Ο Peter Limbourg στις 3 Απριλίου 2014 στην Aula

Στις 3 Απριλίου 2014 ο Πέτερ Λίμπουργκ γενικός διευθυντής σήμερα της Deutsche Welle, επέστρεψε έπειτα από 42 χρόνια στην Γερμανική Σχολή. Ο Λίμπουργκ, ήταν 12 ετών όταν η οικογένειά του είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ελλάδα το 1972, επειδή ο πατέρας του, πρέσβης τότε της Δυτικής Γερμανίας στην Αθήνα, είχε βοηθήσει τον Γεώργιο-Αλέξανδρο Μαγκάκη (μαθητή της Γερμανικής Σχολής της περιόδου του Μεσοπολέμου), να διαφύγει στην Γερμανία.

limbourg peter dw

Εκπλήρωσε μάλιστα έτσι και ένα παιδικό του όνειρο: να εμφανιστεί στην σκηνή της Aula, κάτι που δεν είχε καταφέρει κατά την τριετή παρουσία του στην Σχολή, επειδή οι επιδόσεις του στην μουσική ήταν πολύ φτωχές και δεν του είχε επιτραπεί η συμμετοχή στην μαθητική ορχήστρα. Αυτό το περιστατικό και πολλά άλλα θυμήθηκε ο Λίμπουργκ κατά την συζήτηση που είχε με τους: Ντόρα Μπακογιάννη, Φρόσω Δημάκου – Κιάου και Ρόναλντ Μαϊνάρντους, σε μία συζήτηση που συντόνισε η Κορίνα Γιέσεν και παρουσίασε ο Άγγελος Κωβαίος – όλοι τους απόφοιτοι της Γερμανικής Σχολής.

Δείτε όλο το video της εκδήλωσης …

Αυτό το περιστατικό και πολλά άλλα θυμήθηκε ο Λίμπουργκ κατά την συζήτηση που είχε με τους: Ντόρα Μπακογιάννη, Φρόσω Δημάκου – Κιάου και Ρόναλντ Μαϊνάρντους, σε μία συζήτηση που συντόνισε η Κορίνα Γιέσεν και παρουσίασε ο Άγγελος Κωβαίος – όλοι τους απόφοιτοι της Γερμανικής Σχολής. Χαιρετισμούς στην αρχή της εκδήλωσης απηύθυναν ο διευθυντής της Σχολής Τόμας Φίσερ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Κώστας Γαλάνης και ο αντιπρόεδρος της Γερμανικής Σχολής, Τόμας Γκρέβε.

Αφορμή για την παρουσία του Πέτερ Λίμπουργκ στην Αθήνα και στην Σχολή ήταν τα πενηντάχρονα του ελληνικού προγράμματος της Deutsche Welle και θέμα της συζήτησης στην Aula “Η Γερμανία στηρίζει την Ελλάδα (;) – Από την χούντα στην ευρωκρίση“.

limbourg DSA1

Τόμας Γκρέβε, Κώστας Γαλάνης, Φρόσω Δημάκου-Κιάου, Πέτερ Λίμπουργκ, Κορίνα Γιέσεν, Ντόρα Μπακογιάννη, Ρόναλντ Μαϊνάρντους

Υποστηρίζει η Γερμανία την Ελλάδα;

Από τη Χούντα στην ευρωκρίση

Μία πρόσκληση σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στη ΓΣΑ

Η Γερμανική Σχολή Αθηνών και ο Σύλλογος Αποφοίτων της Γερμανικής Σχολής Αθηνών προσκαλούν από κοινού με την Deutsche Welle την Πέμπτη, 3 Απριλίου 2014, από τις 17.00΄ έως τις 18.30΄ σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα τις σχέσεις Γερμανίας και Ελλάδος από την εποχή της στρατιωτικής χούντας έως τη σημερινή κρίση.

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής χούντας η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας έχαιρε της ιδιαίτερης εκτίμησης της ελληνικής κοινής γνώμης, κυρίως λόγω του ελληνικού προγράμματος της Deutsche Welle, αλλά και χάρη στο ρόλο του Ινστιτούτου Goethe και των Γερμανικών Σχολών. Η στήριξη της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ αποτέλεσε ένα ακόμα σημαντικό βήμα στη διαμόρφωση θετικής εικόνας και αντίληψης για τη Γερμανία. Στον αντίποδα βρίσκεται η ραγδαία επιδείνωση της εικόνας της Γερμανίας – και όχι μόνο στα ΜΜΕ – κατά την παρούσα χρηματοοικονομική κρίση.

Ο Peter Limbourg, Διευθυντής της Deutsche Welle και απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, θα συντονίσει τη συζήτηση ανάμεσα στους καλεσμένους της στρογγυλής τραπέζης. Ορμώμενοι από προσωπικές εμπειρίες θα προσπαθήσουν να καλύψουν το φάσμα από την αντιμετώπιση των διώξεων της Χούντας έως τη σημερινή, προσηλωμένη στη λιτότητα, πολιτική. Σκοπός της εκδήλωσης είναι να προβληθούν θετικές προοπτικές, που θα μπορούσαν να προσφέρουν έναν συγκεκριμένο προσανατολισμό της νεολαίας της Ελλάδας.

Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης θα πάρουν μέρος, εκτός από τον Peter Limbourg, οι απόφοιτοι της ΓΣΑ: Ντόρα Μπακογιάννη (βουλευτής και τ. Υπουργός), Φρόσω Δημάκου – Κιάου (νομικός και τ. Υπουργός), Dr. Ronald Meinardus (Διευθυντής των περιφερειακών γραφείων των μεσογειακών χωρών του Ιδρύματος Friedrich-Naumann στο Κάιρο) και Corinna Jessen (δημοσιογράφος).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γερμανικής Σχολής Αθηνών (Δημοκρίτου 6 & Ζηρίδη, Μαρούσι, τηλ.: 210/6199261-5). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη γερμανική γλώσσα.

limbourg 2014 1 limbourg 2014 4
limbourg 2014 6 limbourg 2014 7
limbourg 2014 9 limbourg 2014 3

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας