Απόστολος Καλδάρας – Αλέκος Σακελλάριος για την ετυμολογία του όρου “ρεμπέτικο”

Ανήμερα των Χριστουγέννων του 2019 μετέδωσε η ΕΡΤ 2 σε επανάληψη ένα παλαιότερο επεισόδιο από την σειρά ¨Καλλιτεχνικό Καφενείο”. Είχε πρωτοπαιχτεί στην ελληνική τηλεόραση το 1986 με οικοδεσπότες τον Μίμη Πλέσσα, τον Κώστα Φέρρη και τον Βασίλη Τσιβιλίκα. Προσκεκλημένοι εκείνη την φορά μία ντουζίνα θρυλικά ονόματα του ελληνικού τραγουδιού: Στην φωτογραφία από αριστερά είναι οι Αλέκος Σακελλάριος, Γιώργος Μητσάκης, Απόστολος Καλδάρας, Κώστας Βίρβος, Μίμης Πλέσσας, Τάκης Μωράκης, ενώ την παρέα συμπηρώνουν, όπως θα δείτε και στο video της εκπομπής, οι Θάνος Σοφός, Μίμης Τραϊφόρος και τραγουδούν η Τζένη Βάνου, η Πόλυ Πάνου, η Κλειώ Δενάρδου, η Νάντια Κωνσταντοπούλου, τα Παιδιά απο την Πάτρα, η Χαρούλα Λαμπράκη, η Ζωή Κουρούκλη και άλλοι. Πολλοί από αυτούς δεν ζουν πιά, όπως επίσης κάποιοι συντελεστές της εκπομπής όπως ο σκηνοθέτης Νέστωρ Παβέλλας, ο σκηνογράφος Τάσος Ζωγράφος, η παραγωγός Άννα Πρετεντέρη κλπ.

rebetes kallitexniko kafeneio

Όσοι παρακολούθησαν σε προηγούμενα κείμενα την προετοιμασία της εκδήλωσης για τους Ρεμπέτες, που τόσο μεγάλη επιτυχία είχε, θα είχαν προσέξει και ένα άρθρο στο οποίο γινόταν συζήτηση γύρω από την ετυμολογία του όρου “ρεμπέτικο”. Είχαμε γράψει τότε ότι:

Με την ευκαιρία να αναφέρουμε ότι η ετυμολογία των λέξεων “ρεμπέτης” και “ρεμπέτικο” παραμένει μέχρι σήμερα ασαφής. Ψάχνοντας εντοπίσαμε ένα άρθρο που αναφέρει ότι: «Η λέξη “ρεμπέτικος” είναι παραφθορά της αρχαίας αλλά και της σύγχρονης λογίας “ρεμβαστικός” και προέρχεται από το ρήμα “ρέμβω” ή “ρεμβάζω” απ’ όπου και ο ρέμπελος = ο σπαταλών τον χρόνον αναιτίως, άρα αραχτός και αντικοινωνικός…».

Δείτε στο video πως ορίζουν “οι μεγάλοι” τον όρο ρεμπέτικο timecode 12:30 …

Όσοι τώρα θέλετε να δείτε την εκπομπή από την αρχή, δεν έχετε παρά να σύρετε τον pointer του video προς τα πίσω.

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας