Ο Ανδρέας Κούκος στη Βιβλιοθήκη στις 7.11.2018

Ο Ανδρέας Κούκος,Νομικός, Ιστορικός, Πρόεδρος Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας έρχεται και πάλι στη Βιβλιοθήκη στις 7 Νοεμβρίου στις 19:00 και θα δώσει μία διάλεξη με θέμα:

Η σύγκρουση του Ιωάννη Καποδίστρια με τα παραδοσιακά κοινωνικά στρώματα.

– Ο ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων.

Η διάλεξη που οργανώνει και παρουσιάζει η Λίζα Γεωμπρέ θα έχει διάρκεια 45′, θα συνοδεύεται από οπτικοακουστικό υλικό και θα ακολουθήσει συζήτηση.

kapodistrias voyatzi

Ιωάννης Καποδίστριας

Πίνακας της ζωγράφου Ειρήνης Βογιατζή,

ενώτην πρόσκληση επιμελήθηκε η Φάννυ Γεωμπρέ

koukos andreas

Ο Ανδρέας Κούκος σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσσαλονίκης και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Ναυτική Επιστήμη και Στρατηγική από τη Σχολή Πολέμου Ναυτικού. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών. Δίδαξε Νεότερη Ιστορία και Στρατηγική στη Σχολή Εθνικής Αμύνης και στη Σχολή Πολέμου Ναυτικού. Είναι Ιδρυτής και Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια.Έχει λάβει μέρος με ανακοίνωση σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο επιστημονικό του έργο περιλαμβάνονται άρθρα σε ιστορικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους. Μεταξύ αυτών ενδεικτικά: Η ευρωπαϊκή πολιτική του Ιωάννη Καποδίστρια,Ιστορία Εικονογραφημένη,τεύχος 505,Ιούλιος 2010.Ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας,κριτικές προσεγγίσεις και επιβεβαιώσεις, Πρακτικά Επιστημον. Συνεδρίου-Παν/μιο Κύπρου,Νοε 2011,εκδόσεις Καστανιώτη. The Congress of Aachen (Aix-la-Chapelle) of 1818:The contribution of Ioannis Kapodistrias with positions and proposals for a more progressive state of affairs in nineteenth century Europe,Bern-Switzerland,2014.H σύγκρουση του Ιωάννη Καποδίστρια με τα παραδοσιακά κοινωνικά στρώματα. Ορόλος των Μεγάλων Δυνάμεων, Αεροπορική Επιθεώρηση, τεύχος 108,Δεκ 2016.Ο διεθνής περίγυρος και ο Φιλελληνισμός κατά την Ελληνική Επανάσταση, Πρακτικά Ε’ Διεθνούς Συνεδρίου Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος,Αθήνα 2017. Χίλια χρόνια ελληνορωσικές σχέσεις: Ιστορία και Πολιτισμός, Πρακτικά Επιστημον.Συνεδρίου, ΕΚΠΑ,2017.

Η πρόσκληση:

Ο Σύλλογος Αποφοίτων της Γερμανικής Σχολής Αθηνών σας προσκαλεί την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, ώρα 19:00 στη διάλεξη με θέμα:

«Η σύγκρουση του Ιωάννη Καποδίστρια με τα παραδοσιακά κοινωνικά στρώματα. Ο ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων.»

Ομιλητής: Δρ. Ανδρέας Κούκος, Νομικός-Ιστορικός-Πρόεδρος Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας

Περίληψη: Η εκλογή του Ιωάννη Καποδίστρια ως πρώτου Κυβερνήτη. Η αναστολή του Συντάγματος, η πρώτη Κυβέρνηση, η διοικητική οργάνωση του Κράτους και οι οικονομικές υποχρεώσεις των Μεγάλων Δυνάμεων που δεν τηρούνται.

Τι ζητούν από τον Κυβερνήτη οι πλοιοκτήτες της Ύδρας, οι Πρόκριτοι και οι Οπλαρχηγοί; Η εθνική γη και η διανομή της καθώς και η εκλογή του πρώτου Βασιλέα της Ελλάδας. Η τελική σύγκρουση με την Αντιπολίτευση το 1831. Ο ρόλος του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου. Η Εφημερίδα Απόλλων, και η καταστροφή του στόλου στον Πόρο από τον Ανδρέα Μιαούλη. Η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια και οι συνέπειές της, των οποίων το αντίκτυπο βιώνουμε μέχρι σήμερα.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική γλώσσα, στη βιβλιοθήκη της Γερμανικής Σχολής Αθηνών.

Der Alumni–Verein der DSA lädt zu einem Vortrag ein am Mittwoch, den 7. November 2018, 19.00 Uhr, zum Thema:

“Der Konflikt zwischen Ioannis Kapodistrias und den traditionellen sozialen Schichten. Die Rolle der Großmächte.”

Dr. Andreas Koukos: Jurist – Historiker, Präsident der Gesellschaft für Studium und Erforschung der neueren Geschichte.

Zusammenfassung: Die Wahl von Ioannis Kapodistrias zum ersten Präsidenten; die Aussetzung der Verfassung; die erste Regierung; die administrative Organisation des Staates und die finanziellen Verpflichtungen der Großmächte, die nicht eigehalten werden.

Was fordern Hydras Reeder, die örtlichen Führer und Militärbefehlshaber vom Präsidenten; der staatseigene Grundbesitz und seine Aufteilung sowie die Wahl des ersten Königs von Griechenland. Der endgültige Konflikt mit der Opposition im Jahr 1831; die Rolle des Alexandros Mavrokordatos; die Zeitung „Apollon“ und die Zerstörung der Flotte im Hafen von Poros durch Andreas Miaouli. Der Mord an Ioannis Kapodistrias und seine Folgen, deren Auswirkungen wir bis heute erleben.

Der Vortrag findet in griechischer Sprache in der Bibliothek der DSA statt.

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας