Ελένη Βλάχου – Γκλαβάνη (39) (1921-2012)

vlachou glavani eleni 1Η Ελένη Βλάχου γεννήθηκε στις 5.4.1921 και πρωτοεμφανίστηκε στα μαθητολόγια της Σχολής την χρονιά 1928-29 στην Β’ Δημοτικού. Την χρονιά 1933-34 εγγράφηκε στην Α’ Γυμνασίου και παρέμεινε έως την αποφοίτησή της στην ΣΤ’ Γυμνασίου την χρονιά 1938-39.

Παντρεύτηκε τον Ιωάννη Γκλαβάνη, πρώτο εξάδελφο του Τζον Γκλαβάνη (πολιτικού και βιομηχάνου) και απέκτησε δύο κόρες, την Ευανθία και την Μπιάνκα. Ο σύζυγός της ήταν δικηγόρος όμως δραστηριοποιήθηκε στον χώρο της βιομηχανίας κατασκευάζοντας αγροτικά μηχανήματα και το εργοστάσιό του ήταν δίπλα στου Φιξ.

Με την δημοσιογράφο Ελένη Βλάχου δεν είχε καμία συγγένεια, ενώ μέσω του συζύγου της, Ιωάννη, που ήταν εξάδελφος του Τζον Γκλαβάνη, ήταν συγγενής με την Λένα Γκλαβάνη, απόφοιτο του 1942 αλλά και με την Κλέα Γκλαβάνη, που ήταν στην Σχολή την χρονιά του 1935-36 και ήταν κόρη του Αθανασίου Γκλαβάνη.

Απεβίωσε στις 12.5.2012.

Η οικογένεια Γκλαβάνη ήταν γνωστή οικογένεια βιομηχάνων του Βόλου με γνωστότερο μέλος της τον Τζον Γκλαβάνη, ο οποίος διετέλεσε βουλευτής και υπουργός. Στο Βιογραφικό Λεξικό των Ελλήνων Βουλευτών αλλά και στην wikipedia αναφέρεται:

Ο Ιωάννης Γκλαβάνης (Βόλος, 28 Ιανουαρίου 1892 – Αθήνα, 27 Δεκεμβρίου 1984), γνωστός και ως Τζον Γκλαβάνης, ήταν Έλληνας βιομήχανος, βουλευτής και υπουργός. Γεννήθηκε στο Βόλο. Ήταν γιος του βιομήχανου Κωνσταντίνου Γκλαβάνη από τη Ζαγορά Πηλίου. Ο αδερφός του, Βάγγος (Ευάγγελος), εξελέγη επίσης βουλευτής Λαρίσης και ήταν κι αυτός βιομήχανος, στις εκλογές του 1926. Ο Ιωάννης παντρεύτηκε την Ουρανία Βουτσινά και απέκτησαν ένα γιο και μία κόρη. Ο Ιωάννης σπούδασε Εμπορικές Επιστήμες στην Εμπορική Σχολή του Μάντσεστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η βιομηχανία Γκλαβάνη κατά την περίοδο της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου ανέλαβε μαζί με τη βιομηχανία Μποδοσάκη τον ανεφοδιασμό του εξοπλισμού του ελληνικού στρατού, κατασκευάζοντας πολεμικό υλικό για το Πυροβολικό και το Μηχανικό. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής η λειτουργία της έπαυσε, ενώ ο διευθυντής της, Βάγκος Γκλαβάνης, δολοφονήθηκε και τη θέση του ανέλαβε ο Ιωάννης Γκλαβάνης.

vlachou glavani eleni 2

ΓΚΛΑΒΑΝΗΣ ΑΕ εργοστάσιο γεωργικών μηχανημάτων…

Σιδηρουργείο Γκλαβάνη – Η Μαγνησία στο Πέρασμα του Χρόνου…

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας