Ελληνογερμανική Εταιρεία Αμβούργου

Από τον Παντελή Παντελούρη, πρώην πρόεδρο και νυν στενότατο φίλο του Συλλόγου, πήραμε την παρακάτω επιστολή σχετικά με μία πολύ σημαντική εκδήλωση για τα 100 χρόνια δράσης της Ελληνογερμανικής Εταιρείας Αμβούργου:

Αγαπητοί συναπόφοιτοι,

Την Παρασκευή 20 Απριλίου πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επισημότητα στο Δημαρχιακό Μέγαρο του Αμβούργου – οπου και η έδρα της τοπικής κυβέρνησης (Συγκλήτου) και της τοπικής Βουλής (Bürgerschaft) – μια σημαντική για τις ελληνογερμανικές σχέσεις εκδήλωση: η Σύγκλητος του Αμβούργου τίμησε σε ειδική τελετή τη συμπλήρωση 100 χρόνων δράσης της Ελληνογερμανικής Εταιρείας Αμβούργου, της αρχαιότερης τοπικής οργάνωσης της ομοσπονδίας εληνογερμανικών Eταιρειών Γερμανίας, η οποία παραμένει ενεργή επι 100 συναπτά έτη.

Θεώρησα σκόπιμο να σας επισημάνω το γεγονός αυτό για δύο κυρίως λόγους που συνδέουν τον θεσμό των Ελληνογερμανικών Εταιρειών με τη Σχολή μας.

Ο πρώτος λόγος αναφέρεται στον αρχιτέκτονα και αρχαιολόγο Wilhem Dörpfeld, τον ιδρυτή και ονοματοδότη της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Ο Νταίρπφελντ ήταν απο τους πρώτες προσωπικότητες που συνυπέγραψαν την διακήρυξη για την αρχική ίδρυση μιας παγγερμανικής Ελληνογερμανικής εταιρείας στο Μόναχο το 1914 και αργότερα απο το Βερολίνο, όπου ήταν καθηγητής πήγαινε συχνά στο Αμβούργο για να κάνει διαλέξεις για την Ελλάδα. Ψάχνοντας στα αρχεία της Εταιρείας και τα αρχεία του κράτους προκειμένου να γράψω μια σύντομη ιστορία της Εταιρείας του Αμβούργου με την ευκαιρία των 100 χρόνων, κράτησα με δέος στα χέρια μου διάφορες χειρόγραφες επιστολές του ιδρυτή της Σχολής μας.

Με την ίδια συγκίνηση – και αυτός ειναι ο δεύτερος λόγος της επισήμανσης μου – σκόνταψα στο όνομα ενός νεαρού φοιτητή του Πανεπιστημίου του Αμβούργου τη δεκαετία του ’30, ενός Γεωργίου Δημητράκου. Πρόκειται πράγματι για τον σεβαστό μας , μακαρίτη πια, πρώτο Γυμνασιάρχη – Λυκειάρχη της Σχολής μετά την επαναλειτουργία της το 1956. Ο Δημητράκος ήταν, όσο σπούδαζε στο Αμβούργο, ενεργό μέλος της Ελληνογερμανικής Εταιρείας Αμβούργου. Και εγώ ο μαθητής του ειμαι σήμερα ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού της Συμβουλίου (Πρόεδρος ειναι παραδοσιακά ο Καθηγητής στην Εδρα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου).

Πλήν της μακροβιότητας της, η Εταιρεία του Αμβούργου, την οποία ίδρυσαν το 1918 εξέχοντες πανεπιστημιακοί και Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνταν στην πόλη, ειχε και το προσόν να παραμείνει αλώβητη απο την ναζιστική λαίλαπα και να αντισταθεί στις προσπάθειες χειραγώγησης της απο το ναζιστικό καθεστώς, οπως συνέβη με ολες τις αντίστοιχες διμερείς οργανώσεις στο Τρίτο Ράϊχ. Το Αμβούργο είχε την τύχη να έχει τότε πρόεδρο έναν θερμό φιλέλληνα και φωτισμένο επιστήμονα, τον Καθηγητή Bruno Snell, ο οποίος πέτυχε με έξυπνους χειρισμούς να κρατηθεί η εταιρεία, αλλά και το πανεπιστήμιο του Αμβούργου μακρυά απο την επιρροή των ναζί.

Στο συνημμένο αρχείο pdf που σας στέλνω θα βρείτε μια συνοπτική καταγραφή της ιστορικής εξέλιξης της Εταιρείας. Το έντυπο αυτό εκδόσαμε με αφορμή τους εορτασμούς των 100 χρόνων της Εταιρείας.

Επισυνάπτω και δύο φωτογραφίες: η μια απο την αιθουσα τελετών του δημαρχείου, με τον νέο δήμαρχο Dr. Peter Tschentscher (τον διάδοχο του σημερινού αντικαγκελάριου και υπουργού οικονομικών Olaf Scholz) στο Βήμα και στην πρώτη σειρά μεταξύ άλλων τον Ελληνα Πρέσβυ Θεόδωρο Δασκαρόλη, τον Μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνο, τον Γερμανό Πρέσβυ στην Αθήνα Jens Plötnerκ.α.

Την πρώτη φωτογραφία τη στέλνω σαν προσωπικό χαιρετισμό προς το ΔΣ. Ειμαι εγώ με τον Γερμανό Πρέσβυ.

Hamburg100JahreDGG1
Hamburg100JahreDGG2

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας