“Έφυγε” ο Φωκίων Φωτιάδης

Την Δευτέρα 27 Αυγούστου έφυγε ο Φωκίων Φωτιάδης, απόφοιτος του 1969, με μακρόχρονη σταδιοδρομία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Το 1998 ανέλαβε επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Βουκουρέστι, ενώ το 2006, ως Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, ήταν υπεύθυνος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Ανατολική Ευρώπη, το Νότιο Καύκασο και την Κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή και το νότιο τμήμα της μεσογειακής λεκάνης. Το 2007 ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Διευθυντή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρχικά στη Γ.Δ. Ναυτιλιακών Υποθέσεων και Αλιείας, το 2010 στη Γ.Δ. Ανάπτυξης και Σχέσεων με τις χώρες της Αφρικής, Καραϊβικής και Ειρηνικού ACP (African, Caribbean and Pacific countries) και το 2011 στη Γ.Δ. Ανάπτυξης και Συνεργασίας του EuropeAid.

Ο Τάσος Κυπριανίδης τον αποχαιρέτησε στέλνοντάς του και κάποιες παλιές φωτογραφίες:

“Χτες μάθαμε ότι έφυγε από τη ζωή ο συμμαθητής μας από την τάξη του ’69 Φωκίων Φωτιάδης μετά από μακρά ασθένεια που τον ταλάνισε τα τελευταία χρόνια. Η επαγγελματική πορεία του ήταν σημαντική και γνωστή, αλλά εκείνο που μένει σε μας τους παλιούς συμμαθητές του είναι η ανάμνηση από ένα χαρούμενο και ζεστό παιδί, έναν άνθρωπο της παρέας που ήταν πάντα έτοιμος για μεγάλες πλάκες, μια παρουσία μέσα στην τάξη που έφτιαχνε τη διάθεση όταν και όποτε η γενική ατμόσφαιρα έτεινε να γίνει σοβαρή ή σκυθρωπή. Η μνήμη για κάποιον που δεν είναι πια ανάμεσά μας είναι μικρή παρηγοριά ιδίως όταν πρόκειται για έναν άνθρωπο τόσο ζωντανό όσο τον έχουμε στη θύμησή μας, αλλά μερικά θολά καρέ από το φιλμ της εκδρομής στην Κρήτη το 1969 βοηθάνε όσους από εμάς επιχειρούμε να αντισταθούμε στη λήθη, Χαίρε Φωκίων!”

fotiadis fokion1 fotiadis fokion2 fotiadis fokion3 fotiadis fokion4 fotiadis fokion5

Η Μαρία Μπάρλου του είχε πάρει μία συνέντευξη τον Μάιο του 2009 που είχε δημοσιευτεί στο “Γράμμα στο Μαρούσι” (Τεύχος 17).

Δείτε το βιογραφικό του….

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας