Στα Μαθητολόγια της Αραχώβης συναντάμε δύο αδέλφια, τον Ευάγγελο και τον Δημήτρη Βουράκη του Ι. γιούς του γνωστού κοσμηματοπώλη, με έδρα την οδό Βουκουρεστίου 8. Και οι δύο ήσαν κοσμηματοπώλες.
Ο Ευάγγελος Βουράκηςγεννήθηκε το 1917 και εμφανίζεται στα Μαθητολόγια την χρονιά 1932-33 στην Β’ Γυμνασίου. Την 1η Φεβρουαρίου 1979 Ιταλοί ληστές εισβάλλουν στο κοσμηματοπωλείο και τον δολοφονούν. Ο Ευάγγελος ήταν 62 ετών
Ο Δημήτριος Βουράκης γεννήθηκε το 1919 και απεβίωσε το 1996 σε ηλικία 77 ετών. Εμφανίζεται στα Μαθητολόγια στην Α’ Γυμνασίου την χρονιά 1940-41 και παραμένει έως την Δ’ Γυμνασίου την χρονιά 1943-44, όταν πλέον η Σχολή κλείνει οριστικά και οι μαθητές μετακομίζουν σε άλλα σχολεία.
Ο πόλεμος των δαχτυλιδιών (ο τίτλος είναι δανεισμένος από ένα εκτενέστατο αφιέρωμα της εφημερίδας “ΘΕΜΑ” τον Αύγουστο 2009)
Ενας από τους μεγαλύτερους και παλαιότερους ελληνικούς οίκους κοσμημάτων βρίσκεται σε «τσιχάντ»! Το βαρύ «V» που κάποτε μονοπωλούσε τις μπιζουτιέρες της ελληνικής βασιλικής οικογένειας αλλά των σημαντικότερων αθηναϊκών τζακιών, όπως του big John (που δεν είναι άλλος από την Τζον Γουλανδρή), της οικογένειας Λιβανού, Εμπειρίκου, Λαιμού και Καρρά, έσπασε και έγινε χίλια κομμάτια.
Η ιστορία
Ο οίκος ξεκίνησε από τον Γιάννη Βουράκη που ήρθε από την Κρήτη στην Αθήνα και έμαθε την τέχνη της κοσμηματοποιίας δουλεύοντας ως «παιδί για τα θελήματα» σε γνωστά κοσμηματοπωλεία της Αθήνας. Δεινός τεχνίτης, παντρεύτηκε κόρη κοσμηματοπώλη και άνοιξε το δικό του κατάστημα στην οδό Βουκουρεστίου.
Οταν πέθανε, άφησε την επιχείρηση αλλά και ένα σημαντικό όνομα στους τέσσερις γιους του και την μια του κόρη: Στον Αντώνη, τον Χρήστο, τον Αγγελο, τον Δημήτρη και την Ολγα.