Η Λίζα Γεωμπρέ προτείνει για τον Μάρτιο

Δύο μικρά βιβλία προτείνει η Λίζα Γεωμπρέ για διάβασμα αυτές τις ημέρες. Το πρώτο είναι οι “Αθωότητες” του Κλεάνθη Δανόπουλου και το δεύτερο “Το αίμα νερό” του Χάρη Βλαβιανού. Διαλέγετε και διαβάζετε όποιο προτιμάτε, εκτός αν διαβάσετε και τα δύο.

Τραπεζικοί υπάλληλοι, πορνογράφοι, αστυνόμοι, εκπαιδευτές, άγγελοι, πάμπλουτοι κληρονόμοι, γιατροί και παράνομοι συναντιούνται στις σελίδες αυτού του βιβλίου, κάνουν τις επιλογές τους, και παίρνουν κρίσιμες ή ασήμαντες αποφάσεις που σηματοδοτούν τη ζωή τους. Οι ιστορίες κυλάνε φωτίζοντας τμηματικά τη μεγάλη εικόνα που μας περιβάλλει, μέχρι να σκιαγραφήσουν τελικά την κρυμμένη σχέση που διατρέχει τις ζωές των ανθρώπων. Πρόκειται για δέκα αστραφτερές αθωότητες, παιχνιδιάρικες σαν αντανακλάσεις μιας πόλης στην επιφάνεια της μόνης αδιαπραγμάτευτης πεποίθησης που διατρέχει τις σελίδες αυτού του βιβλίου. (. . .)

Περισσότερα από το site της Πολιτείας…

Το αίµα νερό: γίνεται; Οι δυο λέξεις που συνάπτονται εδώ, η καθεµιά µε το δικό της ειδικό βάρος, και οι δυο µαζί µε την υγρή τους ζωτικότητα, παραπέµπουν απευθείας στη νομοτέλεια της λαϊκής σοφίας: όχι, δεν γίνεται. Και ο Χάρης Βλαβιανός, ένας ποιητής στην ωριµότητά του, µας θυµίζει ότι η φύση του αληθινού δηµιουργού ριζώνει στη διαρκή επιστροφή, στις εµµονές του, αλλά καρπίζει µόνο µε την ποιητική επίνοια, ώστε, κάθε φορά που επιχειρείται η επιστροφή, να συντελείται µε ανανεωµένους όρους ύφους και διευρυµένους ποιητικούς στόχους. Σ’ ένα ποιητικό βιβλίο, λοιπόν, αυτοπροσδιοριζόµενο ως «μυθιστόρηµα σε σαράντα πέντε πράξεις», συντίθεται µια µυθοπλασία του εαυτού, αλλά και µια επιτέλεση του ποιητικού εγώ: σταθερό θέµα το υποκείµενο, µέσο η ανασκαφή του προσωπικού, οικογενειακού τραύµατος, στιγµιότυπα που αναδύονται µε τους ελεύθερους συνειρµούς της µνήµης. Επιθυµία: αν όχι η συγχώρηση για ό,τι έχει πια παρέλθει, τουλάχιστον η λυτρωτική έκθεση· η απόφαση του ποιητή ν’αντικρίσει τα φαντάσµατά του στον καθρέφτη, να τους απευθυνθεί, να παίξει µαζί τους και να τους επιστρέψει ως δώρο συµφιλίωσης ένα (σχεδόν σπαρακτικό) µειδίαµα.

Περισσότερα από το site της Πολιτείας…

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας