“Έφυγε” ο Κώστας Καλφόπουλος

“Έφυγε” ξαφνικά την Τετάρτη 5.7.2023 σε ηλικία 67 ετών ο Κώστας Καλφόπουλος, απόφοιτος του ’74, δημοσιογράφος, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας.Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1956 και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1974. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου Κοινωνιολογία, Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία (MA).

Από το 1996 ασχολήθηκε με τον χώρο των εκδόσεων και εργάστηκε ως δημοσιογράφος.Ήταν ανταποκριτής για τα αθλητικά θέματα στη Neue Zürcher Zeitung και συνεργάτης της εφημερίδας «Καθημερινή» στα πολιτιστικά θέματα. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Αποφοίτων της ΓΣΑ το διάστημα 2004-2006και εργάστηκε στο Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Δικαιοσύνης και αργότερα στο Υπουργείο Επικρατείας. Το 2014-15 επανήλθε στα διοικητικά του Συλλόγου αναλαμβάνοντας την ευθύνη των Ιστορικών Εκδόσεων του Συλλόγου και ξεκινώντας μετην ιδέα της επανέκδοσης του βιβλίου “Το Γυμνάσιο Dörpfeld στην Αθήνα”, που είχε πρωτοκλυκλοφορήσει το 1970 και από το 2016 προσφέρεται ως δώρο του Συλλόγου Αποφοίτων στους τελειόφοιτους.

Ήτανμέλος της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου και της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας.

Έργα του: Tilt! Δοκίμιο για το φλίππερ (2005), far from raf. 30 χρόνια από το “γερμανικό φθινόπωρο” (2007), Καφέ Λούκατς. Budapest Noir (2008), Ένα παράξενο καλοκαίρι (2011) κ.α.

Από το σχολείο είχαμε την “τύχη” να συναντήσουμε και τα πέντε πρόσωπα του Κώστα: του συμμαθητή στην τάξη, του αμυντικού στην μπάλα, του δημοσιογράφου, του συγγραφέα, του κριτικού λογοτεχνίας.

kalfopouloskalfopoulos kostas 1kalfopoulos kostas 2

Η Ξένια Κουναλάκη τον αποχαιρέτησε με ένα tweet:

Ο Κωστάκης μου. Με φρόντισε στο Αμβούργο όταν είχα τις μαύρες μου μέσα στα χιόνια, μου έμαθε να διαβάζω Μπρεχτ πέρα από τα κλισέ, με έλεγε “Κουναλάκη” και έπαιρνε την Τάντε Ελένη πιό συχνά από εμένα κι ας μην ήταν Τάντε του. Ruhe sanfta μου έγραψε (προφητικά;) στο τελευταίο του μήνυμα.

και ο Τάσος Κυπριανίδηςπρόσθεσε στο facebook:

Πως να αποχαιρετήσεις έναν εξαιρετικό φίλο; Έναν άνθρωπο που πέρα από τη φιλία του μας έχει δώσει τόση χαρά με τα βιβλία του, τις αστυνομικές ιστορίες που τόσο αγαπούσε, το αγαπημένο Πολαρ, τις κουβεντες και τους καφέδες που δεν θα ξανα μοιραστουμε. Μικρό εγκώμιο για έναν σπουδαίο άνθρωπο. Κώστας Καλφοπουλος. Και αυτός θα μας επισκέπτεται στα όνειρα μας…

Ο Σύλλογος εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην σύζυγό του και στους οικείους του. Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο 8 Ιουλίου στις 11.00 στο Α’ Νεκροταφείο.

Η Καθημερινή : “Πέθανε ο συγγραφέας Κώστας Θ. Καλφόπουλος”…

Η ανακοίνωση του ΠΑΟ…

ΕκδόσειςΑλεξάνδρεια: “Κώστας Καλφόπουλος”…

the book’s journal…

Βιβλιονέτ : “Κώστας Θ. Καλφόπουλος”…

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας