Η Φραντζέσκα Λάνγκενφας – Βουδούρογλου γεννήθηκε το 1940 στην Αθήνα, τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο της Νέας Ιωνίας και το 1964 αποφοίτησε από το ιστορικό-αρχαιολογικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής Αθήνας. Το διάστημα 1962-1966 εργάστηκε ως επιστημονική βοηθός στο Μουσείο της Ολυμπίας, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Το 1968 με υποτροφία της DAAD πήγε στη Γερμανία για μεταπτυχιακές σπουδές και το 1973 εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Παράλληλα με τη μετεκπαίδευσή της ανέλαβε τη διδασκαλία της γερμανικής και της ελληνικής γλώσσας σε τάξεις παιδιών Ελλήνων μεταναστών.Το 1974 παντρεύτηκε τον αρχαιολόγο Χανς Λάνγκενφας και απέκτησαν δύο παιδιά. Το 1983 εγκαταστάθηκε οικογενειακώς στην Ελλάδα και άρχισε να εργάζεται στη ΓΣΑ. Δίδαξε φιλολογικά μαθήματα στο ελληνικό Γυμνάσιο και Λύκειο, καθώς και ελληνικά ως ξένη και δεύτερη γλώσσα στο γερμανικό Δημοτικό και Γυμνάσιο. Συμμετείχε στην ομάδα του Curriculum που προετοίμασε και εξέδωσε διδακτικό υλικό για τις τάξεις του Δημοτικού και την περίοδο 1995-2001 ανέλαβε την ευθύνη του τομέα Νέων Ελληνικών στο γερμανικό τμήμα. Με την υποστήριξη και της Διεύθυνσης το μάθημα αναβαθμίστηκε, αυξήθηκαν οι ώρες διδασκαλίας του και εγκρίθηκε να εξετάζεται στο γερμανικό απολυτήριο.
Με συναδέλφους, πρώτα τον Dr.Martin Kölle και στη συνέχεια την Αγγελική Κογιαλή, οργάνωσε οικολογικές ομάδες μαθητών με δραστηριότητες στον τομέα της ανακύκλωσης, της δενδροφύτευσης, εκδόσεις εντύπων και εξορμήσεις σε οικολογικά ενδιαφέρουσες περιοχές της Ελλάδας.
Το 1996 έγινε υποδιευθύντρια και από το 1998 διευθύντρια του ελληνικού Γυμνασίου. Ιδιαίτερα μερίμνησε για την αναζωπύρωση του θεσμού των μαθητικών ανταλλαγών με Γυμνάσια ανθρωπιστικών σπουδών της Γερμανίας και αργότερα με το Istanbul Lisesi της Κωνσταντινούπολης. Οι ανταλλαγές του Γυμνασίου ρίζωσαν και συνεχίζονται με στόχο πάντα τη γνωριμία του πολιτισμού και της ιστορίας της άλλης χώρας (επισκέψεις Μουσείων, μνημείων) αλλά και την εξοικείωση με τη καθημερινότητα και τη νοοτροπία του ξένου μαθητή και της οικογένειάς του. Το 2005 συνταξιοδοτήθηκε και παρασημοφορήθηκε από τον Πρόεδρο της Ο.Δ. της Γερμανίας για τη συμβολή της στην ελληνογερμανική προσέγγιση.
Από το 2009 ζούσε στην Γερμανία, κοντά στα παιδιά της, απόφοιτους της ΓΣΑ (1995,2000).
Απεβίωσε στις 7.3.2024.