montags2

Από τα θρανία

Οδηγίες για σπουδές

120+1 Χρόνια

Στείλτε μας φωτογραφίες
από την τάξη σας και δείτε
τις στο Klassenzimmer
και στο Lehrerzimmer.
Στο Klassenbuch θα βρείτε
όλα τα ονόματα ανά χρονιά.

Φοιτητής στην Γερμανία;
1. πως θα βρεις σπίτι
2. πως θα συμπληρώσεις
    τα απαραίτητα έγγραφα
3. τι χρήματα θα πρέπει να
    προΰπολογίσεις;

hansen diafimisi
Φίλτρο
 • Η Petra Rochner αποχαιρετά τη Σχολή

  Η Petra Rochner, υποδιευθύντρια της Σχολής αποχαιρέτησε την Αθήνα μετά από 12 χρόνια.

 • Ο Werner Hermann στο ZDF

  Ο Werner Hermann, απόφοιτος του 1970 και πρόεδρος της εταιρείας INTERCONTOR μίλησε στο ZDF με αφορμή την κρίση.

 • Η Γκαλερί Σκουφά στη Μύκονο

  Άνοιξε και λειτουργεί και αυτό το καλοκαίρι το παράρτημα Μυκόνου της Γκαλερί Σκουφά, της οποίας ιδιοκτήτρια είναι η απόφοιτός μας (’63) Ελένη Μαΐλλη – Καλλιγά.

 • Τα 30 χρόνια της τάξης του 1985

  Μετά από τριάντα χρόνια συναντήθηκαν οι απόφοιτοι του 1985. Αναδημοσιεύουμε το κείμενο που ανήρτησαν στο Facebook:
  DSA 30y reunion. 12b:15, 12c: 11, 12a: 09 συμμαθητές και συμμαθήτριες. Ας μην περιμένουμε άλλα 10 χρόνια, παίδες!

 • Ο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος στο ΔΝΤ

  Ο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, απόφοιτος του 1968, ανέλαβε νέος εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

 • "Μια νυχτερινή μουσική" 8 Ιουλίου

  Ο απόφοιτός μας διευθυντής ορχήστρας Νίκος Αθηναίος ('64), θα διευθύνει την Ορχήστρα Academica Αθηνών στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής  την Τετάρτη 8 Ιουλίου, στη συναυλία «Μια νυχτερινή μουσική».

   

 • "Kiss me, Kate” του Cole Porter

  Το γνωστό μιούζικαλ “Kiss me, Kate” του Cole Porter ανεβαίνει στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού την Τετάρτη 24 Ιουνίου με την Καμεράτα – Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου. Στη μουσική προετοιμασία – διδασκαλία χορωδίας και το πιάνο βρίσκεται ο απόφοιτός μας Δημήτρης Γιάκας (’75).

 • 1η Γιορτή Προφορικής Ιστορίας

  Γιορτή Προφορικής Ιστορίας

  Η πόλη αφηγείται

  12-14 Ιουνίου 2015

  Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50 & Σόλωνος)

 • Ο Δημήτρης Γιάκας στις 3 Ιουλίου

  Ο απόφοιτός μας Δημήτρης Γιάκας ('75) παίζει πιάνο στη βραδιά όπερας που διοργανώνεται για την οικονομική ενίσχυση του 9ου Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας, στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου (Βασιλίσσης Σοφίας 22) την Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014.
  Το πρόγραμμα περιλαμβάνει άριες και ντουέτα από αγαπημένες όπερες. Συμμετέχουν οι λυρικοί καλλιτέχνες:
  Τζούλια Σουγλάκου (υψίφωνος)
  Ειρήνη Καραγιάννη (μεσόφωνος)
  Βαγγέλης Χατζησίμος (τενόρος)
  Τιμή εισιτηρίου: 25€. Ώρα έναρξης: 9μμ.
  Πληροφορίες για το πλήρες πρόγραμμα της συναυλίας και για την αγορά εισιτηρίων βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας.

 • Οι Απόφοιτοι του '64 γιόρτασαν τα 50

  Με μεγάλη συμμετοχή γιόρτασαν την Πέμπτη 26 Ιουνίου τα 50 χρόνια από την αποφοίτησή τους οι τάξεις του 1964. Κατάφεραν και συγκεντρώθηκαν οι περισσότεροι από όλα τα τμήματα και ήταν μόνον αυτοί. Κανείς ξένος, παρείσακτος, φίλος ή συνοδός. Μόνον συμμαθήτριες και συμμαθητές. Τρία μεγάλα τραπέζια, και μία οθόνη προβολής στο βάθος για τα παλιά, για φωτογραφίες και video. Φωτογράφος της παρέας ο Γιάννης Μπελλώνιας που διακιολογημένα απουσιάζει από τα πλάνα.

  reunion64 2014 01 reunion64 2014 04 reunion64 2014 06
  reunion64 2014 07 reunion64 2014 08 reunion64 2014 11
  reunion64 2014 09 reunion64 2014 13 reunion64 2014 12
  reunion64 2014 14 reunion64 2014 15 reunion64 2014 10
  reunion64 2014 16 reunion64 2014 17 reunion64 2014 18
  reunion64 2014 22 reunion64 2014 20 reunion64 2014 19 reunion64 2014 23
 • Οι Γερμανοί ξανάρχονται

  Πολλοί καθηγητές, ιδίως οι παλαιοί που δίδαξαν στη Σχολή διατήρησαν τη επαφή τους με την Ελλάδα. Πολλοί έρχονται και ξανάρχονται, πολλοί επικοινωνούν τακτικά, πολλοί έχουν σπίτια και κάνουν διακοπές σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

  huehn koutsandreas

  Πρόσφατα έστειλε ο Άγγελος Κουτσανδρέας, απόφοιτος του '85 μία φωτογραφία συνοδέυοντάς την με το εξής κείμενο: "Κάθομαι στο μπαλκόνι, όταν ξαφνικά ένα ζευγάρι που περνά απ' έξω κοντοστέκεται και με χαιρετά. Όταν ανοίγω δεν πιστεύω στα μάτια μου. Είναι ο παλιός μου μαθηματικός από την Γερμανική, ο κύριος Herbert Huehn!!!! Τον θυμάστε;;;;; Εκείνος πάντως θυμόταν όλα τα ονόματα που του είπα και χάρηκε, για τα νέα, που ήξερα να του πω".

   

   

   

   

   

   

  Ένας άλλος πρώην, πολύ δημοφιλής μαθηματικός της δεκαετίας του '70, ο Eberhard Judt έστειλε πρόσφατα τρεις φωτογραφίες:

  Judt 1974 dsa1

  Judt 1974 dsa2 Judt 1974 dsa3

  με το ερώτημα: "Im Anhang sende ich Fotos von einer Tanzaufführung aktiver und ehemaliger Schüler/innen in der DSA 1971(?) unter der Führung von Frau Tersakis(?) mit der Musikgruppe Mosxos. Ιch habe etwa 60 Fotos, die aber noch nicht alle digitalisiert sind".

 • Η Αλεξάνδρα Νομίδου στο Ναύπλιο

  Η απόφοιτός μας Αλεξάνδρα Νομίδου εμφανίζεται την Κυριακή 29 Ιουνίου στην παράσταση "Μουσικό Αναλόγιο: Σεχραζάντ", στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 23ου Φεστιβάλ Ναυπλίου 2014.

 • Ιστορία της Τράπεζας της Ελλάδος

  Σε ειδική εκδήλωση παρουσιάστηκαν στις 11 Ιουνίου στην Τράπεζα της Ελλάδος τα βιβλία «Ιστορία της Τράπεζας της Ελλάδος 1928-2008» του καθηγητή Μιχάλη Ψαλιδόπουλου (απόφοιτου του '68) και «Το Χρονικό της Μεγάλης Κρίσης – Η Τράπεζα της Ελλάδος 2008-2013».

