Η τάξη του 1961

Η τάξη αυτή παρουσιάζει τις εξής ιδιομορφίες: Οι μαθητές της, εισήχθησαν στη δευτέρα Γυμνασίου της Σχολής κατά την πρώτη σχολική χρονιά της επαναλειτουργίας, το 1956. Αρχικά, τη χρονιά εκείνη η τάξη αριθμούσε περίπου 40 άτομα, αλλά τη επόμενη χρονιά (τρίτη Γυμνασίου 1957-58), οι μαθητές της τάξης αυξήθηκαν κατά πολύ, δεδομένου ότι η Σχολή είχε αρχίσει να δημιουργεί καλό όνομα. Έτσι έγιναν δύο τμήματα των 30 ατόμων περίπου το καθένα. Στην πορεία διαπιστώθηκε ότι η Σχολή απαιτούσε μεγαλύτερες γνώσεις γερμανικών. Ως εκ τούτου οι μαθητές, που έρχονταν από άλλα σχολεία με την επιθυμία να φοιτήσουν σε ένα καλύτερο, δεν ήταν σε θέση να παρακολουθήσουν τη διδασκαλία. Έτσι το 1958-59 έφυγαν περίπου οι μισοί και έμειναν λιγότεροι από 25.

Η προηγούμενη τάξη, δηλαδή οι μαθητές που αποφοίτησαν το 1960, εισήχθησαν στην Σχολή την ίδια σχολική χρονιά (1956-57), αλλά στην τρίτη Γυμανσίου. Σ’ αυτήν την τάξη δεν προέκυψαν τα ίδια προβλήματα, δεδομένου ότι δεν ήταν εύκολο σε γονείς να στείλουν με ρίσκο το παιδί τους σε ένα γερμανόφωνο σχολείο για τόσο λίγα χρόνια, και έτσι οι ίδιοι οι μαθητές που ήρθαν ήταν καλοί γνώστες των γερμανικών. Άλλωστε, από την πλευρά της Σχολής εκείνη η πρώτη χρονιά αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερη προσοχή, μιάς και επρόκειτο για τους πρώτους Έλληνες μετά τον Πόλεμο, που επισκέπτονταν γερμανικό σχολείο.

Από την εποχή εκείνη υπήρχε και Γερμανικό Τμήμα, με λίγους μαθητές, οι οποίοι τελείωσαν ένα χρόνο αργότερα, αφού το γερμανικό σύστημα προέβλεπε 7 γυμνασιακά χρόνια. Έτσι στην πρώτη φωτογραφία φαίνονται και οι μαθητές του γερμανικού τμήματος: Klaus-Peter Koltermann, Thomas Ziegler, Alexander (Αλέκος) Mamatis (Έλληνας, που γνώριζε πολύ καλά γερμανικά), Susanne ………….., Sabine Jens , Ute Wienchenbach. Ειδικά ο Αλέκος Μαμάτης, ένα ιδιαίτερα χαρισματικό παιδί, που έκανε καριέρα στον κινηματογράφο, διέκοψε για ένα χρόνο και επανήλθε στο σχολείο και περιλαμβάνεται στους απόφοιτους του ’63.

apofoitoi 61

Obertertia a: Οι Απόφοιτοι του 61 την περίοδο 1957-58 μαζί με το Γερμανικό Τμήμα (με * ):

Όρθιοι (πίσω σειρά, από αριστερά):

Klaus-Peter Koltermann (*), Δημήτρης Κολοβός, Thomas Ziegler (*), Alexander (Αλέκος) Mamatis (*, αποφοίτησε από το Γερμανικό Τμήμα το 1963), Χριστόδουλος Βασιλόπουλος (καθ. Θρησκευτικών), Έφη Κουκουβάκη, Ειρήνη Μαλικιώση, Αντώνης Κοκκίνης, Γιώργος Καβάλλης, Δημήτρης Πετρόπουλος, Αντώνης Γεωργιάδης.

Καθιστοί (πίσω σειρά): Χέρμπερτ Χαν, Susanne ………….. (*), Sabine Jens (*), Ute Wienchenbach (*), Μαρίνα Γαβριηλίδου, Ρέα Αργυριάδου.

Καθιστοί πρώτη σειρά: Άννα Γκανά, Μαριάνθη Πολίτου, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Ευστάθιος Κορρές, Γιάννης Καρελλάς (δεν αποφοίτησε από τη ΓΣΑ), Ροζ-Μαρί Γκέσκερ.

πηγή: Μιχάλης Παπαδόπουλος

1961 korfiatis

κάτω σειρά:

Στάθης Κορρές, Ούρσουλα Τρύφωνος, Αλίκη Ορφανού

μεσαία σειρά:

Helmut Beckmann, Γιώργος Χριστόπουλος – Γερουλάνος, Παναγιώτης Πανουργιάς, Άννα Γκανά, Σπύρος Τσερώνης, Μάρκος Γουζέλης, Νίκος Αβράσογλου, Ιωάννα (?), Γιάννης Γεωργακάκης και Γιάννης Στεριώτης

πίσω σειρά:

Βασίλης Σαλαπάτας, Χρήστος Κλάιν, Μιχάλης Χρυσαφίδης, Γιώργος Κορφιάτης και Βάλτερ Φισάμπερ

πηγή: Γιώργος Κορφιάτης

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας