ex-dsathen
Τεύχος 457 (15/2024) - Δευτέρα / Montag 15.04.2024 - Ημερομηνία 1ης έκδοσης 13.7.2015

Αναμφισβήτητα, το γεγονός της εβδομάδας ήταν η επίσκεψη στην Αθήνα του Peter Limbourg, General Manager της Deutsche Welle και τελικώς o λόγος για τον οποίο καθυστέρησε η έκδοση του montags:
- τον υποδεχθήκαμε την Κυριακή σε μία "συνάντηση συμμαθητών" στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρεταννία", σε έναν καταπληκτικό χώρο, που ενθουσίασε άπαντες, με χορηγό της εκδήλωσης, τον Θανάση Λασκαρίδη.
- τον τιμήσαμε την Δευτέρα στην Πρεσβευτική κατοικία, όπου η DW γιόρτασε τα 60 χρόνια του "Ελληνικού Προγράμματος",
- τον απολαύσαμε στην Aula, όπου μίλησε στις μαθήτριες και στους μαθητές των τελευταίων τάξεων, για εμάς, στην πιό σημαντική στιγμή, όλου αυτού του τριημέρου, και η έκπληξή μας ήταν μεγαλύτερη όταν τα παιδιά σήκωσαν τα χέρια και υπέβαλαν ερωτήσεις.

Σήμερα φιλοξενούμε πολλές αγγελίες που σχετίζονται με την Σχολή, την Πρεσβεία, τις επιχειρήσεις κλπ, που μπορείτε να δείτε στην ενότητα "ΑΓΓΕΛΙΕΣ".

Ο Peter Limbourg με απόφοιτους στην “Μεγάλη Βρεταννία”

Την Κυριακή 14 Απριλίου ο Σύλλογος Αποφοίτων της Γερμανικής Σχολής Αθηνών υποδέχθηκε τον General Manager της Deutsche Welle, Peter Limbourg, συμμαθητή μας από τα πέτρινα χρόνια της Δικτατορίας.

Η “συνάντηση συμμαθητών” ήταν μια πρωτοβουλία του Συλλόγου μας με αφορμή την επίσκεψη αντιπροσωπείας της DW στο πλαίσιο του εορτασμού των 60 χρόνων από την εκπομπή του Ελληνικού Προγράμματος της DW. Την εκδήλωση χορήγησε ο Θανάσης Λασκαρίδης, συναπόφοιτός μας του 1970, και είχε πραγματικά πολύ μεγάλη επιτυχία.

Την αποστολή της DW, εκτός του Peter Limbourg, πλαισίωναν: ο Christoph Jumpelt, Επικεφαλής των Δημοσίων Σχέσεων της DW, ο Σπύρος Μοσκόβου, Διευθυντής του Ελληνικού Προγράμματος, η Adelheid Feilcke, Διευθύντρια Ευρωπαϊκής Σύνταξης, η Δήμητρα Κυρανούδη, ανταποκρίτρια στο Βερολίνο, η Irem Özgökceler, υπεύθυνη διανομής στην Ευρώπη και ο Στέφανος Γεωργακόπουλος συντάκτης στο Βερολίνο.

Προσκεκλημένοι μας ήσαν τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Αποφοίτων, τα μέλη του Vorstand της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, μέλη της Διοίκησης της Σχολής, απόφοιτοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι, απόφοιτοι του τραπεζικού και επιχειρηματικού χώρου.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην κυρία Αλεξάνδρα Βοβολίνη για την αρωγή της σε ότι αφορά την επιτυχία της εκδήλωσης. (περισσότερα…)

Peter Limbourg: „Die Bedeutung von internationalen Medien in Krisen und Autokratien“

Την Τρίτη 16 Απριλίου ήρθε ο Peter Limbourg, General Manager της Deutsche Welle, στην Aula και μίλησε στις τελευταίες τάξεις.

Τον καλωσόρισε η κ. Annedore Dierker, διευθύντρια της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, και τον παρουσίασε στις μαθήτριες και στους μαθητές με αναφορές στο βιογραφικό του αλλά και στις κοινές δράσεις της DSA και της DW, όπως αυτή μέσω των Malteser, την οργάνωση Πρώτων Βοηθειών.

Ο Peter Limbourg ξεκίνησε χαμογελώντας με μία “δυσάρεστη” εμπειρία του από τα μαθητικά του χρόνια στην Aula, στον ίδιο ακριβώς με σήμερα χώρο, όπου τότε, όλες και όλοι έπρεπε να συμμετέχουν στην εκτέλεση της Carmina Burana του Carl Orff και με την καθηγήτριά του της μουσικής να μην εγκρίνει τις επιδόσεις του. Αναφέρθηκε στην έπαρση της σημαίας, που υποχρεωτικά παρακολουθούσαν κάθε πρωί όλα τα τμήματα τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο, στο Sportplatz, που πλέον είναι καινούργιο και στην πισίνα που τότε δεν είχε στέγη.

Παρουσίασε την DW και το έργο της, που ξεκίνησε το 1953 ως ραδιόφωνο και σήμερα εκπέμπει σε όλον τον κόσμο έχοντας την έδρα της στο Βερολίνο και την Βόννη.

Στάθηκε στην περίοδο της Δικτατορίας της 21 Απριλίου του 1967, όπου η ελληνική εκπομπή του ραδιοφώνου στα βραχέα, ήταν μια σημαντική πηγή ενημέρωσης των Ελλήνων πολιτών για θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, καθώς και βήμα των αντιπάλων της Χούντας των Συνταγματαρχών, μιας και στην Ελλάδα υπήρχε αυστηρή λογοκρισία, για επτά χρόνια (1967-1974),

και ξεκίνησε την ομιλία του για την “Σημασία των διεθνών μέσων ενημέρωσης στις κρίσεις και στα απολυταρχικά καθεστώτα“, αναφερόμενος στην Ρωσία, όπου η DW αναγκάστηκε να κλείσει τα γραφεία της, επισημαίνοντας ότι στα μη δημοκρατικά καθεστώτα εμποδίζεται ή ελέγχεται η διάχυση της πληροφορίας. Σήμερα με το internet πανταχού παρόν βλέπουμε περιπτώσεις, σαν αυτήν της Κίνας, όπου υπάρχει εσωτερικό, “κλειστό”, internet αποκλείοντας την πρόσβαση σε οποιαδήποτε πληροφορία, που δεν εγκρίνεται από το καθεστώς. (περισσότερα…)

Άννα Φιλίνη: Εκδηλώσεις για τον Byron στο Μεσολόγγι στις 19/4

Αγαπητές  αγαπητοί φίλες και φίλοι μου, σας στέλνω το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο Μεσολόγγι για τα 200 χρόνια από το θάνατο του Λόρδου Βύρωνα στις 19 Απριλίου του 1824 που διοργανώνει ανήμερα της επετείου η Βυρωνική Εταιρεία της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Στις εκδηλώσεις συμμετέχω και εγώ με έναν πίνακα αφιερωμένο στο Μπάιρον και ζωγραφισμένο ειδικά για αυτή την σημαντική επέτειο.

Θα είναι συγκινητική και ενδιαφέρουσα εμπειρία για όσες και όσους μπορούν να παρευρεθούν, θα συναντηθούμε εκεί.

Φιλικά, Άννα Φιλίνη (περισσότερα…)

Η Αγγελική Παπανδρέου στο “θΕΑΤΡΑΛΕ”

Η Αγγελική Παπανδρέου (’77) προσκαλεί όλες και όλους τους φίλους στην τελευταία της χειμωνιάτικη εμφάνιση την Παρασκευή 19 Απριλίου στις 9.30 μμ στο “θΕΑΤΡΑΛΕ” στον Ν. Κόσμο. Μέσα στα φωτεινά χρώματα της άνοιξης, εποχής της αναγέννησης, της φύσης, του έρωτα και της ζωής. Η ίδια με την κιθάρα της και με τη συνοδεία τριών άλλων μουσικών.

Κασομούλη 30, Νέος Κόσμος, τηλέφωνο κρατήσεων 6982 37 2079.

«Οι Ηλίθιοι» και βράβευση της σκηνοθέτιδας και αποφοίτου Λήνας Ψυχογιού

Πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 η πρεμιέρα της παράστασης «Οι Ηλίθιοι» του Νηλ Σάϊμον. Επρόκειτο για μια «τρομακτική κωμωδία», όπως εύστοχα χαρακτηριζόταν στο πρόγραμμα, η οποία έμελλε να ωθήσει τους θεατές που κατέκλυσαν την αίθουσα εκδηλώσεων της ΓΣΑ σε τρανταχτά γέλια και έντονο χειροκρότημα.

Οι διάλογοι ήταν γρήγοροι, οι ατάκες έπεφταν βροχή, και τα μέλη της θεατρικής ομάδας, μαθητές της 9 ης , 10 ης και 11 ης τάξης έπεισαν το κοινό με τις υποκριτικές τους ικανότητες. Μην φανταστεί κάποιος ένα «παιδικό» θεατρικό. Συνεχίζοντας τη μακρά παράδοση του θεάτρου υψηλού επιπέδου της ΓΣΑ η απόφοιτος και καθηγήτρια του σχολείου Λήνα Ψυχογιού έστησε μια παράσταση με ρυθμό, που κρατούσε τον θεατή σε αγωνία, διανθισμένη με εύστοχα, και κάποιες φορές αναπάντεχα, μουσικά σχόλια, ευφάνταστα σκηνικά και φωτισμούς, ενώ ένα από τα highlights ήταν η «τρομακτική» βίντεο-εμφάνιση του καθηγητή Βασίλη Τόλια !

Στο πέσιμο της αυλαίας το χειροκρότημα ήταν εκρηκτικό. Η διευθύντρια της σχολής κα Dierker προσέφερε επί σκηνής από ένα λουλούδι σε κάθε ένα από τα μέλη του θιάσου και της ομάδας των τεχνικών, ενώ η χαρά και η συγκίνηση στα πρόσωπα των νεαρών ανθρώπων του θεάτρου ήταν έκδηλη.

Η βραδιά έκλεισε με μια μικρή απόδοση τιμής από τον Σύλλογο Αποφοίτων της ΓΣΑ στην σκηνοθέτιδα, καθηγήτρια, αλλά και απόφοιτο Λήνα Ψυχογιού, παρουσία στο κοινό και του Στέλιου Παπαπέτρου, ο οποίος έχει γράψει μακρά ιστορία στο θέατρο της σχολής.

Εκπροσωπώντας τον Σύλλογο το μέλος του ΔΣ Αλέξης Δημητράς συνεχάρη την καταπληκτική θεατρική ομάδα, χαιρέτησε τον κο Παπαπέτρου, και προσφώνησε με θερμά λόγια την Λήνα Ψυχογιού, που δέχθηκε με συγκίνηση μια ανθοδέσμη.

Η παράσταση ανέβηκε και τα δύο επόμενα βράδια, 6 και 7 Απριλίου με μεγάλη επιτυχία και ενθουσιώδεις κριτικές. Και του χρόνου !

κείμενο: Αλέξης Δημητράς (περισσότερα…)

Ξένια Κουναλάκη: “Γιατί έχει σημασία η λέξη «γυναικοκτονία»;”

Μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα, τέθηκε εκ νέου από την αντιπολίτευση το ζήτημα της νομικής κατοχύρωσης του όρου γυναικοκτονία. Οι νομικές απόψεις διαφέρουν: Ορισμένοι λένε ότι αυτό θα είχε νόημα εάν οι ποινές είναι αυστηρότερες και δεν προβλέπονται ελαφρυντικά, ενώ η κυβέρνηση απαντά ότι το αίτημα είναι επικοινωνιακό τέχνασμα, αφού ούτως ή άλλως μετά τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα για όλα τα ειδεχθή εγκλήματα –ανεξάρτητα εάν έχουν έμφυλο χαρακτήρα– προβλέπονται ισόβια.

Δείτε το άρθρο της Ξένιας Κουναλάκη στην εφημερίδα “Καθημερινή”…

„Shrek – Das Musical“ στη Γερμανική Σχολή

Σας προσκαλούμε θερμά να συμμετάσχετε μαζί μας σε μια αξέχαστη περιπέτεια, όταν ο Σρεκ, το αξιαγάπητο πράσινο τέρας και ο πολύχρωμος θίασος των φίλων του ανεβαίνουν στη σκηνή. Αφήστε τον εαυτό σας να παρασυρθεί από τη μαγική ιστορία ενός τέρατος που δεν ταιριάζει απόλυτα στο κλισέ του ήρωα, μιας γοητευτικής πριγκίπισσας, ενός γαϊδάρου με απαράμιλλη γοητεία και μιας πλειάδας εξαιρετικών παραμυθένιων πλασμάτων!

Με φανταστική μουσική, χιουμοριστικούς διαλόγους και θεαματικό χορό, το «Shrek – The Musical» θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους. Γελάστε μαζί μας, καθώς ο Σρεκ προσπαθεί να σώσει το αγαπημένο του σπίτι από τους απρόσκλητους επισκέπτες, αναστενάξτε από συγκίνηση, όταν η αληθινή αγάπη ανθίζει απροσδόκητα και να είστε εκεί, όταν η σκηνή φωτίζεται με μαγικές στιγμές!

24/ 25/ 26 Απριλίου 2024 στις 20:00, Aula της DSA

DSA-Musical Productions , Σενάριο και σκηνοθεσία: Marianne Danner, Μουσική: Roland Hoffmann

Ελάτε να βυθιστείτε στον φανταστικό κόσμο του «Shrek – The Musical»!   

ΙΑΛ: Απονομή βραβείων λογοτεχνικών διαγωνισμών

Την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 και ώρα 12.00 θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής των βραβείων του 11ου Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Πρωτόλειου Διηγήματος στη μνήμη Καίτης Λασκαρίδη, καθώς και του 4ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Πρωτόλειου Διηγήματος «ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ» για ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, στην Ιστορική μας Βιβλιοθήκη!

Αποσπάσματα από τα βραβευθέντα κείμενα του 11ου Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Ματίνα Στάμου και Πάνος Κούγιας, ενώ από τα σχολεία του εξωτερικού οι μαθητές θα διαβάσουν απόσπασμα από τα έργα τους.

Σας περιμένουμε για να τιμήσουμε τις μαθήτριες και τους μαθητές που συμμετείχαν στους διαγωνισμούς!

Ιστορική Βιβλιοθήκη, 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς (στάση μετρό Δημ. Θέατρο)

12.04.2024- Wir suchen Radreiseleitern

Bist du auf der Suche nach einem einzigartigen Job in Athen?

Für die kommende Saison suchen wir eine/n begeisterte/n deutschsprachige/n Reiseleiter*in!

BIST DU…?

Begeistert von Griechenland und der griechischen Kultur

Sozial

Flexibel

Verfügbar bis Ende Oktober

Vacature tour leader german_240412_104727

Philadelphia: Frühjahrswanderung am Hymettos am Samstag den 20. April um 10 Uhr

Samstag, den 20. April um 10 Uhr, am Eingang des Klosters Kesariani

2 bis 3 Stunden, inklusive einer ausgiebigen Pause

Wegstrecke: 4 Kilometer

Höhenunterschied: ca. 150 Höhenmeter

Anforderungen: sicherer Tritt und genügend Ausdauer

Schwierigkeit: leicht in Bezug auf Steigungen und Wegstrecke

Ausrüstung: wenn möglich knöchelhohe Wanderschuhe, kleiner Rucksack, je nach Wetter

Regenjacke, bei Bedarf Wanderstöcke, Verpflegung (mindestens 1 Liter Flüssigkeit,

z.B. Wasser, Tee o.ä., wenig gesüßt), Kopfbedeckung (bei Bedarf) und Sonnencreme

Preis: 15 Euro für Mitglieder, 20 Euro für Nichtmitglieder (περισσότερα…)

NOTOS PLUS: “Οι φίλοι μας και οι μεταφράσεις τους”

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 10 χρόνων από την ίδρυση του Σωματείου Μεταπτυχιακών Σπουδών και σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο NOTOS PLUS διοργανώνονται βραδινές συναντήσεις με μεταφραστές και μεταφράστριες από και προς τα γερμανικά, οι οποίοι θα μιλήσουν για βιβλία που έχουν μεταφράσει και θα μας διαβάσουν αποσπάσματα από το πρωτότυπο και τη μετάφραση.

Οι συναντήσεις της σειράς ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ πραγματοποιούντια στον χώρο του βιβλιοπωλείου, Ομήρου 15 στο κέντρο της Αθήνας, και ώρα 20:00 – 21:00.

https://www.notosplusbooks.gr/ell/blog-details/OI-FILOI-MAS-KAI-OI-METAFRASEIS-TOYS

Οδός Γερμανικής Σχολής Αθηνών & Δημοκρίτου 6, 15123 Μαρούσι Germanikis Scholis Athinon & 6 Dimokritou str, 15123 Amaroussion Tel./ Fax: +30 210 6106589 email: info@ex-dsathen.gr