19ο Συνέδριο DSAMUN

The Hague International Model United Nations Affiliated Conference 19ου Συνεδρίου DSAMUN, 21 – 23 Οκτωβρίου 2016

Στις 21 Οκτωβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Σχολής η επίσημη τελετή έναρξης του 19ου DSAMUN Συνεδρίου (Deutsche Schule Athen Model United Nations) με ειδικό θέμα τις σύγχρονες μορφές δουλείας (Special Conference on Modern Slavery).

Στη φετινή εκδήλωση συμμετείχαν 600 μαθητές και μαθήτριες από όλο τον κόσμο (Ισραήλ, Αίγυπτος, Ρωσία, Ιταλία, Γερμανία, Ιορδανία, Βέλγιο, Σερβία και Ελλάδα), συζήτησαν βάσει των κανονισμών του ΟΗΕ επί τρεις ημέρες επίκαιρα θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, συνέταξαν διακηρύξεις και ψηφίσματα, έμαθαν να διαπραγματεύονται και να συνεργάζονται. Το DSAMUN Conference προσέφερε, όπως κάθε φορά, στους συμμετέχοντες τη μοναδική ευκαιρία να έρθουν σε άμεση επαφή με το έργο των Ηνωμένων Εθνών και να γνωρίσουν τον κόσμο της διπλωματίας.

Ο διπλωματικός και ο πολιτικός κόσμος για ακόμη μία φορά υποστήριξε την προσπάθεια αυτή των παιδιών, καθώς τόσο με την παρουσία του στην τελετή έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου όσο και με την ενεργό συμμετοχή του κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των μαθητών συνέβαλλε καθοριστικά στην προώθηση και ενδυνάμωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης.

Στην επίσημη έναρξη του φετινού Συνεδρίου απηύθυναν χαιρετισμό προς τους συμμετέχοντες οι ακόλουθοι:

1. Mrs. Annette Brunke-Kullik, Headmistress of the German School of Athens

2. H. E. Dr Peter Schoof, Ambassador of Germany

3. H. E. Mr. Peter Michalko, Ambassador of Slovakia

4. H. E. Mr. John Griffin, Ambassador of Australia

5. Dr Alexander Wojda, Minister Plenipotentiary | Deputy Head of Mission of Austria

6. Mr. Vladimir Panasyuk, First Secretary of Russia

7. Mrs. Ioanna Thanasis, Attaché of Switzerland

8. Mrs. Antigoni Angelaki, Head of Operations and Programmes, METAdrasi-Action for Migration and Development

Επίσης, διαβάστηκαν και τα μηνύματα υποστήριξης προς το θεσμό του MUN, του κ. Νικόλαου Ξυδάκη, Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών και του κ. Δημήτριου Φατούρου, Communication Officer for Greece and Cyprus UNRIC.

Μια ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωσης ήταν η ομιλία της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, πρώην Υπουργού Εξωτερικών και αποφοίτου της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε τη σημασία της υπομονής, της επιμονής, της ανεκτικότητας και του σεβασμού, αξίες οι οποίες πρέπει να κυριαρχούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Τόνισε πως και οι «μικρές» χώρες μπορούν να έχουν σημαντικό ρόλο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο παράδειγμα της συμμετοχής της Παλαιστίνης -μετά από απουσία 24 χρόνων- στις διαπραγματευτικές συζητήσεις το 2009-2010, ύστερα από πρόταση της ελληνικής αποστολής. Κλείνοντας την ομιλία της προέτρεψε τους μαθητές που συμμετέχουν στο φετινό συνέδριο να υιοθετούν πάντοτε τη λογική σκέψη και να μην καταφεύγουν σε λαϊκισμούς, οι οποίοι προκρίνονται από πολλούς ως «λύσεις» για θέματα σημαντικά, όπως το προσφυγικό ζήτημα.

Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν επίσης εκπρόσωποι των Πρεσβειών της Ταϊλάνδης, Mrs. Rungnapa Srivannavit, Deputy Head of Mission, της Νότιας Αφρικής, Mr. Mark Mmutlane, First Secretary, του Ισραήλ, Mrs. Alina Matsa, Academic Affairs and Information Officer, της Ιταλίας, Mr. Alexandros Tousias and Mrs. Rosi Micchia.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην προσπάθεια αυτή των μαθητών και δήλωσαν πως το Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών προωθεί την ειρηνική συνύπαρξη των λαών μέσω της κατανόησης και του αλληλοσεβασμού των ιδιαίτερων πολιτισμικών τους στοιχείων. Επισήμαναν πως τα Ηνωμένα Έθνη είναι ο μόνος οργανισμός που διασφαλίζει την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα και γι’ αυτό οι μαθητές μέσα από αυτές τις διαδικασίες πρέπει να έχουν επίγνωση της σημασίας του.

Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν την Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016, με την επίσημη τελετή λήξης στο αμφιθέατρο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών.

mun 2016

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας