Παντελής Παντελούρης: “Εμείς – Unsere Welt”

dsa emeis unsere welt perakis

Αγαπητοί φίλοι,

Ψάχνοντας πριν λίγες μέρες στο Ιντερνετ, σκόνταψα πάνω σε ενα Site με την ονομασία vinylmine (ελληνικά:Δισκορυχείον), όπου με περίμενε μια μεγάλη έκπληξη. Το Site δημοσίευε το εξώφυλλο του σχολικού περιοδικού που βγάλαμε πριν 50 χρόνια στο σχολείο με τον τίτλο ΕΜΕΙΣ /Unsere Welt και σε δύο εκτενείς καταχωρήσεις του το 2013 και το 2014 (συνημμένα τα δύο links) αναφερόταν σε άρθρο που είχα δημοσιεύσει σαν μαθητής το 1962 στο περιοδικό μας και σε μια διάλεξη που είχα κάνει για την μουσική τζάζ και την (περιορισμένη τότε) διάδοση της στην Ελλάδα.

Με συγκίνηση ξαναείδα μετα απο τόσες δεκαετίες το εξώφυλλο του πρώτου τεύχους του ΕΜΕΙΣ που ειχε φιλοτεχνήσει ο πολυτάλαντος συμμαθητής μας και μετέπειτα γνωστός σκηνοθέτης Νίκος Περάκης. Ο Νίκος είχε φιλοτεχνήσει και την θαυμάσια αφίσα για την βραδυά τζάζ που οργανώσαμε την ίδια χρονιά με δική μου ομιλία και μουσική επιμέλεια του φίλου απο το γερμανικό τμήμα Christian Sorge ( μετέπειτα δημιουργού μ.α.του θεατρικού έργου για παιδιά „Ein Fest bei Papadakis“ που γνώρισε μοναδική επιτυχία τη δεκαετία του ΄70 στο Grips-Theater του Δυτικού Βερολίνου).

Η βραδυά Τζάζ που οργανώσαμε τότε στο κτίριο της Πατησίων είχε τέτοια ανταπόκριση, που υποχρεωθήκαμε να την επαναλάβουμε. Θυμάμαι τον κυρ Μήτσο να τρέχει στην κατάμεστη αίθουσα να βρεί καρέκλες για τους όρθιους, συμμετέχοντας με ενθουσιασμό στην πρώτη προς τα έξω εκδήλωση που οργανώσαμε ως μαθητική κοινότητα. Επρόκειτο μάλιστα και για την πρώτη φορά που η Γερμανική Σχολή άνοιγε τις πόρτες της σε εξωσχολικό κοινό. Ακόμη και δημοσιογράφοι ήρθαν. Κάτι πρωτόγνωρο για τη σχολή μας, η οποία παρέμενε τότε διστακτική στο άνοιγμα προς της δημοσιότητα και χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια να πάρουμε την άδεια απο τον μακαρίτη τον Beckmann για να κάνουμε την εκδήλωση.

Την περίοδο εκείνη η μουσική τζάζ μόλις είχε αρχίσει να γίνεται γνωστή στην Ελλάδα. Εγώ την είχα γνωρίσει σ΄ένα φεστιβάλ στη Γερμανία με όλους τους μεγάλους της τζάζ και όταν ο Μίμης Πλέσσας ίδρυσε στις αρχές του ΄60 το Jazz Club, έγινα το νεώτερο μέλος και τακτικός θαμώνας στο εντευκτήριο της Ηρώδου του Αττικού 25, όπου ο Πλέσσας μας παρέδιδε μαθήματα και όπου έκαναν δειλά την εμφάνιση τους τα πρώτα ελληνικά μουσικά συγκροτήματα (απότι θυμάμαι το Club έκλεισε άδοξα οταν η αστυνομία συνέλαβε τα μέλη ενος συγκροτήματος για χρήση ναρκωτικών ουσιών!).

https://diskoryxeion.blogspot.com/2013/09/unsere-welt.html

https://diskoryxeion.blogspot.com/2014/10/johnny-zorbas.html

15.06.2020

Παντελής Παντελούρης, Αμβούργο

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας