg Trakl στην Ελλάδα. Πρόσληψη και επίδραση» (2007), «Το διήγημα του Γεωργίου Βιζυηνού και ο γερμανικός ποιητικός ρεαλισμός (2009), «Weibliche Autoren der griechischen Romantik» (2006), «Die Dichtung der ionischen Inseln» (2001) κ.ά. Τον Νοέμβριο του 2017 εξελέγη Πρόεδρος του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας.

Είναι παντρεμένη με τον Γιώργο Γεωργακάκο και έχει ένα γιό, τον Σωτήρη Μητραλέξη-Γεωργακάκο, επίσης απόφοιτο της Γερμανικής Σχολής (2006). Περισσότερα…

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας