Ελλάδα και Γερμανία στην κρίση

Ελλάδα και Γερμανία στην κρίση: Σχέσεις, στάσεις, στερεότυπα

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης 10/03/2015, Goethe-Institut Athen

Είσοδος ελεύθερη
Ελληνικά/Γερμανικά με ταυτόχρονη μετάφραση
Τηλ.: +30 210 3661000

Συντονισμός: Χριστίνα Κουλούρη, Πάντειο Πανεπιστήμιο
 
Μια από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης υπήρξε και η ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, σε επίπεδο κοινής γνώμης και στις δύο χώρες, μετά το 2010.

Ο λόγος των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων, η ρητορική των πολιτικών, οι αντιλήψεις και οι στάσεις της κοινωνίας, όπως αποτυπώνονται σε έρευνες γνώμης, απηχούν σχέσεις αμοιβαία συγκρουσιακές. Και στις δυο χώρες, η εικόνα του «άλλου» συγκροτείται από αρνητικά στερεότυπα και εργαλειακή χρήση του παρελθόντος, ιδιαίτερα από την ακροδεξιά και τη λαϊκιστική αριστερά.

Η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που οργανώνεται με θέμα ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ: ΣΧΕΣΕΙΣ, ΣΤΑΣΕΙΣ, ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ έχει ως στόχο να διερευνήσει και να αναλύσει την επίδραση της οικονομικής κρίσης στις ελληνογερμανικές σχέσεις στο επίπεδο των διανοητικών κατασκευών και των κυρίαρχων αντιλήψεων, χωρίς γενικεύσεις και εύκολους αναγωγισμούς, και να ανοίξει ένα διάλογο με στόχο τον αμοιβαίο αναστοχασμό.
 
ΟΜΙΛΗΤΕΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
«Αντιλήψεις και στάσεις των ελλήνων πολιτικών απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γερμανία μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης»
 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ, ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
«Αντι-μνημονιακός λόγος και απεικονίσεις του "εχθρού" ως προϋποθέσεις για την άνοδο του δεξιού λαϊκισμού στην Ελλάδα»
 
ΞΕΝΙΑ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ, ΕΦ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
«Η σημερινή Γερμανία ως Τέταρτο Ράιχ κι η Ελλάδα ως ανυπότακτο γαλατικό χωριό: εκατέρωθεν αναπαραγωγή κλισέ και σχηματικές απεικονίσεις στα ΜΜΕ»
 
Μια συνεργασία του Goethe-Institut Athen με το Πάντειον Πανεπιστημίο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο του Ρέγκενσμπουργκ και την DAAD (Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών)
 
Η εκδήλωση εντάσσεται στα πλαίσια του εγχειρήματος «Αμφιλεγόμενα ελληνογερμανικά παρελθόντα. Μια πρωτοβουλία για φοιτητές και νέους επιστήμονες», το οποίο ανήκει στο πρόγραμμα «Πανεπιστημιακός διάλογος με την Νότια Ευρώπη» και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της DAAD (Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών).


Από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα

Με την υποστήριξη:

 

Γερμανική Σχολή Αθηνών Galanis Sports Data

 

Eκδηλώσεις του μήνα

Εδώ φιλοξενούμε τις απόψεις σας

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ

Η Ηρώ Λάμπρου - Πεζοπούλου γεννήθηκε το 1912 και ήταν κόρη του Εμμανουήλ Πεζόπουλου, τακτικού καθηγητή των αρχαίων ελληνικών στο Παν/μιο Αθηνών και πρώτου εξαδέλφο [ ... ]