 • Ο Δεξιός Εξτρεμισμός στην Ευρώπη

  papadaki eliza melzerΚυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΠΟΛΙΣ και το Ίδρυμα Friedrich Ebert Stiftung σε μετάφραση της Ελίζας Παπαδάκη, αποφοίτου του '67 το συλλογικό έργο "Ο δεξιός εξτρεμισμός στην Ευρώπη". Δανειζόμαστε ένα απόσπασμα από τον πρόλογο των επιμελητών της έκδοσης: Πόσο διαδεδομένες και εδραιωμένες είναι στην Ευρώπη οι προκαταλήψεις, η ακροδεξιά σκέψη και οι ακροδεξιές δομές; Πώς αναπτύσσονται πανευρωπαϊκά τα δεξιά εξτρεμιστικά και λαϊκιστικά κόμματα και κινήματα; Ποιες είναι οι ιστορικές τους ρίζες, και γιατί εξακολουθούν να ελκύουν τους ανθρώπους;
  Ο ανά χείρας συλλογικός τόμος επικεντρώνεται αφενός στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ενώ ένα άλλο κέντρο βάρους τίθεται σε νοτιοευρωπαϊκά κράτη (Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία) τα οποία έχουν πληγεί σε ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό από την τρέχουσα οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση και τις καταστροφικές κοινωνικές της επιπτώσεις, αλλά διαφοροποιούνται σαφώς μεταξύ τους ως προς την ακροδεξιά πολιτική παράταξη.
  Η Άκρα Δεξιά στην Ευρώπη παρουσιάζει μια σειρά κοινά στοιχεία, αλλά επίσης σαφείς διαφορές. Ο δεξιός εξτρεμισμός δεν είναι διόλου αποκλειστικό φαινόμενο της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Στη σημερινή Δυτική Ευρώπη η απόρριψη και η απαξίωση στρέφονται ιδίως κατά μουσουλμάνων μεταναστών - τάση που προσπαθούν ολοένα και περισσότερο να την εκμεταλλευτούν οι δεξιές λαϊκιστικές δυνάμεις.
  Στην Ελλάδα η οικονομική κρίση επέφερε μια διάβρωση του κομματικού ιστού και έδωσε στο ακροδεξιό νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή τη δυνατότητα να εισέλθει στη Βουλή με 18 εκπροσώπους. Απομένει να φανεί αν οι ποινικές διώξεις κατά του κόμματος θα περιορίσουν την εύνοια των εκλογέων ή, αντίθετα, θα προκαλέσουν ακόμα και αύξηση των ψήφων του. Σε κάθε περίπτωση, μια κριτική ανάλυση/αντιμετώπιση του φαινομένου του δεξιού εξτρεμισμού και των αιτίων του, τόσο στο πολιτικό όσο και στο κοινωνικό επίπεδο, είναι επιτακτική ανάγκη στην Ελλάδα.

 • Γερμανικά γλυκά και αρτοσκευάσματα

  Η Angelika και ο Denis Lorenz, απόφοιτοι του 2005, σπούδασαν αρτοποιία στη Γερμανία, άνοιξαν το Family Project ένα μαγαζί - παρασκευαστήριο ποιοτικά καλών γερμανικών γλυκών και αρτοσκευασμάτων, με δυνατότητα να πιείς και τον καφέ σου έξω το καλοκαίρι. Είναι στη Νέα Ερυθραία, στην Πλατεία Πλαστήρα, Θαλή Μιλήσιου 10, Τηλ.2110124092. Επισκεφθείτε το.

 • «Μεφίστο» με την Βίκυ Βολιώτη

  Η απόφοιτός μας γνωστή ηθοποιός Βίκυ Βολιώτη εμφανίζεται στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου Μεφίστο, η οποία ανεβαίνει από την Τετάρτη 28 Μαΐου μέχρι και την Κυριακή 15 Ιουνίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
  Το έργο βασίζεται στο μυθιστόρημα του Klaus Mann Μεφίστο – Μυθιστόρημα μιας καριέρας. Εμπνευσμένο από τον μύθο του Φάουστ, εκτυλίσσεται στο Βερολίνο του '30 με κεντρικό ήρωα τον Hendrik Höfgen, επιφανή ηθοποιό θεάτρου. Ο επιφανειακός φιλελευθερισμός του Höfgen γρήγορα δίνει τη θέση του στην ανάγκη για κολακεία και εξουσία. Για να εδραιωθεί στο χώρο του, συνεργάζεται με τους Ναζί, που θα του προσφέρουν τη δύναμη που αποζητά με οποιοδήποτε αντάλλαγμα.
  Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Νίκος Μαστοράκης, ο οποίος έχει κάνει και τη δραματουργική επεξεργασία του έργου, σε συνεννόηση με την Ariane Mnouchkine (ιδρύτρια της παρισινής avant-garde σκηνής Théâtre du Soleil) στην οποία ανήκει η πρώτη διασκευή και παρουσίαση του έργου τη δεκαετία του '70.
  Στην παράσταση συμμετέχει πλειάδα γνωστών ηθοποιών, με επικεφαλής τον Θάνο Τοκάκη στο ρόλο του Höfgen.

  Πληροφορίες για ώρες παραστάσεων και τιμές εισιτηρίων στη διεύθυνση www.n-t.gr/el/events/mefisto/

 • Cocktail Party του Συλλόγου

  Διοργανώσαμε εφέτος υπό την αιγίδα του Πρέσβη της Ο.Δ. Γερμανίας κ. Wolfgang Dold ένα Cocktail party στο πλαίσιο της καθιερωμένης ανά διετία επίσημης συνάντησης των αποφοίτων. Η εκδήλωση έλαβε χώρα το Σάββατο 29 Ιουνίου στις 9 μ.μ. στο Roof Garden του Royal Olympic και είχε μεγάλη επιτυχία.

 • Η Ελλάδα στην κρίση: Τ. Γιαννίτσης

  Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Πόλις" το νέο βιβλίο του Τάσου Γιαννίτση, απόφοιτου του 1962, με τίτλο "Η Ελλάδα στην κρίση". Από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του: "Διαδρομές στη σιωπή", "Η Ελλάδα και το μέλλον: Πραγματισμός και ψευδαισθήσεις" και "Το ασφαλιστικό (ως ορφανό πολιτικής) και μία διέξοδος".

 • 3ο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου

  Οι μουσικοί του "Leondari Ensemble" επιστρέφουν για 3η συνεχόμενη χρονιά στον Αργοσαρωνικό προγραμματίζοντας νέα σειρά συναυλιών από 26 Ιουλίου έως 3 Αυγούστου 2013. Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει αναλάβει ο απόφοιτός μας Γιάννης Αγρανιώτης (2000).Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ανανεωμένη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ (www.saronicfestival.com) και την αντίστοιχη σελίδα στο Facebook (www.facebook.com/SaronicFestival). Περισσότερα...

 • Oktoberfest στις 12 Οκτωβρίου

  oktoberfest 2013Με το σύνθημα «Στην υγειά σας!» πραγματοποιείται και φέτος παραδοσιακά το Oktoberfest στη Γερμανική Σχολή Αθηνών. Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων της Γερμανικής Σχολής και των Αποφοίτων, καθώς και εκπρόσωποι των γονέων σας προσκαλούν στις 12 Οκτωβρίου 2013, από τις 12.00 έως τις 20.00, σε μια φιλική γιορτή με ατμόσφαιρα Μονάχου.
  Με δροσερή μπύρα, γερμανικά λουκάνικα και κουλούρια Brezel, καθώς και με μουσική όλων των δεκαετιών, οι απόφοιτοι και οι φίλοι της Γερμανικής Σχολής, αλλά και όλοι οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να πάρουν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας μια γεύση από το βαυαρικό Oktoberfest. Βάλτε τη Σχολή μας στο πρόγραμμά σας αυτό το απόγευμα κι' ελάτε να περάσετε μερικές ευχάριστες ώρες με φίλους. Είναι μια καλή ευκαιρία να ξανασυνδεθείτε με παλιούς γνωστούς και να κάνετε νέες γνωριμίες, ν' απολαύσετε γερμανικές λιχουδιές και να περάσετε ένα ξεχωριστό Σάββατο. Τα έσοδα προορίζονται για το νέο ταμείο υποτροφιών για μαθητές της Σχολής. Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε !

 • Η μέθη της μεταμόρφωσης - St.Zweig

  Kυκλοφόρησε το μυθιστόρημα του Stefan Zweig «η μέθη της μεταφόρφωσης» σε μετάφραση του αποφοίτου μας Γιάννη Καλιφατίδη (1982) από τις εκδόσεις Πατάκη.

 • Άννα Φιλίνη: Ποιό είναι ετούτο το...

  Την Τετάρτη 12 Ιουνίου εγκαινιάζεται στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη ατομική έκθεση ζωγραφικής της Άννας Φιλίνη που παρουσιάζει έργα της των τελευταίων δώδεκα χρόνων. Η έκθεση έχει τον ερωτηματικό τίτλο «Ποιό είναι τούτο το καράβι;» και ασχολείται με το αέναο και δύσκολο Ταξίδι προς την Ιθάκη.

 • Επιστημονικές Ανταλλαγές DAAD

  Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε διοργανώνει μια εκδήλωση για τους Alumni της DAAD με τίτλο "Επιστημονικές Ανταλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, 1870-1933: Επιρροές κια Επεξεργασίες" στιν 4 και 5 Ιουνίου 2013.

  Συντονιστής της συνεδρίας της πρώτης ημέρας ο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος (απόφοιτος της Σχολής 1968), της δεύτερης (πρωί) ο Harald Hagemann (University of Hohenheim) και της απογευματινής ο Alexander Roggenkamp (DAAD).

   


Από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα

Με την υποστήριξη:

 

Γερμανική Σχολή Αθηνών Galanis Sports Data

 

Eκδηλώσεις του μήνα

Εδώ φιλοξενούμε τις απόψεις σας

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
Paul Saroglou (90)

Ο Πάουλ Σαρόγλου γεννήθηκε στο Μόναχο to 1969 και αποφοίτησε από το γερμανικό τμήμα της Σχολής το 1990. Πέρασε τα εφηβικά του χρόνια μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας. και συν [ ... ]