Γιώργος Χατζηθεοδώρου: “Ήμουν ένα φτωχόπαιδο”

Από τον Γιώργο Χατζηθεοδώρου, απόφοιτο του 1965, πήραμε ένα σημείωμα που μας “ταξίδεψε” σε άλλες εποχές, με άλλα ήθη και προτεραιότητες, που συχνα πυκνά νοσταλγούμε:

Όταν σε ηλικία δέκα ετών το 1957 έμαθα από έναν συμμαθητή μου στο 57ο πρότυπο δημοτικό σχολείο Κολωνού για την Γερμανική Σχολή Αθηνών . Μάθαινα ήδη γαλλικά στο Γαλλικό Ινστιτούτο (αγγλικά έμαθα αργότερα) .

Ζήτησα τότε από τους γονείς μου, να πάω και εγώ στην Γερμανική Σχολή, να μάθω γερμανικά. Πήγα πράγματι στο πρώτο από τα δύο προπαρασκευαστικά έτη για την γλώσσα, όταν ήμουν στην έκτη δημοτικού. Λίγο αργότερα ο καθηγητής μου κ. Κλεμ (Kunstlehrer στο Doerpfeld Gymnasium, όπου φοίτησα μετά) κάλεσε τους γονείς μερικών από τους απογευματινούς μαθητές του και τους είπε «θέλουμε τα παιδιά σας στο σχολείο μας». Τους πρότεινε, ταχύρυθμη κάλυψη της ύλης του 2ου προπαρασκευαστικού έτους με ιδιαίτερα μαθήματα, για να μπορέσουν τα παιδιά τους να συμμετάσχουν στις εισαγωγικές εξετάσεις. Ετσι έγινε.

Όμως οι γονείς μου, χαμηλόβαθμοι δημόσιοι υπάλληλοι εκ προσφύγων, αδυνατούσαν να καταβάλλουν τα δίδακτρα , που τότε ισοδυναμούσαν, όπως θυμάμαι, με ένα μηνιαίο μισθό τους. Τότε ήταν, που ο Διευθυντής κ. Flumme με το συμβούλιο της Σχολής αποφάσισαν να με απαλλάξουν. Ετσι μπόρεσα και φοίτησα .

Το 1965 αποφοίτησα με υποτροφία για ανώτατες σπουδές στη Γερμανία, αλλά πέτυχα μεταξύ των πρώτων (9ος) στις εισαγωγικές εξετάσεις στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Ελλάδος και σπούδασα εδώ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΩΡΟΥ – ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ-ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ 1965

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας