Η Ηρώ Τσατσαρώνη για την “Ομήρου”

Με αφορμή το κείμενο για την “οδό Ομήρου στα τέλη του 19ου αιώνα” η Ηρώ Τσατσαρώνη μας έστειλε μία σειρά από φωτογραφίες, που ξετρύπωσε από την βιβλιοθήκη της, που έχει και βιβλία από την οικογένειά της. Η Ηρώ, που είναι απόφοιτος του 1989, έχει το βιβλιοπωλείο “NOTOS” που βρίσκεται στην οδό Ομήρου, σχεδόν απέναντι από το Ινστιτούτο Γκαίτε. Ο πατέρας της, που απεβίωσε τον Ιανουάριο του 2004, ήταν ανταποκριτής του περιοδικού “Der Spiegel” στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία (1965-1992) και είχε συνεργαστεί με τις ελληνικές εκπομπές της Deutsche Welle και της Bayrischen Rundfunks / Βαυαρικής Ραδιοφωνίας – Μονάχου (1967-1996), ενώ εξέδιδε από το 1962 ανελλιπώς το εβδομαδιαίο γερμανόγλωσσο Δελτίο Οικονομικών Πληροφοριών GWD, το οποίο στις αρχές του 1995 ενσωματώθηκε στην εβδομαδιαία γερμανόγλωσση εφημερίδα Athener Zeitung, της οποίας ήταν μέχρι το 2003 εκδότης – διευθυντής. Μαζί με τις φωτογραφίες μας έστειλε λοιπόν και το παρακάτω σημείωμα:

Αγαπητέ Σύλλογε, αγαπητοί συναπόφοιτοι, σας στέλνω τα ευρήματα της σημερινής ανασκαφής στη βιβλιοθήκη μου.

Πρώτον από τα σχολικά βιβλία της δεκαετίας του ’30 ενός αποφοίτου του Πολέμου, του Φιλοκτήτη Κυριαζόπουλου (μας έχει ‘αφήσει’ χρόνια, θα είχε πολλά να μας πει), οικογενειακού μας φίλου και συνεργάτη – μεταφραστή των εκδόσεων NOTOS, ενός υπέροχου και πολύ μορφωμένου ανθρώπου, τα οποία μου τα εμπιστεύτηκε μετά από μία συνεργασία μας – ‘γιατί εσυ μπορείς να καταλάβεις‘…

Σας στέλνω μια λήψη απο το εσωτερικό του βιβλίου Schreiben, όπου υπάρχει κολλημένο ενα χάρτινο ‘γραμματόσημο ‘ του τότε προμηθευτή των γερμανικών βιβλίων…συνάδελφο, με διεύθυνση κοντά στο σχολείο τότε, στην Ιπποκράτους!! Εντάξει ….συγκινητικό τουλαχιστον.

Οι υπόλοιπες φωτό ειναι λήψεις της Ομήρου απο το βιβλίο του Κ. Μπίρη ΑΙ ΑΘΗΝΑΙ του 1966, εκδ. Μελισσα. Δεν ξέρω αν κάποιες απο αυτές τις έχουμε ηδη. (Στέλνω και μια που θα’θελα να μην την είχα δει) και η αναζήτηση συνεχίζεται.

Με εκτίμηση για το έργο του Συλλόγου και αγάπη για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον αυτής της χώρας και ζωηρό ενδιαφέρον για τις ελληνογερμανικές διαπολιτισμικές σχέσεις, Ηρώ Τσατσαρώνη, (1989).

tsatsaroni 4 tsatsaroni 6
tsatsaroni 3 tsatsaroni 5
tsatsaroni 2 tsatsaroni 1

Τέλος και με αφορμή την παρουσιάση του βιβλίου “Die Krise in Griechenland” στην Aula δανειζόμαστε μία μικρή αναφορά από ένα άλλο βιβλίο του πρώην πρέσβη στην Αθήνα Wolfgang Schultheiß, που συμπληρώνει το βιογραφικό του Κώστα Τσατσαρώνη:

Από το βιβλίο λοιπόν: MEILENSTEINEDEUTSCH–GRIECHISCHERBEZIEHUNGEN των Wolfgang Schultheiß και Evangelos Chrysos:

Eine wichtige Rolle spielten damals auch die deutschen Medien und viele demokratische Journalisten, vier will ich hier als hervorragende Beispiele herausgreifen:

Pavlos Bakojannis, der als Leiter der griechischen Sendung des Bayrischen Rundfunks fur viele Journalisten in Deutschland eine wichtige Rolle spielte und dessen wochentliche Sendung eine Vielzahl von Kommentaren in der deutschen Presse beeinflusste, Karolos Papoulias, dessen Sendung in der Deutschen Welle eine der wichtigsten Quellen fur die Griechinnen und Griechen zuhause war, sowie den Redakteur des Magazins „Der Spiegel“ und spateren Grunder der „Athener Zeitung” Kostas Tsatsaronis. Fur die deutschen Journalisten will ich beispielhaft Eberhard Rondholz erwahnen, der als Student und junger Journalist nach Athen reiste, um mutig uber die Prozesse gegen die Teilnehmer des Polytechnikum-Aufstandes (Polytechnion) zu berichten und daraufh in von der Junta ausgewiesen wurde.

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας