Νίκος Μουσιόπουλος (73)

Moussiopoulos nikos

Ο Νίκος Μουσιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956 και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1973. Σπούδασε Μηχανολογία στο Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης, όπου και απέκτησε τον διδακτορικό του τίτλο.

Μετά την αναγόρευσή του σε Υφηγητή στην Τεχνική Θερμοδυναμική το 1988 διορίστηκε Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Από το 1990 είναι και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Α.Π.Θ., αλλά είναι επίσης και Επίτιμος Καθηγητής στην Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καρλσρούης.

Κατά τις χρονικές περιόδους 1997-1999 και 2003-2007 διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου. Από τον Σεπτέμβριο του 2006 έως τον Αύγουστο του 2010 ήταν Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής. Τον Οκτώβριο του 2010 διορίστηκε Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος και Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομίας και Διοίκησης.

Από το 2002 είναι μέλος της Γερμανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών Leopoldina. Την ίδια χρονιά του απονεμήθηκε το παράσημο του Σταυρού της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και το 2012 η Royal Society της Αγγλίας τον τοποθέτησε στη Συντακτική Επιτροπή των Philosophical Transactions A, του μακροβιότερου επιστημονικού περιοδικού στον κόσμο.

Έχει λάβει διάφορες διακρίσεις και βραβεία, ανάμεσα στα οποία και το Βραβείο Heinrich Hertz το 1990 και είναι συγγραφέας περισσότερων από 400 επιστημονικών δημοσιεύσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται πάνω από 100 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με σύστημα κριτών και 26 βιβλία. Το ερευνητικό του έργο αφορά σε διάφορα θέματα στα πεδία της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας