ex-dsathen
Τεύχος 455 (13/2024) - Δευτέρα / Montag 01.04.2024 - Ημερομηνία 1ης έκδοσης 13.7.2015

Με μία ακόμη απώλεια ξεκινάμε και αυτήν την εβδομάδα. Πρόκειται για την είδηση του θανάτου της δημοσιογράφου Όλγας Κολιάτσου.

Περνώντας όμως στα ευχάριστα, θυμίζουμε την Δεξίωση των Αποφοίτων της Τετάρτης 29 Μαΐου 2024 και στο μεταξύ θα πρέπει να αναφέρουμε την πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων:

Το Σάββατο 6.4.2024, πάνω από 30 νεαροί απόφοιτοι της Deutsche Schule Athen παρουσιάζουν τις σπουδαστικές τους εμπειρίες στους τελειόφοιτους μαθητές της Σχολής.

Επίσης να συγχαρούμε δύο αποφοίτους καθηγήτριες της Σχολής:
- την Λήνα Ψυχογιού, απόφοιτο του 2007, που ανέλαβε την ελληνόφωνη θεατρική ομάδα και παρουσιάζει την εβδομάδα αυτή του "Ηλίθιους" του Νηλ Σάιμον, και
- την Φαίδρα Γρηγοριάδου, που συντονίζει τα Science Moments, που αυτήν την εβδομάδα φιλοξενούν τον καθ. Χρήστο Ανεζίρη.

Σήμερα φιλοξενούμε δύο αναφορές σε βιβλία:
- την Ιστορία της οικογένειας Φιξ, του Ροδόλφου Γουλιέλμου Φιξ, και
- τό άρθρο του Χρήστου Μπαλόγλου, που αναφέρει το σημαντικό βιβλίο "Η βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα" του Δημήτρη Μπάτση.
Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι ο νεαρός τότε Δημήτρης Μπάτσης είχε νυμφευθεί μία απόφοιτο των χρόνων της Αραχώβης, την Λίνα (Χριστίνα) Αιλιανού και εξ αυτού επαναδημοσιεύουμε το βιογραφικό της Λίνας Αιλιανού.

Ακόμη, μία ανακάλυψη του Άρη Μασουρίδη ενός εγγράφου 80 ετών. Μία βεβαίωση της Γερμανικής Σχολής, που εκδόθηκε σαν σήμερα Πρωταπριλιά του 1944.

“Έφυγε” η Όλγα Κολιάτσου

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024 απεβίωσε η Όλγα Κολιάτσου σε ηλικία 64 ετών. Γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα και μετά την αποφοίτησή της από την Γερμανική Σχολή Αθηνών το 1978, σπούδασε Γερμανική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ήταν γόνος δημοσιογραφικής οικογένειας καθώς ο πατέρας της, Ιωάννης Κολιάτσος, μέλος, επίσης, της ΕΣΗΕΑ, διετέλεσε αρχισυντάκτης στο ΑΠΕ και στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Τη δημοσιογραφική της σταδιοδρομία, σύμφωνα με την ΕΣΗΕΑ, ξεκίνησε το 1982 στην εφημερίδα «Εμπρός», κάνοντας μεταφράσεις από γερμανικά έντυπα. Στη συνέχεια εργάστηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα», στο «ΑΠΕ», στα περιοδικά «Ένα», «Μία», «Τέταρτο» και στην εφημερίδα «Καθημερινή», ενώ από το 1991 έως το 2011 και το κλείσιμο της εφημερίδας εργάστηκε στο μεταφραστικό τμήμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

Ροδόλφος Γουλιέλμου Φιξ: “Η Ιστορία της Οικογένειας Φιξ (Fix) του Ηρακλείου”

Ένα εξαιρετικά σπάνιο βιβλίο του Ροδόλφου Γουλιέλμου Φιξ, που κυκλοφόρησε το 1998 με τίτλο:

Ιστορία της Οικογένειας Φιξ (Fix) του Ηρακλείου – από την εποχή του Όθωνα έως και σήμερα

αποτυπώνει αναλυτικά όλη την ιστορία της οικογένειας ξεκινώντας από την πρώτη επαφή, την εξοικείωση των Ελλήνων με το ζύθο την περίοδο 1928 – 1860 και καλύπτοντας όλη την περίοδο έως το 1950. Στα κεφάλαια του “βιβλίου” (πρόκειται για “δεμένες” σελίδες) αναφέρονται ονόματα, που συναντάμε στα μαθητολόγια της Αραχώβης,  όπως αυτό της Υακίνθης Φιξ:

Ιωάννης Καρ. Φίξ (8 Οκτωβρίου 1893 – 8 Αυγούστου 1943)

Σπούδασε χημικός και στην συνέχεια εισήλθε στην επιχείρηση του πατέρα του Καρόλου Ιωαν. Φίξ , παραγωγή και διάθεση ζύθου και πάγου. Παντρεύτηκε την Μαριάνθη το γένος Γεωργίου Αριστ. Μουστάκα τραπεζίτη με καταγωγή από την Άνδρο, εκ των συνιδρυτών της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος και της Ασφαλιστικής Εταρείας “Κυκλαδική”, με την οποία απέκτησαν τρία τέκνα, τον Κάρολο (γεν.1927), την Υακίνθη (γεν. 1930) και τον Γεώργιο (γεν. 1933).

Ακόμη αναφέρεται η οικογένεια Μάμου, μέλη της οποίας περιλαμβάνονται επίσης στα μαθητολόγια (Χριστίνα, γεν. 1925, Όλγα, γεν. 1927).

Είναι πιθανόν και άλλα μέλη της οικογένειας Φιξ να κάθισαν στα θρανία της Αραχώβης αλλά δεδομένου ότι τα μαθητολόγια έως το 1925 έχουν χαθεί και σε ότι αφορά την επόμενη περίοδο από το 1926 έως το 1944 έχουν χαθεί πολλά τεύχη κυρίως των γερμανικών τμημάτων. (περισσότερα…)

Ο Άρης Μασουρίδης ξετρύπωσε…

Ο Άρης Μασουρίδης, απόφοιτος του 1973, ξέθαψε μία βεβαίωση του 1944 (!) και μας την έστειλε συνοδεύοντάς την με μία υποσημείωση:

“υπέπεσε στην αντίληψή μου στα παλιατζίδικα και στο στέλνω για το αρχείο της Σχολής, γιατί όλες οι εποχές πρέπει να έχουν θέση σ’ ένα αρχείο… (αρκεί κάποιες να μην ξαναβγούν ποτέ από κει…)”

dsa bescheinigung 1944

Λύντια Βελισσαρίου: άρθρο για την Επανάσταση και τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο

Με άρθρο της στην ηλεκτρονική σελίδα NOMIKI BIBLIOTHIKI Daily (24/3/2024), η νομικός και ιστορικός Λύντια Βελισσαρίου – Τρίχα (’67) γράφει για την Επανάσταση και τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο. Σημειώνεται ότι σύντομα θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη το βιβλίο της συγγραφέως για τη βιογραφία του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου.

Περισσότερα…

Χρήστος Μπαλόγλου: “31η Μαρτίου /1η Απριλίου”

Τα ξημερώματα της 31ης Μαρτίου 1952 εκτελέσθηκαν στον γνωστό χώρο στο Γουδί οι τέσσερεις εκ των οκτώ κατηγορουμένων και εν τέλει καταδικασθέντων με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Και οι οκτώ ως κομμουνιστές ήσαν εχθροί του έθνους, ένεκα του Ιδιωνύμου του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Ψηφίσματος Θ΄του 1947. 

Η ταινία <Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο> είναι γνωστή και οποιαδήποτε επανάληψις είναι περιττή. Το ενδιαφέρον της δίκης είναι αλλού. Ένας εκ των εκτελεσθέντων ήταν ο νεαρός Δημήτριος Μπάτσης. Υιός ναυάρχου, άρα αστός, είχε εκδώσει το 1947 ένα περισπούδαστο βιβλίο με τον τίτλον, Η βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα. Πρόλογος Νικολάου Κιτσίκη. Αθήναι, εκδόσεις Δίφρος, 1947. Κατά την διάρκεια των σπουδών μας, κανείς δεν μας είχε μιλήσει για το περισπούδαστο αυτό βιβλίο. Το συνήντησα για πρώτη φορά, όταν ερευνούσα για το Λαυρεωτικό και είδα αναφορές στο έργο του Καθηγητού ΕΜΠ, Σταύρου Κατράκη, Ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδος. Αθήναι 1970. Τι μας λέει το βιβλίο? 

(περισσότερα…)

Λίνα (Χριστίνα) Αιλιανού (40) (1922-

Η Χριστίνα Αιλιανού γεννήθηκε το 1922 και εμφανίζεται στα Μαθητολόγια το έτος 1929-30 στην Γ’  Δημοτικού. Πιθανόν να συνέχισε έως την αποφοίτησή της, αφού επανεμφανίζεται στην Δ’  Γυμνασίου το έτος 1937-38 και παραμένει έως την ΣΤ’  Γυμνασίου το έτος 1939-40. Το κενό στην φοίτησή της δικαιολογείται, αφού πολλά μαθητολόγια έχουν χαθεί ή καταστραφεί.

Πήρε πτυχίο στην Αρχαιολογία και παρακολούθησε την Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Παντρεύτηκε τον Δημήτρη Μπάτση, με τον οποίο το 1942 απέκτησε μία κόρη, την Ελένη Μπάτση – Λυκιαρδοπούλου και χώρισαν.

Λίγα χρόνια μετά παντρεύτηκε τον Δημήτρη Κατάβολο, δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω, νομικό σύμβουλο του Αριστοτέλη Ωνάση, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών στην κυβέρνηση Πέτρου Βούλγαρη, ο οποίος όμως απεβίωσε στις 4.8.1962, ενώ στο μεταξύ, το 1951,  πήρε με καθυστέρηση λόγω του γάμου της, το πτυχίο της στην Αρχαιολογία.

Σε τρίτο γάμο παντρεύτηκε τον Απόστολο Ζηρό και εργάστηκε ως συντάκτρια του περιοδικού “Γυναίκα” γράφοντας παράλληλα χρονογραφήματα στο “Έθνος” και στην “Αλλαγή”.

Πατέρας της ήταν ο Μιχαήλ Αιλιανός (1896 – 25 Ιουλίου 1966) ήταν Έλληνας οικονομολόγος και πολιτικός. Ήταν ο νεώτερος, και συγχρόνως ένας από τους σημαντικότερους των Ελλήνων οικονομολόγος και κοινωνιολόγος. Η επιστημονική και εγκυκλοπαιδική του μόρφωση ήταν φαινόμενο. Σε ηλικία 22 χρονών άρχισε να εκδίδει το πρώτο στην Ελλάδα οικονομικό φύλλο, τον «Οικονομολόγο Αθηνών». Η επιτυχία του φύλλου αυτού τον ώθησε να εκδώσει και άλλο περιοδικό, σε γαλλική γλώσσα, τον «Economiste d’ Athènes», του οποίου η εμφάνιση σημείωσε αληθινό θρίαμβο. Το 1946 ανέλαβε τη θέση του υφυπουργού συντονισμού στις κυβερνήσεις Τσαλδάρη και στην Κυβέρνηση Δημητρίου Μαξίμου 1947 μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια διορίστηκε Υπουργός άνευ Χαρτοφυλακίου με καθήκοντα Υφυπουργού Τύπου και Πληροφοριών στις κυβερνήσεις του Σοφούλη και Διομήδη μέχρι το 1950.

Ο δικηγόρος Δημήτριος Μπάτσης διευθύντης του περιοδικού “Ανταίος” συνελήφθη στις 23 Οκτωβρίου 1951 στην οδό Σοφοκλέους υπό της Γενικής Ασφαλείας Πειραιώς. Στις 18 Ιανουαρίου παραπέμφθηκε στο Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών και στις 26 Μαρτίου το πρωί εκτελέστηκε στο Γουδί, πίσω από το “Σωτηρία” μαζί με τον Νίκο Μπελογιάννη, τον Ηλία Αργυριάδη και τον Νίκο Καλούμενο, ενώ η Έλλη Παππά, που είχε επίσης παραπεμφθεί, εξαιρέθηκε λόγω προχωρημένης εγκυμοσύνης.

Μιχαήλ Αιλιανός…

https://left.gr/news/san-simera-1951-arhizei-i-proti-diki-toy-nikoy-mpelogianni…

Παύλος Αγιαννίδης: “Γράμμα στην Ελληνική Πολιτεία – χωρίς ποσοστώσεις”

Πού είναι η στήριξη προς τα έξω, στα πέρατα του κόσμου, της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς σου, Ελληνική Πολιτεία; Εδώ και αρκετά χρόνια πότε και ποιον έστρεψες ή στήριξες να στήσει ένα μεγάλο αφιέρωμα για τον Μίκη, διεθνές; Για τον – διεκδικούμενο ως μεγάλο Ελληνα– Βαγγέλη Παπαθανασίου; Για τον Τσιτσάνη; Για τον μεγάλο μαέστρο και ασκητή του διεθνούς μουσικού χώρου Δημήτρη Μητρόπουλο; 

Λοιπόν. Σε αυτό το κείμενο ας βάλουμε καταρχάς μια ποσόστωση. Ενα 30% θα αφορά στο (επίμαχο ήδη) νομοσχέδιο περί «Ανάδειξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς». Ενα 50% θα αφορά στην ελληνική μουσική δημιουργία κάθε εποχής. Την άυλη πολιτιστική κληρονομιά του νομοσχεδίου δηλαδή. Και ένα 20% την ελληνική ταυτότητα ως τα πέρατα του κόσμου.

Δείτε το άρθρο του Παύλου Αγιαννίδη στο protagon.gr…

“Οι Ηλίθιοι”_ Einladung zur Theateraufführung “Die Idioten”

H ελληνόφωνη θεατρική ομάδα της Γερμανικής Σχολής Αθηνών σας προσκαλεί στην τρομακτική κωμωδία «Οι Ηλίθιοι» του Νηλ Σάιμον. Από 5 έως 7 Απριλίου στις 20:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γερμανικής Σχολής Αθηνών!

Βρισκόμαστε στα 1890, στο Κουλιέντσικοφ, ένα χωριουδάκι της Ουκρανίας. Οι κάτοικοι όμως του Κουλιέντσικοφ έχουν μια ιδιαιτερότητα: έχουν καταδικαστεί να είναι ηλίθιοι από τη μέρα που γεννιούνται, εξαιτίας μιας κατάρας που έπεσε πάνω τους πριν από διακόσια χρόνια! Ένας νέος δάσκαλος που έρχεται στο χωριό, ο Λέων Στεπάνοβιτς Τολτσίνσκυ, «εισβάλλει» σε έναν παράλογο και αλλόκοτο, γι’ αυτόν -και για μας-, κόσμο και προσπαθεί απεγνωσμένα να επικοινωνήσει με αυτόν. Ένας βοσκός, ένας δικαστής, ένας ταχυδρόμος, ένας χασάπης, μία εμπόρισσα, ένας γιατρός με την γυναίκα και την κόρη του κι ένας μοχθηρός κόμης, συνιστούν τον κόσμο των «Ηλιθίων». Ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί ξεδιπλώνουν μια απίστευτη ιστορία σε ένα χωροχρόνο που όλα είναι δυνατό να συμβούν. Kαι συμβαίνουν…

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές, Διασκευή-Σκηνοθεσία: Λήνα Ψυχογιού

Παίζουν: Γιώργος Χρυσανθίδης, Θοδωρής Δημητράς, Άννα Παπαοικονόμου, Λυδία Γκιζελή, Όλγα Κοκκίνη, Αλεξάνδρα Κακούρη, Ιωάννα Παπαοικονόμου, Ανδριάνα Νταγιαντά, Πέτρος Αξαρλής, Πέννυ Γεωργιάδη, Φαίη Κολοβού, Άγγελος Ρήγος

Σε ρόλο έκπληξη, ο Βασίλης Τόλιας

Σκηνική επιμέλεια: Δημήτρηs Χαλάτσης – Όμιλος Εργασίας Σκηνικών

Επιμέλεια βίντεο: Johannes Müller (περισσότερα…)

Η Νάνα Παπαδάκη στην “Τιμάνδρα” στο θέατρο ΕΛΕΡ

Το θεατρικό έργο “Τιμάνδρα” με πρωταγωνίστριες τις Νάνα Παπαδάκη (’90), Δήμητρα Χατούπη και Βάλια Παπαχρήστου, θα παρουσιάζεται από τις 6 Απριλίου και κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, για λίγες μόνο παραστάσεις, σε σκηνοθεσία Χρύσας Καψούλη, στο θέατρο ΕΛΕΡ – Ελένη Ερήμου (Φρυνίχου 10, Πλάκα, τηλ. 211 735 3928).

Η “Τιμάνδρα” του πολυβραβευμένου Έλληνα συγγραφέα που διαμένει μόνιμα στη Σουηδία Θοδωρή Καλλιφατίδη,  αντλεί τη θεματική της από μια εταίρα της αρχαιότητας και τη σχέση της με τον Αλκιβιάδη, όμως θίγει απόλυτα σύγχρονα ζητήματα, όπως ο έρωτας, ο πόλεμος, η εξουσία, αλλά και η γυναικεία σεξουαλικότητα.

Περισσότερα…

Science Moments στην Aula με τον καθηγητή Χρήστο Ανεζίρη

Με ιδιαίτερη χαρά θα υποδεχθούμε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Σχολής μας, την Παρασκευή 5 Απριλίου 2024, στις 11:55, τον καθηγητή Χρήστο Ανεζίρη, στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων Φυσικών Επιστήμων, Science Moments.

Ο ομιλητής θα αναπτύξει το θέμα: «Ένα ταξίδι μέσω της τρισδιάστατης παραγωγής υλικών για φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογικές προσεγγίσεις σε εφαρμογές υψηλών θερμοκρασιών» παρουσία των μαθητριών και των μαθητών της 11ης και 12ης τάξης και στη συνέχεια θα δεχθεί ερωτήσεις από το κοινό και θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση.

Ο κ. Χρήστος Ανεζίρης, καθηγητής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Bergakademie Freiberg, διευθυντής του Ινστιτούτου Κεραμικής, Πυρίμαχων και Σύνθετων Υλικών, μιλάει για την έρευνά του στον τομέα πυρίμαχων υλικών. Ως πρόεδρος της Γερμανικής Κεραμικής Εταιρείας και κορυφαίος ερευνητής, έχει διαμορφώσει όχι μόνο το ακαδημαϊκό τοπίο, αλλά έχει συμβάλει σημαντικά με το έργο του και στο διεθνές ερευνητικό πεδίο. Για τις εξαιρετικές, διεθνώς αναγνωρισμένες επιδόσεις του στον τομέα της επιστήμης υλικών και της μεταλλουργίας, του απονεμήθηκε το μετάλλιο Tammann από τη Γερμανική Εταιρεία Υλικών. (περισσότερα…)

“Φιλείν και Εράν” την Παρασκευή 5/4 στις 19:30

Οι εκδόσεις Παρισιάνου παρουσίαζουν την Παρασκευή 5 Απριλίου στις 19:30 στο βιβλιοκαφέ Zatopek το βιβλίο της Γιώτας Βάσση “Φιλείν και Εράν”.

 Ένα βιβλίο αφιερωμένο στον έρωτα που μας μεταμορφώνει, μετατοπίζει τις σταθερές μας, αλλάζει τον προσανατολισμό μας, μάς παιδεύει, μάς εξάπτει και μάς πονά, και, εντέλει, μάς καταξιώνει ως υπάρξεις.

Κάθε έρωτας είναι μοναδικός, διαφορετικός, έχει τη δική του δυναμική. Ταυτόχρονα, ο έρωτας είναι καθολικός, άχρονος και πανανθρώπινος· συνάμα, εξαρτώμενος, σε κάποιον βαθμό, από την εποχή-πλαίσιο, καθώς ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι οι άνθρωποι ερωτεύονται σε ιστορικό, πολιτικό και πολιτισμικό κενό.

(περισσότερα…)

10 χρόνια Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον

Με αφορμή την επέτειο δέκα χρόνων από τη σύσταση του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα σας παρουσιάζει 20 έργα που χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο αυτό.

«Τα τρομακτικά γεγονότα των οποίων τα θύματα τιμούμε σήμερα, μας επιβάλουν να αναλάβουμε μια μεγάλη δέσμευση. Τη δέσμευση να φροντίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να μην λησμονηθούν οι πράξεις εκείνες που ποτέ δεν θα έπρεπε να είχαν συμβεί».

Γιοάχιμ Γκάουκ, πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (Λιγκιάδες, 7 Μαρτίου 2014)

Κατά την επίσκεψή του στο μαρτυρικό χωριό των Λιγκιάδων τον Μάρτιο 2014 ο τότε Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ εκφώνησε έναν λόγο, στον οποίο επέκρινε τη μεταπολεμική αποσιώπηση των εγκλημάτων του εθνικοσοσιαλισμού στην Ελλάδα και υπογράμμισε την ανάγκη μιας συστηματικότερης ενασχόλησης με το ελληνογερμανικό παρελθόν προκειμένου να επέλθει συμφιλίωση μεταξύ των λαών. Τότε δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για τη σύσταση του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον, ενός κονδυλίου του γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών, απ’ το οποίο χρηματοδοτούνται σε ετήσια βάση έργα με επίκεντρο τις ελληνογερμανικές διασταυρώσεις των τελευταίων 200 ετών.

Η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα θα παρουσιάσει στο πλαίσιο μιας σειράς που δημιουργήθηκε για τα κοινωνικά δίκτυα 20 έργα που χρηματοδοτήθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια από το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον.

Οι αναρτήσεις θα πραγματοποιούνται από την επόμενη εβδομάδα μέσω του λογαριασμού @GermanyinGreece στο Facebook, στο Χ και στο Instagram.

Με τη σειρά #ΜνημηΓιαΤοΜελλον, που δημιουργήθηκε για τα κοινωνικά δίκτυα, σας προσκαλούμε να γνωρίσετε μια πληθώρα επιστημονικών, καλλιτεχνικών και όχι μόνο έργων όπως και τους φορείς που τα σχεδίασαν και τα υλοποίησαν.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον:

www.ellada.diplo.de/tameio

Wandertag #131: Διάσχιση Πάρνωνα – Κυριακή/Δευτέρα 24/25 Μαρτίου 2024

Πήγαμε δύο βετεράνοι και ένας εύελπις. Επιλέχθηκε για αναχώρηση το Δασαρχείο Βαμβακούς Λακωνίας, όπου μας πήγε η Λένα με το αμάξι της, πρωί Κυριακής. Φορτωμένοι με φαγιά, νερό, αντίσκηνο, υπνόσακους.

Παράξενο που το βαρύ σακίδιο δεν.. πολυβαραίνει. Λιακάδα και σύννεφα, ευχάριστα.  Ανεβαίνουμε την ράχη Σκούλεβας πάνω από την Βαμβακού. Γρήγορα μου φάνηκε. Φωτογραφίες. Σύντομη κατάβαση στην ρεματιά στους Λόγγους: Όλα γνωστά. Πλατάνια γυμνά, καστανιές, πουρνάρια, ανθισμένες αμυγδαλιές.

Από κει, μέσα σε δύο ώρες, φτάνουμε στο ορειβατικό καταφύγιο του Πάρνωνα. Θέση Αρνόμουσγα, υψόμετρο 1430μ.  Ο καταφυγιάς μας χαιρετά και μας λέει που υπάρχει κοντινή πηγή. Παίρνουμε μονοπάτι μέσα σε θαυμάσιο δάσος ελάτων για τον Κάμπο στα 1660μ., ένα οροπέδιο ακριβώς κάτω από τις τρεις ψηλές κορυφές του Πάρνωνα. Είναι ήδη απόγευμα.  Συναντάμε αρκετές ομάδες ορειβατών που ξεκίνησαν νωρίς και τώρα επιστρέφουν. Μας λένε ότι ψηλά φυσάει δυνατά με κρύο. Άλλοι αναφέρουν πως το ξωκλήσι του Αγίου Ηλία στον  Κάμπο είναι ανοικτό. Συνεχίζουμε σε χωματόδρομο που σύντομα στενεύει σε μονοπάτι, συνεχώς ανηφορικά, μέσα σε ψηλά έλατα. (περισσότερα…)

NOTOS PLUS: “Οι φίλοι μας και οι μεταφράσεις τους”

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 10 χρόνων από την ίδρυση του Σωματείου Μεταπτυχιακών Σπουδών και σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο NOTOS PLUS διοργανώνονται βραδινές συναντήσεις με μεταφραστές και μεταφράστριες από και προς τα γερμανικά, οι οποίοι θα μιλήσουν για βιβλία που έχουν μεταφράσει και θα μας διαβάσουν αποσπάσματα από το πρωτότυπο και τη μετάφραση.

Οι συναντήσεις της σειράς ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ πραγματοποιούντια στον χώρο του βιβλιοπωλείου, Ομήρου 15 στο κέντρο της Αθήνας, και ώρα 20:00 – 21:00.

https://www.notosplusbooks.gr/ell/blog-details/OI-FILOI-MAS-KAI-OI-METAFRASEIS-TOYS

Οδός Γερμανικής Σχολής Αθηνών & Δημοκρίτου 6, 15123 Μαρούσι Germanikis Scholis Athinon & 6 Dimokritou str, 15123 Amaroussion Tel./ Fax: +30 210 6106589 email: info@ex-dsathen.gr