Ο Μανώλης Γλέζος στο “Βήμα”

Μανώλης Γλέζος στο «Βήμα»: «Δεν θεωρούμε ένοχο τον γερμανικό λαό για τα εγκλήματα του Γ’ Ράιχ»

Λίγες ημέρες αφότου ο Μανώλης Γλέζος μίλησε στην Γερμανική Σχολή για τις ελληνογερμανικές σχέσεις και τις προτάσεις του για το ζήτημα των επανορθώσεων, ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του για τις επικείμενες ευρωεκλογές.

Με αφορμή αυτήν την εξέλιξη, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, έδωσε μία συνέντευξη στο «Βήμα» (27/42014) και επανήλθε στα όσα είχε πεί εκείνο το βράδυ στην Aula. Αναφέρθηκε μάλιστα συγκεκριμένα στις επισημάνσεις του κατά την ομιλία της 2ας Απριλίου και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως οι δύο λαοί δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν και πως η λύση στο θέμα μπορεί να είναι μόνο πολιτική.

«Προσφάτως, μιλώντας στην Γερμανική Σχολή Αθηνών είχατε δηλώσει ότι η νομική οδός για την διεκδίκηση ίσως να μην είναι η αποτελεσματικότερη. Για ποιον λόγο; Εχετε κάποια νέα πρόταση;», ρωτήθηκε ο Μανώλης Γλέζος.

Και η απάντηση που έδωσε ήταν η εξής:

«Η πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης για το Δίστομο αναφέρει και παραπέμπει στην ουσία στη διακρατική λύση. Συνεπώς μόνο πολιτικά θα λυθεί το θέμα. Προτείνω γι αυτό να υπάρξει πρώτα απ’ όλα συνθήκη Ειρήνης ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Γερμανία. Οπότε ως νομότυπη η Γερμανία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Με την ευκαιρία, όπως ανέφερα και στη Γερμανική Σχολή Αθηνών:

α) Δεν πρέπει να θεωρούμε ένοχο τον σημερινό Γερμανικό Λαό για τα εγκλήματα που διέπραξε το Γ΄ Ράιχ σε βάρος του Ελληνικού Λαού.

β) Επιζητούμε, επιδιώκουμε, θέλουμε τη φιλία ανάμεσα στους δυο Λαούς και γι’ αυτό ο τίτλος του ειδικού βιβλίου μου είναι “Και ένα μάρκο να ήταν”, οι οφειλές πρέπει να εξοφληθούν για να μην διαπραχθούν εγκλήματα στο μέλλον εναντίον της ανθρωπότητας.

γ) Οι λαοί Γερμανίας-Ελλάδας με τον πολιτισμό τον οποίον έχουν, μπορούν να αποτελέσουν τα βάθρα του οικοδομήματος μιας νέας Ευρώπης Πολιτισμού και Ειρήνης, μιας Ευρώπης των Πολιτών και όχι του χρήματος, μιας Ευρώπης της Δημοκρατίας και όχι των μορφών νόθευσής της».

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας