Κώστας Παπαηλιού: Φιλελληνική Βιβλιοθήκη

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 αποτελεί ιστορικό γεγονός μείζονος πολιτικής σημασίας – και όχι μόνο για τον ελληνικό λαό. Στον απόηχο της κοσμοϊστορικής Γαλλικής Επανάστασης και εντελώς αναπάντεχα, αν κρίνει κανείς από την αρχικά αρνητική στάση των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής αλλά και από το ασύμμετρο στρατιωτικό δυναμικό μεταξύ της κραταιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και μιας χούφτας Ελλήνων ανταρτών, ύστερα από πολλά «σκαμπανεβάσματα» τελικά πέτυχε τον σκοπό της, συμβάλλοντας παράλληλα στην αποδόμηση των Οθωμανών και στην επαναχάραξη του πολιτικού χάρτη των Βαλκανίων.

Με τα λόγια αυτά ξεκινά τον πρόλογό του ο Κώστας Παπαηλιού, απόφοιτος του 1963, στην Φιλελληνική Βιβλιοθήκη, μία μοναδική εκδοτική προσπάθεια εν μέσω πανδημίας με στόχο την ανάδειξη της προσφοράς των Φιλελλήνων στα δύσκολα χρόνια της Επανάστασης.

Όπως θα διαπιστώσετε πρόκειται για μία αποκάλυψη πολύ σπάνιου υλικού με αναφορά σεπροσωπικότητεςάγνωστες στους περισσότερους από εμάς. Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει:

parisianou filellines 2 parisianou filellines 3 parisianou filellines 1 parisianou filellines 4
Περισσότερα… Περισσότερα… Περισσότερα… Περισσότερα…

ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 αποτελεί ιστορικό γεγονός μείζονος πολιτικής σημασίας – και όχι μόνο για τον ελληνικό λαό. Στον απόηχο της κοσμοϊστορικής Γαλλικής Επανάστασης και εντελώς αναπάντεχα, αν κρίνει κανείς από την αρχικά αρνητική στάση των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής αλλά και από το ασύμμετρο στρατιωτικό δυναμικό μεταξύ της κραταιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και μιας χούφτας Ελλήνων ανταρτών, ύστερα από πολλά «σκαμπανεβάσματα» τελικά πέτυχε τον σκοπό της, συμβάλλοντας παράλληλα στην αποδόμηση των Οθωμανών και στην επαναχάραξη του πολιτικού χάρτη των Βαλκανίων.

Στη φαινομενικά απέλπιδα προσπάθεια των Ελλήνων να απελευθερωθούν, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν οι λεγόμενοι φιλέλληνες. Κατά το πλείστον νέοι άνθρωποι από όλες τις βαθμίδες της κοινωνίας, εμπνεόμενοι αφενός από τον θαυμασμό και την αγάπη τους για την Αρχαία Ελλάδα και αφετέρου από το φιλελεύθερο μεν, καταπιεσμένο δε πνεύμα της εποχής, και προερχόμενοι από κάθε γωνιά της Ευρώπης αλλά και από την Αμερική, άφησαν το σπίτι και την οικογένειά τους και «πήγανε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα». Την ελπίδα να βοηθήσουν τους Έλληνες στον άνισο αγώνα τους κατά των κατακτητών αλλά και για αρκετούς από αυτούς να βρουν μια νέα πατρίδα και ένα καλύτερο μέλλον. Αναμφισβήτητα στη θετική ανταπόκριση της νεολαίας της Ευρώπης στις εκκλήσεις βοηθείας των Ελλήνων σημαντικό ρόλο έπαιξε και η θρησκεία.

Επάνω σε αυτές τις σκέψεις «χτίστηκε» η «Φιλελληνική Βιβλιοθήκη», η οποία κατά κύριο λόγο θα περιλαμβάνει βιβλία για φιλέλληνες που για πρώτη φορά γίνονται προσιτά στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Μερικά από αυτά θα είναι βιβλία αναφοράς, δηλαδή κατάλογοι με βιογραφικά στοιχεία και άλλες πληροφορίες για τους γνωστούς φιλέλληνες, τα περισσότερα όμως θα περιέχουν απομνημονεύματα φιλελλήνων και μαρτυρίες από τις εμπειρίες τους, καλές ή κακές (δυστυχώς υπήρχαν αρκετές τέτοιες) στην Ελλάδα του ’21, κάνοντας έτσι τον αναγνώστη «αυτόπτη μάρτυρα» μιας από κάθε άποψη συγκλονιστικής εποχής. Χρονολογικά, η «Φιλελληνική Βιβλιοθήκη» θα καλύπτει όχι μόνο τα χρόνια του Αγώνα, αλλά θα επεκταθεί και στην εποχή της συγκρότησης του νεοελληνικού κράτους καθότι και σε αυτήν η συμβολή των φιλελλήνων υπήρξε σημαντική.

Επειδή όμως οι άνθρωποι εκείνοι είχαν μια ζωή πριν έρθουν στην Ελλάδα αλλά και αφού επέστρεψαν στον τόπο τους, καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια μέσα από μακρόχρονη αρχειακή έρευνα να σκια­γραφηθεί και αυτή η πτυχή της βιογραφίας τους.

Είναι πράγματι εντυπωσιακό το τι θησαυροί κρύβονται στα αρχεία τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού και ιδιαίτερα της Γερμανίας και της Ελβετίας, δύο χωρών με πολλούς φιλέλληνες, τα έργα των οποίων αποτελούν και τον κορμό της παρούσας σειράς. Έτσι λοιπόν και προκειμένου να γίνουν αυτά τα πολύτιμα και εξαιρετικά ενδιαφέροντα ντοκουμέντα διαθέσιμα και σε μελλοντικούς ερευνητές, συμπεριελήφθησαν ως παραρτήματα στους εκάστοτε τόμους. Επιπλέον, και επειδή η έρευνα για τους φιλέλληνες συνεχίζεται, δημιουργήθηκε ένας ιστότοπος όπου θα αναρτώνται υπάρχοντα και νέα αρχειακά ευρήματα καθώς και ενημερώσεις πάνω στο περιεχόμενο των διαφόρων βιβλίων με καινούργια στοιχεία όποτε αυτά προκύψουν.

Ο χώρος είναι μικρός για να ευχαριστήσω όσους βοήθησαν στη διεκπεραίωση αυτού του όχι πάντα εύκολου έργου αλλά και εκείνους που έχουν προσφέρει πολλά στη διάδοση του φιλελληνισμού. Επιλεκτικά αναφέρω τους καλούς μου φίλους Πάνο Λασκαρίδη, πρόεδρο του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη (ΙΑΛ), και Κώστα Βελέντζα, πρόεδρο της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό (ΕΕΦ), για τη μεγάλη τους συμβολή στην επέτειο του ᾿21, τον Θεοδόση Βολκώφ για την όπως πάντα άψογη γλωσσική επιμέλεια και πάνω απ’ όλα τη σύζυγό μου Μαργαρίτα Παπαηλιού-Παρισιάνου, η οποία από την αρχή πίστεψε σε αυτή την ιδέα, υποστήριξε την προσπάθεια και την έκανε πραγματικότητα.

Αθήνα, Ιανουάριος 2021

Κώστας Παπαηλιού

parisianou m papailiou k

ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ – Οι τίτλοι των βιβλίων

Κώστας Παπαηλιού – Αναστασία Τσαγκαράκη

Ο Κατάλογος των Φιλελλήνων του Ερρίκου Φορνέζη

Γουλιέλμος Μπαρτ – Μαξ Κέριχ-Κορν

Η εποχή των φιλελλήνων

Ρεγγίνα Μανουσάκη

Ελληνική Επανάσταση και γερμανικός φιλελληνισμός

Αναστασία Τσαγκαράκη

Οι Γάλλοι φιλέλληνες στον Αγώνα της ανεξαρτησίας

Ιωάννης Λαγός – Κώστας Παπαηλιού

Η συνεισφορά της Στεμνίτσας στην Επανάσταση του 1821

Χρήστος Νικ. Αποστολίδης

Ο φιλέλληνας ιατρός Ερρίκος Τράιμπερ

Κώστας Παπαηλιού – Ρεγγίνα Μανουσάκη

Οι περιπέτειες του φιλέλληνα Ντάνιελ Έλστερ στην Επανάσταση του 1821

Κώστας Παπαηλιού

Αναμνήσεις από την Ελλάδα το 1822 του Ελβετού συνταγματάρχη του πυροβολικού Άλμπερτ Μύλλερ

Κώστας Παπαηλιού

Τα απομνημονεύματα του φιλέλληνα ιατρού από τη Λουκέρνη Φρίντολιν Στάουφερ

Κώστας Παπαηλιού

Ο Ελβετικός Λόχος στην Ελλάδα την εποχή του Όθωνα

Οι εκδόσεις Παρισιάνου προσφέρουνεκπτωτικό κουπόνι για τη χορήγηση της έκπτωση με 20% είναι το PARISIANOU20% και ισχύει μέχρι 28/2/2022 στα παρακάτω βιβλία:

Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΡΡΙΚΟΥ ΦΟΡΝΕΖΗ (1Η ΕΚΔ.)

Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ: ΜΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ (1Η ΕΚΔ.)

ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ: Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1821-1831 (1Η ΕΚΔ.)

Ο ΛΟΡΔΟΣ ΜΠΑΫΡΟΝ: Η ΖΩΗ ΤΟΥ – ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ (1Η ΕΚΔ.)

Για την εφαρμογή της έκπτωσης στην αγορά αφού επιλέξουμε το βιβλίο που θέλουμε να αγοράσουμε επιλέγουμε δείτε το καλάθι και καταχωρούμε τον εκπτωτικό κωδικό.

Όλες οι αγορές γίνονται μέσα από το www.parisianou.gr

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας