Παναγιώτης Δευτεραίος: “Υπόγεια Αθήνα”

ypogeia athina panagiotis defteraiosΈνα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο εντοπίσαμε αυτές τις ημέρες. Συγγραφέας, ο Παναγιώτης Δευτεραίος, ο οποίος δεν είναι απόφοιτος, όμως το βιβλίο που εξέδωσε έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και όχι μόνον για τους Αθηναίους.

Μία συναρπαστική, περιπετειώδης εξερεύνηση στον υπόγειο κόσμο της Αθήνας.

Κατεβαίνοντας στα ενδότερα, εισχωρώντας στο υπέδαφος της Αθήνας, ανακαλύπτουμε αρχαία τούνελ και στοές, χαμένα ρέματα, παλιά καταφύγια και κατακόμβες.

Μπορούμε πράγματι να διανύσουμε χιλιόμετρα περπατώντας κάτω από την αστική επιφάνεια; Η απάντηση είναι “ναι”, αρκεί να γνωρίζουμε τα σημεία που οδηγούν στις εισόδους των πραγματικών στοών! Από τις εισόδους αυτές καταλήγουμε είτε σε δαιδαλώδεις υπόγειους διαδρόμους, στους οποίους ταξιδεύουν τρεχούμενα νερά, είτε σε τοπικού χαρακτήρα χώρους με σήραγγες και θαλάμους, όπως είναι τα καταφύγια ή οι κατακόμβες. Έτσι, οι σκάλες που ξεκινούν κάτω από ένα παμπάλαιο μεταλλικό καπάκι, στην άκρη του δρόμου ή στα παρτέρια κάποιου πεζοδρομίου, μπορούν να μας οδηγήσουν, πάντα με τη δέουσα προσοχή, σε μια ξεχασμένη υπόγεια γωνιά της πόλης!

Ελάχιστες από αυτές τις διόδους είναι πλέον φανερές μέσα στον αστικό λαβύρινθο, όπως για παράδειγμα εκείνη η ξεχασμένη όαση στο πολυσύχναστο Κέντρο, από όπου ο θρύλος θέλει να ξεκινά μια υπόγεια διαδρομή προς τη θάλασσα…

Ο έμπειρος Σπηλαιολόγος και Πολιτικός Μηχανικός του ΕΜΠ, Παναγιώτης Δευτεραίος, μας καλεί σε μία συναρπαστική περιήγηση στον… Κάτω Κόσμο της πρωτεύουσας! (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περισσότερα…

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας